Με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Αχαΐας τονίζει:

«Η σχέση που έχει το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, και με όλες τις μορφές καρκίνου, καθώς και με αυξημένο αριθμό εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, έχει αποδειχθεί από πληθώρα επιστημονικών μελετών.

Είναι επίσης ευρέως αποδεκτό ότι η διακοπή του καπνίσματος όλων των προϊόντων καπνού επιφέρει τη μεγαλύτερη μείωση του σχετικού κινδύνου.

Η πιο καταστροφική για την υγεία συνήθεια, παρόλα αυτά, αποτελεί ταυτόχρονο επιλογή του 36/100 των πολιτών της χώρας μας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 26/100. Παράλληλα όμως επιβάλλεται αναγκαστικά και στους υπόλοιπους πολίτες που δεν είναι επιλογή τους. Και αυτό γίνεται μέσω του παθητικού, του ακουσίου καπνίσματος. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα ισχύει διά νόμου ήδη από το 1856. Εποχή που ίσχυε το ιουλιανό ημερολόγιο.

Το 2002 ο νόμος απαγόρευε φαινομενικά το κάπνισμα, αλλά έμεινε πρακτικά ανεφάρμοστος.

Το 2008 νέος αυστηρότερος νόμος, που σκόνταψε κι αυτός στην απροθυμία του Έλληνα να κάνει ρηξικέλευθες προσαρμογές στη ζωή του.

Υπάρχουν κι εκείνοι, και είναι δυστυχώς πολλοί, που προτείνουν μεσοβέζικες λύσεις. Προβάλλουν το επιχείρημα ότι το κάπνισμα είναι στο DNA του έλληνα, ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα του. Κι αυτό είναι αλήθεια. Ποια κουλτούρα όμως; Μια κουλτούρα ντεμοντέ, μια κουλτούρα της οπισθοδρόμησης. Είναι συνυφασμένο το κάπνισμα με τα μπουζούκια, τις λαϊκές ταβέρνες, τα καφενεία της γειτονιάς. Υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με τον αντικαπνιστικό νόμο επιδιώκεται μια παρατεταμένη απομόνωση των καπνιστών.

Προς το παρόν ένα είναι σίγουρο: Αυτοί που έχουν υποχρεωθεί σε απομόνωση είναι οι καπνιστές.

Επί της ουσίας εξοβελίζονται από κάθε είδους κοινωνική δράση, από κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα ή παρουσία. Και όχι μόνον αυτό. Τους αφαιρούν τη στοιχειωδέστερη ελευθερία. Τη δυνατότητα δηλαδή να αναπνέουν καθαρό αέρα. Επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω αυτό ως φασιστικό, ως εξόχως ρατσιστικό. Όταν σε άλλες πολιτισμένες χώρες, εάν ο ένας εκ των συζύγων «υποχρεώνει» τον άλλον σε παθητικό κάπνισμα, υφίσταται τις συνέπειες ακόμα και της έκδοσης διαζυγίου εις βάρος του. Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας αφαιρεί λεπτά, ώρες, μέρες, από τη ζωή μας.

Σήμερα όμως έχουμε έναν πρωθυπουργό και έναν υπουργό που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Βάζουν πάνω απ’ όλα την αλήθεια, για το καλό ημών των ιδίων, των ανθρώπων δίπλα μας, των παιδιών μας, των παιδιών του κόσμου. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι όποιος κινείται στον δρόμο της αλήθειας στο τέλος δικαιώνεται.

Σκεφτείτε, σε αντιδιαστολή, τον Πολάκη ως συντάκτη του αντικαπνιστικού νόμου. Προχωρήστε ένα βήμα παραπάνω και σκεφτείτε τον να ηγείται σταυροφορίας για την εφαρμογή του. Απαιτείται πολύ ισχυρή φαντασία. Είναι σαν να φαντάζεστε ότι βλέπετε έναν ροζ σκύλο να παίζει πινκ – πονκ. Αρκεί ο αντικαπνιστικός νόμος; Όχι. Δεν αρκεί.

Ζούμε σε μια χώρα όπου οι νόμοι συντάσσονται και ψηφίζονται για έναν και μόνο λόγο. Για να μην τηρούνται. Για να μην εφαρμόζονται. Ακόμα και αυτοί που έχουν ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για τους Έλληνες θεριακλήδες το πρόβλημα της απαγόρευσης του τσιγάρου θα είναι  πιο δύσκολο, απ’ ό,τι για τους Βέλγους. Όμως ο καθηγητής Μπεχράκης δηλώνει τώρα: «Για πρώτη φορά εμφανίστηκε ένας πολιτικός που θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Θα δεχτεί πιέσεις. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα. Το «καπνιστικό» κατεστημένο είναι πολύ ισχυρό. Όμως όσοι τον γνωρίζουν καλά διαβεβαιώνουν: «Ο Κικίλιας….. δεν μασάει».

Και δεν θα επιτρέψει τα μέτρα του νόμου να γίνουν … καπνός.

Dr Ανδρέας Μαζαράκης.

Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολόγος.

Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Αχαΐας». 

 

           Η Αναπλαστική Σχολή, ιδρυθείσα υπό του Οσίου γέροντος Γερβασίου Παρασκευοπούλου, στις 25 Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή, τιμά την μνήμη της Αγίας Ταβιθά (φωτό), προστάτιδος της Σχολής μας και προσκαλεί τους ευλαβείς χριστιανούς της πόλεως μας στις λατρευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν της, στόν Ιερό Ναό της Αγίας, (Ιωνίας 47) κατά τό ακόλουθο πρόγραμμα:

          ●Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα, θα τελεσθεί η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, υπό του αιδεσιμολογιωτάτου Πρεσβυτέρου π.Σωτηρίου Μανέτα, Εφημερίου του Ι.Ν.Παντανάσσης Πατρών.

          ●Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, από 7:00 έως 10:00 το πρωί, θα τελεσθεί Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά θείου κηρύγματος, υπό του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Κωνσταντίνου Θεοδωροπούλου, Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου καί Ελένης, Αγυιάς Πατρών.

Με επιστολή της η  Ομοσπονδία Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδας θέτει στην κυβέρνηση το ζήτημα των προσώπων που έχουν διοριστεί στους Οργανισμούς Λιμένος της χώρας.

«Η Ομοσπονδία Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδας είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο όργανο

που εκπροσωπεί και έχει ως μέλη της όλους τους τοπικούς Συλλόγους, Σωματεία και Ενώσεις

Ναυτικών Πρακτόρων σε όλη τη χώρα, δηλαδή τα πρωτοβάθμια όργανα.

Στόχος της Ομοσπονδίας μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των λιμένων της χώρας μας

και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του εμπορίου μέσω αυτών.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό

μελών μας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ως μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Οργανισμών

Λιμένων, που είναι υπό την εποπτεία του Ταμείου, έχουν εισέλθει πρόσωπα με αλλότρια

επαγγέλματα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τη ναυτιλία και τις λειτουργίες των λιμένων.

Τα άτομα που θα επιλεχθούν να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο ενός Οργανισμού

Λιμένος θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν σχέση με το χώρο αυτό, προκειμένου να μπορούν να

αξιοποιηθούν οι γνώσεις τους και οι εμπειρίες τους για την εξέλιξη του εκάστοτε Οργανισμού

Λιμένος. Τέτοια μέλη πρώτιστα μπορούν να είναι οι Ναυτικοί Πράκτορες, ως πρώτοι χρήστες

των Λιμένων, οι Εκτελωνιστές, οι Εισαγωγείς-Εξαγωγείς, οι μεταφορείς, κ.λπ.

Σε μια εποχή που ευαγγελιζόμαστε την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, θα πρέπει

να δίδουμε όλη την απαραίτητη βοήθεια στον πλέον παραγωγικό και εξωστρεφή τομέα της

Ελληνικής Οικονομίας, που είναι η Ναυτιλία, της οποίας πυλώνες είναι οι Ελληνικοί Λιμένες.

Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών

Λιμένων εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδας, προκειμένου να

υπάρχει μια μόνιμη και υγιής συνεργασία μεταξύ των πελατών και των διαχειριστών των

Οργανισμών Λιμένων, με θετικά οικονομικά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους τους

Οργανισμούς Λιμένων όσο και για όλη την Ελληνική Οικονομία.

Ελπίζουμε για την ανταπόκρισή σας στο δίκαιο και ορθό αίτημά μας και αναμένουμε τις

ενέργειές σας».

Η  πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου, εκφράζει τη θλίψη της  για την απώλεια  της ζωγράφου Ανθής Τομαρά και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Η Ανθή Τομαρά είχε διατελέσει καθηγήτρια στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής  στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ το 2020 ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ενόψει της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές μέσα στο 2020, η οποία «πάγωσε» το 2019 λόγω των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε πως η εξομάλυνση στις τιμές και την αντιμετώπιση των ακινήτων θα οδηγήσει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

Όπως τόνισε, έτσι θα μπορέσει να μειωθεί ξανά ο ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 και να εκπληρωθεί η προεκλογική εξαγγελία για μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων κατά 30%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει, θα αξιοποιηθεί επ΄ ωφελεία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι τουλάχιστον 8% μεσοσταθμικά, καθώς η φετινή μείωση ήταν 22% μεσοσταθμικά, με μεγάλους κερδισμένους όσους είχαν αντικειμενική αξία έως 60.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την ένταξη 7.000 περιοχών της χώρας σε «κανονικό» καθεστώς, καθώς βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, με αποτέλεσμα βίλες και φιλέτα να πληρώνουν ελάχιστο φόρο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE