Όπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι για το Πάσχα – Αν σπάσει η «βαλβίδα αποσυμπίεσης» θα εκραγεί το σχέδιο απελευθέρωσης

Εικόνες που θυμίζουν… Πάσχα άλλων ετών παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στα διόδια και τις εθνικές οδούς της Αττικής. Από τις εικόνες που έκαναν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, τον γύρο του διαδικτύου, γίνεται ξεκάθαρο παρά τις σχετικές απαγορεύσεις και τις συστάσεις για «Πάσχα στην πόλη» οι εξουθενωμένοι από το πολύμηνο lockdown πολίτες αναζητούν μια «βαλβίδα αποσυμπίεσης».

 

Έτσι λοιπόν σήμερα συνεχίστηκε η έξοδος των Αθηναίων από την πρωτεύουσα, με προορισμό τα εξοχικά τους -εντός της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής με εξαίρεση τα νησιά-, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και το Μεγάλο Σάββατο. Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει και ο καιρός, με τις προγνώσεις να κάνουν λόγο για… Πάσχα με καύσωνα.

 

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως η κούραση των πολιτών είναι τεράστια και πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν «ανάσες» εφόσον μεταβούν σε περιοχή εντός της περιφέρειας, κάτι που από σήμερα επιτρέπεται με το SMS 6 και τις καθημερινές. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό πως παρά τη μικρή χαλάρωση των μέτρων δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον φονικό ιό και αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

 

Ενδεικτικά είναι τα σημερινά νούμερα, όπου ανακοινώθηκαν 2.435 νέα κρούσματα, ενώ και οι «σκληροί» δείκτες ήταν ψηλά, με τους διασωληνωμένους να επιμένουν σε αριθμούς πάνω από 800, τη στιγμή που 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις 24 ώρες.

 

Ο κακός χαμός στα διόδια με «ουρές» χιλιομέτρων

Η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας ήταν μεγάλη, ενώ η κυκλοφορία τόσο από την Αττική Οδό όσο και από το Χαϊδάρι ήταν στο «κόκκινο» από νωρίς και συνέχισε έτσι τουλάχιστον έως τις 7-8 το βράδυ. Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο έκαναν ελέγχους σε σχεδόν όλους τους ταξιδιώτες, το μποτιλιάρισμα ήταν τεράστιο και τα αυτοκίνητα ακινητοποιημένα αρκετά χιλιόμετρα πριν τα διόδια.     

 

Σαρωτικοί έλεγχοι και… δικαιολογίες για γέλια

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο και σήμερα παρατηρήθηκε πως αρκετοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, και γι’ αυτό επιστρατεύθηκαν και οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που ταυτοποιούσαν και διασταύρωναν τα έγγραφα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Οι περισσότερες δικαιολογίες αφορούσαν παροχή βοήθειας και επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό στην επαρχία, ενώ «αλαλούμ» προκάλεσε και η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ισχυρίζονταν, άλλοτε αληθώς και άλλοτε ψευδώς, ότι μετέβαιναν σε άλλους δήμους εντός Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι, αν κάποιος έχει εξοχικό εντός της ίδιας περιφέρειας στην οποία κατοικεί, μπορεί με SMS 6 να μεταβεί σε αυτό. Εξαιρούνται η Σαλαμίνα και η Αίγινα, καθώς η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο στην ηπειρωτική Αττική, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση προς τα νησιά. Αυτό διευκρίνισε με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Φυσικά, στα διόδια δεν έλειψαν ούτε σήμερα οι δικαιολογίες… για γέλια! Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, από τις 6 το πρωί από τα διόδια της Ελευσίνας και με κατεύθυνση προς Κόρινθο, πέρασαν περίπου περισσότερα από 13.000 οχήματα και έγιναν πάνω από 200 αναστροφές σε οδηγούς που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση, δόθηκαν στην κυκλοφορία πέντε λωρίδες, έναντι τριών που ήταν ανοιχτές τις προηγούμενες ημέρες.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE