Κορωνοϊός: Έλεγχοι στα νησιά από τις πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ

Αρκετά νησιά του Αιγαίου επισκέφτηκαν χθες οι πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσουν τεστ για τον κορωνοϊό.

Ενα από αυτά τα νησιά ήταν και αυτό της Κιμώλου, όπου τα τεστ μάλιστα έγιναν παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα. Την πλωτή ομάδα που έκανε τα τεστ στους κατοίκους της περιοχής, υποδέχτηκε ο δήμαρχος του νησιού, κ. Κωνσταντίνος Βεδούρης. Οι πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ έχουν αναλάβει την διενέργεια των τεστ στα νησιά που είναι απομονωμένα και ήδη χθες έγινε η πρώτη φάση με τεστ στα οποία υποβλήθηκαν κάτοικοι στα νησιά Μήλος, Φολέγανδρος, Σίκινος και Κίμωλος. Τα τεστ θα συνεχιστούν και σήμερα σε άλλα νησιά.

Οι εξετάσεις γίνονται από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης ΑΜΚΕ και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σημειώνεται ότι όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που μετέβησαν στα νησιά εξετάστηκαν πρώτα για κορωνοϊό. Η Σύμπλευση θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική.

Πώς γίνεται η δειγματοληψία

Η λήψη γενετικού υλικού γίνεται με πλαστικό στυλεό με άκρο, κατά προτίμηση από πολυεστέρα ή dacron, και εφόσον αυτός δεν είναι διαθέσιμος, με πλαστικό βαμβακοφόρο στυλεό. Το επίχρισμα λαμβάνεται με τη βοήθεια γλωσσοπιέστρου από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, κυρίως από τις ρινικές κοιλότητες ή τον φάρυγγα. Μετά τη δειγματοληψία ο στυλεός τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο το οποίο σφραγίζεται και πάνω του τοποθετείται ετικέτα με τα στοιχεία του ασθενούς. Εν συνεχεία αποστέλλεται προς έλεγχο στο εργαστήριο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE