Μαρία Ναυπλιώτου: Αργά ή γρήγορα θα βγούμε νικητές από αυτόν τον πόλεμο

"Έμαθα να κλείνω την πόρτα και στον εξωτερικό ζόφο, όπως ο διάχυτος πανικός απέναντι σε αυτόν τον ιό, αλλά και στο εσωτερικό μου σκοτάδι..."

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Μαρία Ναυπλιώτου στην Καθημερινή και τη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη. Η λαμπερή ηθοποιός που βιώνει μεγάλη θεατρική επιτυχία μέσα από την παράσταση “Masterclass” – η οποία και θα συνεχιστεί πια από τη νέα χρονιά – μίλησε για την καθημερινότητα με την καραντίνα και τα απαραίτητα πλην αυτσηρά μέτρα για την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Σε συλλογικό επίπεδο, πράγματι, βιώνουμε κάτι πρωτοφανές. Ακόμα και η πιο άρτια ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί την πραγματικότητα” σημειώνει χαρακτηριστικά η Μαρία Ναυπλιώτου προσθέτοντας, με ειλικρίνεια, πως “σε προσωπικό επίπεδο, όμως, έχω ζήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις και στο παρελθόν. Οι γονείς μου έφυγαν και οι δύο νωρίς, από καρκίνο. Ήταν την περίοδο που ξεκινούσα να δουλεύω ως ηθοποιός και, συγχρόνως, μπαινόβγαινα σε νοσοκομεία. Ξέρετε, λίγο πριν πεθάνει ο πατέρας μου – η μητέρα είχε πεθάνει πρώτη -, έλεγε “για τα παιδιά μου δεν ανησυχώ καθόλου, γιατί τα μεγάλωσα και ξέρω”. Είχε δίκιο. Ο τρόπος που μεγαλώσαμε, ο αδελφός μου ο Στάθης κι εγώ, μας έμαθε πώς να ανταποκρινόμαστε στα δύσκολα”.

“Ακριβώς λόγω αυτών των εμπειριών, λοιπόν, έχω εκπαιδευθεί στο να βάζω προτεραιότητες. Αντιμετωπίζω καθετί μέρα τη μέρα, προχωρώ βήμα βήμα. Δεν αγωνιώ για τα προβλήματα πριν από την ώρα τους, παρά μόνο όταν προκύπτουν, δεν δίνω σημασία σε υποθετικά σενάρια, είτε είναι δυσοίωνα είτε αισιόδοξα. Έμαθα να κλείνω την πόρτα μου και στον εξωτερικό ζόφο, όπως ο διάχυτος πανικός απέναντι σε αυτόν τον ιό, αλλά και στο εσωτερικό μου σκοτάδι, αυτό που κυκλώνει όλους μας όποτε διαπραγματευόμαστε θέματα όπως η φθορά και ο θάνατος” συμπλήρωσε η αγαπημένη ηθοποιός.

Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των θεατρικών σκηνών την πέτυχε στην καλύτερη, ίσως, στιγμή της καριέρας της. Να υποδύεται τη θρυλική Μαρία Κάλλας στο “Masterclass” του Αμερικανού συγγραφέα Tέρενς Μακ Νάλι (ένα ακόμη θύμα του κορωνοϊού, σε ηλικία 82 ετών), σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, στο θέατρο Δημήτρης Χορν. Η παράσταση παιζόταν για δεύτερη χρονιά με τεράστια επιτυχία και με τα εισιτήρια να είναι σχεδόν όλα προπωλημένα, πριν ο κορωνοϊός ανακόψει τη θριαμβευτική πορεία της.

Λείπει το θέατρο στη Μαρία Ναυπλιώτου; “Δεν το σκέφτομαι καν. Στη φάση που βρισκόμαστε άλλα έχουν προτεραιότητα. H υγεία των συνανθρώπων μας και το να έχουμε συνοχή ως κοινωνία απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια. Το έχω πια πάρει απόφαση ότι η θεατρική σεζόν τελείωσε για φέτος. Δεν απογοητεύομαι, όμως. Αργά ή γρήγορα, θα βγούμε νικητές από αυτόν τον πόλεμο – γι’ αυτό είμαι σίγουρη, η επιστημονική κοινότητα θα βρει τα όπλα που χρειαζόμαστε, φτάνει να είμαστε σώφρονες και να κάνουμε υπομονή – και θα ξαναβρεθούμε και με το κοινό, και με την Κάλλας”.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE