Έκκληση ΠΟΥ για χρηματοδότηση 675 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

 Εκατοντάδες ερευνητές και εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να θέσουν τις προτεραιότητες στην έρευνα και την ανάπτυξη των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων και των εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 
 «Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα για τον νέο κοροναϊό, τόνισε ο δρΜάικ Ράιαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος επειγόντων περιστατικών του ΠΟΥ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. 
 Η συνάντηση των ειδικών έχει προγραμματιστεί για τις 11-12 Φεβρουαρίου. Η δρ Μαρία φαν Κέρκχοβε, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, δήλωσε ότι στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται και ειδικοί σε κλινικές έρευνες στην ζωική πηγή του κοροναϊού, που πρωτοεμφανίσθηκε σε μια αγορά στην πόλη της Βουχάν. «Θέλουμε να φέρουμε τα καλύτερα μυαλά, ανθρώπους που έχουν πείρα στο συγκεκριμένο πεδίο και να πραγματοποιηθούν διεξοδικές έρευνες γύρω από τον κοροναϊό», δήλωσε. 
 Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεχεσούς, δήλωσε ότι μια πολυεθνική ομάδα του Οργανισμού θα αναχωρήσει για την Κίνα «πολύ σύντομα». 
 Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση ποσού ύψους 613 εκατομμυρίων ευρώ (675 εκ. δολάρια) για την καταπολέμηση της ιογενούς πνευμονίας που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 500 ανθρώπους. «Ζητάμε 675 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουμε το σχέδιο για τους τρεις επόμενους μήνες. Τα 60 εκατομμύρια προορίζονται για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του ΠΟΥ και τα υπόλοιπα για τις χώρες που απειλούνται ιδιαίτερα» από τον ιό, εξήγησε ο Γκεμπρεγιεσούς. 
 «Είναι πολλά χρήματα τα 675 εκατομμύρια δολάρια, όμως είναι πολύ λιγότερα από τον λογαριασμό που θα κληθούμε να πληρώσουμε αν δεν επενδύσουμε στις προετοιμασίες από τώρα», πρόσθεσε. 

 Ο Γκεμπρεγιεσούς είπε επίσης ότι ο Οργανισμός θα στείλει σε 24 χώρες προστατευτικό υλικό, όπως 500.000 χειρουργικές μάσκες και 350.000 ζευγάρια γάντια. Περίπου 250.000 τεστ ανίχνευσης του ιού θα σταλούν επίσης σε περισσότερα από 70 εργαστήρια σε όλον τον κόσμο. 
 Συνολικά στην Κίνα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 24.000 κρούσματα, μεταξύ των οποίων 490 θανατηφόρα, δήλωσε ο κ. Τέντρος του ΠΟΕ. Στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν οι περισσότερες περιπτώσεις μέσα σε μία ημέρα από τότε που ξέσπασε ο ιός. Εκτός Κίνας τα κρούσματα ανέρχονται σε 191 σε 24 χώρες και δύο θάνατοι εκτός Κίνας, σε Φιλιπίνες και Χογκ-Κογκ. 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE