Καμπάνια στην Πάτρα για την υπεράσπιση του Δώρου Πάσχα

Καμπάνια για την υπεράσπιση του Δώρου Πάσχα, ξεκίνησε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών-ΣΙΕΛ Αχαΐας, ζητώντας από τους εργαζόμενους να μην μείνουν απαθείς στην μη καταβολή του και να την διεκδικήσουν ενημερώνοντας και καταγγέλλοντας.

"Οι εργοδότες έχοντας την πλήρη στήριξη των κυβερνώντων, καταστρατηγούν ολοένα και περισσότερο τα εργασιακά μας κεκτημένα όπως η Κυριακάτικη αργία, τα δώρα, τα επιδόματα και οι άδειες και απαιτούν εξαντλητικές υπερωρίες πολλές φορές κι αμισθί. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αποτροπή υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως συμβαίνει και στον κλάδο μας με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα, με τους εργοδότες να προσφεύγουν στο ΣτΕ για να επιβάλουν και επίσημα ωρομίσθιο των 3,5€ στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (ΦΜΕ) και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ).

Η 24η Απριλίου 2019 είναι η επίσημη μέρα βάσει του νόμου, λήξης της προθεσμίας καταβολής του «Δώρου Πάσχα»- 14ος μισθός- και δικαιούχοι ορίζονται από τον νόμο, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα και ακολουθεί έναρξη αυτόφωρης διαδικασίας για τους εργοδότες. Απ΄ ότι φαίνεται, αυτό δεν είναι αρκετό για τους εργοδότες, με πάμπολλα παραδείγματα εργοδοτών που είτε δεν καταβάλλουν το δώρο διότι κρατούν τους εργαζομένους σε καθεστώς μαύρης κι αδήλωτης εργασίας είτε, αφού το καταβάλλουν, το ζητάνε πίσω με την απειλή της απόλυσης.

Μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες απέναντι στην εργοδοσία!

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων που αποκάλυψαν περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας, φωτίζοντας το ανεξέλεγκτο καθεστώς σύγχρονης δουλείας και ωμής εργοδοτικής τρομοκρατίας που επιβάλλεται στους εργαζόμενους. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήρθε στο φως και στον κλάδο μας το προηγούμενο διάστημα με όταν συνάδελφοι διεκδίκησαν μη καταβληθέντα δώρα- επιδόματα- αποζημιώσεις απόλυσης των  5 τελευταίων ετών από την εργοδοσία ιδιωτικού ΙΕΚ στην Πάτρα, στο οποίο εργάζονταν.

Έπειτα από την καταγγελία, η εργοδοσία κατέβαλε το σύνολο των δεδουλευμένων που διεκδίκησαν οι συνάδελφοί μας. Μάλιστα, μετά από έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας, υποχρεώθηκε να καταβάλει τα δώρα και τα επιδόματα και στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται ακόμα και σήμερα στο συγκεκριμένο ΙΕΚ, τα οποία παρανόμως δεν είχε καταβάλει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Τόσο η δικαίωση των συναδέλφων μας, όσο και η καταβολή των δώρων- επιδομάτων- αποζημιώσεων απόλυσης στο σύνολο των συναδέλφων στο εν λόγω ΙΕΚ, αποτελεί συνολική νίκη του Σωματείου μας και των εργαζομένων. Αυτές οι περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι με τη συσπείρωση γύρω από τα Σωματεία τους, οι εργαζόμενοι ακόμα και σήμερα στις δύσκολες συνθήκες όξυνσης της εκμετάλλευσης που έχουν διαμορφωθεί από την αντεργατική μνημονιακή πολιτική που αποθρασύνει τους εργοδότες, μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες απέναντι στην εργοδοσία.

Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 24/4!
Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό για την επιστροφή του, την περικοπή ή όποιο άλλο κόλπο σκαρφίζονται οι εργοδότες μας!
ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ"

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE