Χρώμα Πάτρας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ που δεν ξεκίνησε και στην "μάχη" ΓΣΕΕ-ΠΑΜΕ

Έκρυθμη η κατάσταση στην Καλαμάτα αφού οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν από την Πέμπτη δεν άρχισαν ποτέ.

Χθες έξω από το ξενοδοχείο, συγκεντρώθηκαν από το πρωί ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ απηύθυαν χαιρετισμούς συνδικαλιστές από διάφορους εργασιακούς χώρους. Παράλληλα, τονίζουν ότι θέλουν να γίνει το συνέδριο, αλλά ζητούν «να πάρουν μέρος σε αυτό οι νόμιμοι αντιπρόσωποι και όχι οι ‘νόθοι'».

Μάλιστα, στην συγκέντρωση παρουσιάστηκαν μουσικά και θεατρικά δρώμενα, ενώ διαβάστηκε εξώδικο της ΔΑΣ προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, προκειμένου όπως αναφέρθηκε, «να ανακαλέσει τους ‘νόθους' αντιπρόσωπους, στους οποίους έχει διανείμει κάρτες και να ξεκινήσει κανονικά το συνέδριο».

Στο μεταξύ, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα μέλη της ΓΣΕΕ κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι «με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, οδηγούν το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ σε διάλυση».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κάθε προσπάθεια δημοκρατικής συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων, προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες και επιβεβλημένες διευθετήσεις και συνεννοήσεις, πέφτουν στο κενό εξαιτίας των παραλογισμών και των κομματικών σκοπιμοτήτων.»

  • Ακόμη, οι ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, λέγοντας ότι «δεν επιθυμούν να συμβάλλουν στη διασφάλιση της νομιμότητας των διαδικασιών της κορυφαίας δημοκρατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως είναι η ΓΣΕΕ.»
  • Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι «το αφήγημα μιας διορισμένης διοίκησης στη Συνομοσπονδία, μιας ‘δοτής' όπως συνήθιζαν να λένε σε κάποιες άλλες εποχές, βολεύει και εξυπηρετεί και το Π.Α.ΜΕ -που δεν κατάφερε να διαμορφώσει την περίοδο της κρίσης ανοδικούς συσχετισμούς- και εξυπηρετεί και την κυβέρνηση που δεν επετεύχθη η ‘αυτονόητη' για εκείνη ‘πειθαρχία' του συνδικαλιστικού κινήματος με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.»

«Ως δευτεροβάθμιες οργανώσεις - μέλη της ΓΣΕΕ, θα προασπίσουμε το θεσμό με κάθε τρόπο και κάθε προβλεπόμενη στο νόμο και στο καταστατικό διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση για την συμμετοχή του στο συνέδριο της ΓΣΕΕ εξέδωσε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και εκπρόσωπος τύπου ΓΣΕΕ, με αφορμή, όπως αναφέρει, «τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από το πρόσωπό μου».

Ειδικότερα, όπως λέει ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, «η συμμετοχή μου στο συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι καθόλα νόμιμη, καθώς -ως εργαζόμενος σε Καζίνο- εξελέγην διαμέσου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών, οργάνωση από την οποία εκλέγομαι σύνεδρος στη ΓΣΕΕ για πάνω από 15 χρόνια», προσθέτοντας ότι «από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος στην οποία είμαι πρόεδρος, ουδέποτε έχω εκλεγεί σύνεδρος στη ΓΣΕΕ».

Επίσης, ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι «αναφορικά με την δημόσια εκδήλωση πρόθεσης παραίτησής μου από σύνεδρος, ως ενέργεια διευκόλυνσης του θεσμού και αποκάλυψης της υποκρισίας και των διαλυτικών επιδιώξεων του Π.Α.ΜΕ, διευκρινίζω ότι αυτή η πρόθεση μου δεν ισχύει πλέον, από τη στιγμή που οι ‘ταξικές δυνάμεις' δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν οι συνεδριακές διαδικασίες.»

Επίθεση στο ΠΑΜΕ, την κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία εξαπέλυσε απόψε από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με αφορμή το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το 37ο συνέδριο της συνομοσπονδίας.

Παράλληλα, στις δηλώσεις που έκανε ο Γιάννης Παναγόπουλος, προανήγγειλε ότι «όλοι οι σύνεδροι συνυπογράφουμε αυτό που είναι αναγκαίο, να πάρουμε δηλαδή κάθε μέτρο δημοκρατικό και νόμιμο με βάση το καταστατικό των συνδικάτων και να μπορέσουμε να πετύχουμε την εκλογή νόμιμης δημοκρατικής διοίκησης της ΓΣΕΕ.»

Ειδικότερα ο Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε:

«Είμαστε εδώ, η συντριπτική πλειοψηφία των εκλεγμένων αντιπροσώπων για το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με πρωτοφανείς βιαιότητες και τραμπουκισμούς δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά μας. Ότι δεν κατάφεραν 10 χρόνια, μνημόνια, κυβερνήσεις και τρόικες, θέλουν να το καταφέρουν μέσα σε μερικά λεπτά, μέσω των βιαιοτήτων και των τραμπουκισμών, δηλαδή να διαλύσουν τα συνδικάτα και να οδηγήσουν σε διορισμούς τις νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες τους. Δεν θα υποκύψουμε. Όλοι οι σύνεδροι συνυπογράφουμε αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή να πάρουμε κάθε μέτρο, δημοκρατικό και νόμιμο, με βάση το καταστατικό των συνδικάτων και να μπορέσουμε να πετύχουμε την εκλογή νόμιμης, δημοκρατικής διοίκησης της ΓΣΕΕ. Τα μέλη του ΠΑΜΕ και ο κομματικός φορέας που τους καλύπτει, είναι υπόλογοι. Η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία που δεν προστάτευσε δημοκρατικές διαδικασίες και δημοκρατικούς θεσμούς, είναι υπόλογοι. Ας τους κρίνουν οι Έλληνες, γιατί αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται πόσο καλά είναι τα συνδικάτα, αλλά αν μία δημοκρατική οργάνωση έχει δικαίωμα να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό, σε μία ευρωπαϊκή αναπτυγμένη χώρα.»

  • «Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι περιμένουν τρεις μέρες από το πρωί ως το βράδυ, να ξεκινήσει το συνέδριο της ΓΣΕΕ, διότι δεν ήρθαν εδώ για να κάνουν πολυήμερες διακοπές με τα λεφτά των εργαζομένων», τόνισε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ Νίκος Μαυροκέφαλος, σε δηλώσεις που έκανε χθες έξω από το ξενοδοχείο της Καλαμάτας, όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το συνέδριο.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Μαυροκέφαλος επεσήμανε πως «λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων έξω από το χώρο του συνεδρίου, εμποδίζουν να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι αντιπρόσωποι εργαζόμενοι βρισκόμαστε εδώ απαιτώντας να γίνει συνέδριο των εργατών, χωρίς εργοδότες και "νόθους"».

«Επανειλημμένα», συνέχισε, «και με κάθε τρόπο, ακόμα και με εξώδικα, ζητάμε να ξεκινήσει το συνέδριο με τους γνήσιους αντιπροσώπους».

«Αν νομίζουν», πρόσθεσε, εννοώντας την πλειοψηφία της διοίκησης, «ότι από την Δευτέρα με διορισμένη διοίκηση θα στρογγυλοκαθίσουν στα γραφεία της ΓΣΕΕ, είναι γελασμένοι».

Επίσης ο Νίκος Μαυροκέφαλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα 53 αντιπροσώπων, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «δεν μπορούν να πάρουν μέρος στο συνέδριο, λόγω νόθων και παράτυπων διαδικασιών».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «ξεκινάμε μια ελπιδοφόρα μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», ενώ προανήγγειλε νέα συγκέντρωση συνδικαλιστών και εργαζομένων αύριο (σήμερα) το πρωί έξω από το χώρο του ξενοδοχείου που είναι προγραμματισμένο το συνέδριο.

AΠΕ - ΜΠΕ

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE