Παρουσία Παυλόπουλου η επέτειος του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τελούνται αύριο το πρωί στα Καλάβρυτα οι επετειακές εκδηλώσεις για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος καθώς επίκειται η ψήφιση του Πορίσματος της Βουλής με το αίτημα για τα 372 δισ. ευρώ ως αποζημίωση της χώρας για τα δεινά του Β' Παγκοσμίου και το κατοχικό δάνειο.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, έχουν χαρακτηρίσει ως οφειλόμενο χρέος των Γερμανών στη χώρα μας την καταβολή της αποζημίωσης για τις καταστροφές με τα Καλάβρυτα κεντρικό ρόλο καθώς στις 13 Δεκεμβρίου του '43, οι ναζί τα κατέστησαν μια απο τις μαρτυρικές πόλεις με τα περισσότερα θύματα μαζικής εκτέλεσης κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

  • Στις 11:00 αύριο θα τελεστεί πάνδημο μνημοσύνου στον Καθεδρικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ.κ. Αμβροσίου και ακολούθως η πομπή θα μεταβεί στον Τόπο Εκτέλεσης για την κατάθεση των στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κόμματα, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, συγγενείς των θυμάτων και οργανώσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ
Σήμερα το απόγευμα ώρα 17.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου γίνεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, περιόδου 1940-1945, «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» κατά την οποία θα παραστούν και δικηγόροι απο την Πάτρα και μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αποζημιώσεων των οικογενειών θυμάτων, ζήτημα το οποίο δεν φαίνεται να έχει τεκμηριωθεί επαρκώς στο Πόρισμα της Βουλής.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Στις 18.30 σήμερα το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων γίνεται παρουσίαση και βράβευση ποιημάτων του Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού «Αθλον Ποιήσεως Γιάννης και Λένα Στρέφη- Κουτσοχέρα» και ακολουθεί εκδήλωση Μνήμης, με τίτλο «Ορατόριο Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών», από το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE