Το SMS στο 13033 αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας, καθώς είναι υποχρεωτικό για τις μετακινήσεις μας λόγω των περιορισμών που ισχύουν λόγω κορονοϊό. Όμως φαίνεται πως σύντομα θα το αποχωριστούμε, μετά και τις ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των μέτρων μετά το Πάσχα.

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την κατάργηση του 13033. Το πρώτο, είναι να καταργηθεί με το άνοιγμα της εστίασης. Εξάλλου και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε το πρωί σε συνέντευξή στον ΑΝΤ1 ότι δεν έχει τεθεί θέμα sms για την εστίαση και είναι κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος θεωρεί λογικό πως δεν θα χρειάζεται η αποστολή SMS για να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί, ενώ ανάλογη ήταν και η προσέγγιση του για τις διαδημοτικές μετακινήσεις για την εστίαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του στο MEGA. "Δεν θα υπάρχει SMS για την εστίαση. Το SMS είναι για το λιανικό εμπόριο και τις μετακινήσεις, όταν πηγαίνεις στο εστιατόριο κινείσαι, είσαι κάπου έξω. Δεν έχει προβλεφθεί ειδικό SMS για την εστίαση". Ερωτηθείς πώς μπορούν να διασταυρώσουν εάν κάποιος βρίσκεται έξω για άλλον λόγο, αλλά σε έλεγχο που του γίνει απαντήσει πως πάει σε εστιατόριο, είπε ότι πώς είναι ένα εύλογο ερώτημα. Θα το συζητήσουμε με την επιτροπή. Η γενική ιδέα είναι να υπάρχει μια ευελιξία στην εστίαση. Τώρα αν χρειαστεί να έχουμε και ειδικό SMS, θα το δούμε" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο πιθανό σενάριο, είναι αυτό να γίνει στις 15 Μαΐου, οπότε θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς είχε αναφέρει στον ΣΚΑΪ ότι πιθανότατα εντός του Μαΐου θα σταματήσει η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 για την κυκλοφορία των πολιτών. "Άμα ανοίξει η εστίαση, αν επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, θεωρώ ότι πλέον θα λείπουν και οι λόγοι για την αποστολή μηνύματος" υποστήριξε ο κ. Γεωργαντάς, σημειώνοντας πως SMS που στέλνουμε είναι μειωμένα.

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη όταν ρωτήθηκε για την κατάργηση των μηνυμάτων στο 13033 με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, είπε πως "είναι πρόωρο αυτό που ρωτάτε". Συμπλήρωσε πως θα εξειδικευθούν πρώτα τα μέτρα για το Πάσχα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις και για αυτή τη δραστηριότητα.

Για το 13032

Συζήτηση όμως γίνεται και για την κατάργηση του SMS στο 13032 μετά το Πάσχα. Πρόκειται για το μήνυμα που τέθηκε σε εφαρμογή όταν άνοιξε το λιανεμπόριο και αφορά στις αγορές στα καταστήματα. Έχει διάρκεια αυστηρά τριών ωρών και θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί ο καταναλωτής μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε στο MEGA, εάν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε τα ψώνια μας τη Μεγάλη Εβδομάδα, χωρίς SMS στο 13032. "Θα το θέλαμε. Το έχουμε ξαναπεί στην επιτροπή τη περασμένη εβδομάδα. Αν μπορούσαμε να πάρουμε και μια θετική γνώμη τους για το SMS, εγώ δεν ήμουν αυτός που θα το κράταγε με το ζόρι", είπε.

ΠΗΓΗ ENIKOS

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς τον γενικό πληθυσμό  με πρωτοβουλία της 6ης ΥΠΕ και τη συνεργασία του ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία και σε γειτονιές της πόλης των Πατρών.

Για την Παρασκευή 23 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας και στην πλατεία της Οβρυάς για τον γενικό πληθυσμό κατά τις πρωινές ώρες.

Πλήρη απαλλαγή από το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων για περισσότερους φορολογουμένους με μείωση και του ορίου ηλικίας των 70 ετών στα 65 έτη ή και χαμηλότερα, «πάγο» στα τεκμήρια διαβίωσης για τέσσερις κατηγορίες πληττόμενων φορολογουμένων, ειδική ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια, εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του εκκαθαριστικού μέχρι το τέλος Ιουλίου συνθέτουν τις έκτακτες παρεμβάσεις που έρχονται στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν φέτος σχεδόν 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η πρεμιέρα υποβολής των φετινών φοροδηλώσεων έχει προγραμματιστεί μετά το Πάσχα και όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Οpen) οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουλίου για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις (από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2022).

Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης έως το τέλος Αυγούστου αλλά σε αυτή την περίπτωση ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 7 δόσεις (από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο του 2022), εκ των οποίων η πρώτη δόση, του Αυγούστου, θα είναι διπλή. Οσοι θελήσουν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 3% στο τελικό ποσό της εκκαθάρισης.

Με την πανδημία να έχει χτυπήσει τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων το οικονομικό επιτελείο έχει «κλειδώσει» με τους θεσμούς τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με τις οριστικές αποφάσεις να ανακοινώνονται εντός της εβδομάδας. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες οι έκτακτες παρεμβάσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020, στις δόσεις και στις εκπτώσεις προβλέπουν τα εξής:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις:

Το σχέδιο που θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει αύριο και μεθαύριο το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης προβλέπει: Διεύρυνση του αριθμού των φορολογουμένων που εξαιρούνται από το μέτρο της κάλυψης του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ειδικότερα το όριο ηλικίας των 70 ετών που θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ένας φορολογούμενος για να εξαιρεθεί από το μέτρο των e-αποδείξεων θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα στα 65 έτη ή και πιο χαμηλά, ώστε να μην επιβαρυνθούν με το πέναλτι φόρου 22% οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν λόγω των δύο lockdowns να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

«Ακύρωση» του πέναλτι φόρου 22% για πληττόμενους φορολογουμένους, όπως επαγγελματίες με μείωση τζίρου, εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, ιδιοκτήτες ακινήτων με κουρεμένα ενοίκια, εργαζόμενοι του προγράμματος «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ειδική ρύθμιση και για μη πληττόμενους φορολογουμένους, κυρίως για περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι δεν κατάφεραν για πολύ λίγο να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές του 2020 δείχνουν ότι το 80% των πολιτών έπιασε τον στόχο του 30% με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Τεκμήρια:

Τέσσερις ομάδες φορολογουμένων απαλλάσσονται φέτος από τα τεκμήρια υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί οι φορολογούμενοι δεν έχουν φορολογηθεί για τουλάχιστον μία από τις δύο προηγούμενες χρονιές με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, δηλαδή είτε το 2019 είτε το 2020. Ειδικότερα «παγώνουν» φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης για:

Ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.
Εργαζομένους των οποίων η σύμβαση ήταν σε αναστολή.
Εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ».
Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.


Ανείσπρακτα ενοίκια:

Εξετάζεται ειδική ρύθμιση για να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την επιβολή φόρου έως 45% για τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020. Μια από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει η εξαίρεση από τη φορολόγηση να ισχύσει χωρίς τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.
Δόσεις και εκπτώσεις:

Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα γίνει σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις  για όσους θα υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Οσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό μέχρι 31 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3% (από 2% πέρυσι).  Το Taxisnet θα παραμείνει ανοιχτό και τον Αύγουστο για την υποβολή δηλώσεων οι οποίες θα θεωρούνται εμπρόθεσμες. Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους τον Αύγουστο θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 7 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη, που θα καταβληθεί τέλος Αυγούστου, θα είναι διπλή (δόση Ιουλίου και Αυγούστου).

Πηγή: in.gr

Η αδερφή της  ήταν το πρόσωπο που εντόπισε νεκρή την 95χρονη γυναίκα, η οποία βρέθηκε  μέσα σε διαμέρισμα στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα, νωρίτερα σήμερα.  H ηλικιωμένη εκτιμάται ότι ήταν νεκρή  2 ημέρες, κατά τις οποίες συγγενείς της της τηλεφωνούσαν και δεν απαντούσε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η γυναίκα έμενε μόνη της πολλά χρόνια, καθώς έχει φύγει από τη ζωή ο σύζυγός της. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και εκτιμάται ότι ο θάνατός της οφείλεται σε παθολογικά αίτια ενώ θα διενεργηθεί νεκροψία- νεκροτομή.

 

 

Για οκτώ ημέρες πρόλαβε να χτυπήσει το κουδούνι των περισσότερων Λυκείων, διάστημα που ήταν ικανό για να εντοπιστούν μέσω self test 2000 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές, να κλείσουν 44 σχολεία και 269 τμήματα να αναστείλουν τη λειτουργία τους

 

Στο Γ’ Λύκειο Κηφισιάς διαγνωστήκαν θετικοί στο σελφ τεστ δύο μαθητές ο διευθυντής του σχολείου βρέθηκε σε δύσκολη θέση καθώς δεν υπήρχε σαφής οδηγία για το εάν οι υπόλοιποι μαθητές θα έπρεπε να ήταν στο μάθημα.

 

Ανήσυχοι είναι και οι γονείς των μαθητών, όπως η Ελένη Λιβάνη μητέρα δυο παιδιών στο λύκειο, όπως ανέφερε στο MEGA.

 

Δυο self test, την εβδομάδα θα είναι υποχρεωτικά και για τους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, από τις 10 Μάιου που εκτιμάται ότι θα ανοίξουν.

 

«Αυτό θα αποσαφηνιστεί από την επιτροπή θα ήταν ευχής έργο να διατηρηθεί αυτό που γίνεται στα λύκεια για να περιοριστεί ο περιορισμός της διασποράς».

 

Την ίδια στιγμή στη σύλληψη ενός καθηγητή προχώρησε η αστυνομία στην Άνδρο καθώς πήγε στο σχολείο δίχως το προβλεπόμενο αρνητικό σελφ τεστ.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE