H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στηρίζοντας τις δράσεις πρόληψης μέσα στις σχολικές μονάδες για τη διατήρηση μιας «υγιούς» μαθητικής κοινότητας που χαρακτηρίζεται από σεβασμό στην ισότητα, στη διαφορετικότητα, στη φιλική συνύπαρξη των μαθητών μεταξύ τους και στην αποφυγή του ρατσισμού και των προκαταλήψεων συνεργάζεται με την Κίνηση «Πρόταση». Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 14 έως το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 σεμινάριο με θέμα: «Γνωριμία με την Παραγωγική Μάθηση» που διοργανώνουν η Κίνηση «Πρόταση» με το διεθνές δίκτυο INEPS (International Networkof Productive Learning schools and projects). Το σεμινάριο απευθύνεται στους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) και θα υλοποιηθεί στους χώρους της Κίνησης «Πρόταση».

Τα προγράμματα Παραγωγικής Μάθησης στην Ευρώπη και την Αμερική εισάγουν ένα μοντέλο μάθησης που στοχεύει στην ουσιαστική συμμετοχή του μαθητή σε αυτή και στην πραγματοποίηση των στόχων και οραμάτων του. Η «Πρόταση» συνεργάζεται με το δίκτυο του INEPS από το 1996, καθώς η Παραγωγική Μάθηση συνδέεται άμεσα με την πρόληψη της σχολικής κοινότητας. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν στους Έλληνες Συντονιστές ΠΕ.Κ.Ε.Σ οι μεθοδολογίες, τα επιτεύγματα και τα αποτελέσματα της εφαρμογής της Παραγωγικής Μάθησης στη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία και την Ισπανία. Πέρα από την ενημέρωση, επιδιώκεται και η ανάπτυξη συνεργασιών του ΠΕ.Κ.Ε.Σ με τα ευρωπαϊκά σχολεία και προγράμματα που εφαρμόζουν την Παραγωγική Μάθηση ώστε το μοντέλο αυτό να προταθεί και στην Ελληνική Εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας" αναφέρει: Στοχοποιημένο και μάλιστα ΕΝΤΟΝΑ φαίνεται να είναι τον τελευταίο καιρό το Νοσοκομειακό Συνδικαλιστικό Κίνημα και συγκεκριμένα: 

Τόσο το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ και ιδιαιτέρως ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ο οποίος ακόμη μια φορά θα παραβρεθεί αύριο στις αίθουσες του εφετείου Πατρών, μηνυμένος από την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, που σήμερα παραβρέθηκε στα Δικαστήρια για την είς βάρος του αγωγή από ειδικευόμενο Ιατρό του Νοσοκομείου μας, επειδή υπερασπιστήκαμε τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα των Συναδέλφων μελών μας και χθες στις ανακριτικές αρχές μετά από έγγραφη προσφυγή του Διοικητή του Νοσοκομείου και του Υποδιοικητή της 6ης Υ.Πε, γιατί ¨τόλμησε¨ να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις υπερασπιζόμενο την νομιμότητα.

Άλλα ο Πρόεδρος του Σωματείου μας που χθες κατέθεσε την απολογία του σε κλήση που δέχθηκε για συνδικαλιστικές πράξεις και ενέργειες του 2013 και του 2014, για τις οποίες την 20/1/2020 οδηγείται εκ νέου στα δικαστήρια μηνυόμενος από τον Νομικό Σύμβουλο της 6ης Υ.Πε.

Καθώς επίσης και πολλοί άλλοι Συνάδελφοί μας που τολμούν και σηκώνουν κεφάλι.

Από τα προαναφερόμενα, που δεν είναι και τα μοναδικά στη χώρα μας, συνολικά για το Συνδικαλιστικό μας κίνημα και τους Συνδικαλιστές μας, φαίνεται ότι η δυναμική που αναπτύσσουμε, υπερασπιζόμενοι την δημόσια υγεία, τους Εργαζόμενους και τους χώρους που υπηρετούμε, πειράζουν πολλούς και πάρα πολύ.

 Και γι΄  αυτόν τον λόγο

Επιδιώκουν πάση θυσία, με κλήσεις σε απολογία, με μηνύσεις και αγωγές να κάμψουν την δυναμική μας και όχι μόνον, στόχους που σαφώς δεν θα πετύχουν όσα μέσα και αν χρησιμοποιήσουν.

Για όλα αυτά τα προαναφερόμενα, που δεν είναι και τα μόνα όπως προαναφέρουμε, καλούμε τον αρμόδιο υπουργό υγείας σε ότι αφορά τον χώρο μας, αλλά και την Διοίκηση της 6ης Υ.Πε σε ότι αφορά την περιοχή μας, να παρέμβουν και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνδικαλιστική μας λειτουργία, την οποία σε αντίθετη περίπτωση σαφώς και θα διεκδικήσουμε με ότι μέσο διαθέτουμε ακόμη και δικαστικώς. 

 

 

Τροχαίο ατύχημα με δίκυκλο σημειώθηκε επί της οδού Κανακάρη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει τραυματιστεί ο οδηγός του δικύκλου, ο οποίος δεν φορούσε κράνος. Στο σημείο έσπευσε Μονάδα του ΕΚΑΒ προκειμένου να παραλάβει τον τραυματία.

Μέ λαμπρότητα  ἐτελέσθησαν, τά Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Παρεκκλησίου (τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Παντανάσσης) τῶν Ἁγίων καί Δικαίων Θεοπατόρων Ἰωακείμ καί Ἂννης. Τήν παραμονή, 10.11.2019, ἐτελέσθη ἡ κατάθεσις τῶν Ἱερῶν Λειψάνων καί ὁ Ἑσπερινός τῶν Ἐγκαινίων ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου. Ἀνήμερα, 11.11.2019, ἐτελέσθησαν ὁ Ὂρθρος- ἡ ἀκολουθία τῶν Ἐγκαινίων καί ἡ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου, ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀνεφέρθη στό σύντομο ἱστορικό τοῦ Ἱεροῦ Παρεκκλησίου, τό ὁποῖο κατασκευάσθη μετά τόν καταστροφικό σεισμό τῆς 8ης Ἰουνίου 2008, προκειμένου νά ἐξυπηρετήσῃ τίς λατρευτικές ἀνάγκες τῆς Ἐνορίας. Εἰδική ἀναφορά ἒκαμε στούς μακαριστούς Ἱερεῖς τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, ἐνῶ ἐπήνεσε τόν προϊστάμενο τοῦ Ναοῦ, αἰδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Κωνσταντῖνο Παπαδόπουλο καί τούς συνεργάτες του γιά τό ζῆλο τους καί τήν ἀφοσίωσή τους στήν ἁγία μας Ἐκκλησία καί γιά τήν ἐργατικότητά τους, ὣστε νά φθάσωμε σέ αὐτήν τήν ἡμέρα τῶν Ἐγκαινίων.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Νοέμβρη, το απόγευμα, η Λαϊκή Συνέλευση του Ανατολικού Διαμερίσματος, με θέμα τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα 2020. Η συνέλευση έγινε σε αίθουσα του σχολικού συγκροτήματος έναντι των γραφείων του Διαμερίσματος, με την συμμετοχή δεκάδων δημοτών και εκπροσώπων φορέων που τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους και κυρίως στο θέμα του Ριγανόκαμπου και σε άλλα προβλήματα (πλατείες, ασφαλτοστρώσεις, δίκτυα ομβρίων κλπ).

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Στον Ριγανόκαμπο θέλουμε να φτιάξουμε το Ανατολικό Πάρκο. Το ότι δεν έχει γίνει ως τώρα, δεν ευθύνεται η Δημοτική Αρχή. Η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ είχε πει και είχε εξαγγείλει την παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο, καθυστέρησε πολύ να το κάνει, έχασε τις εκλογές και τώρα απευθυνόμαστε στην νέα κυβέρνηση. Ο Ριγανόκαμπος βρίσκεται στο Υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) για αξιοποίηση. Έχουμε ζητήσει συνάντηση για το θέμα με την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση. Το θέμα στις νομικές του παραμέτρους έχει λυθεί. Είναι πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης και πολιτικής απόφασης.

Όλα θα εξαρτηθούν από τον δικό μας αγώνα. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν πολύ καλά ότι θέλουμε αυτά που μας ανήκουν και θα τα πάρουμε και θα φτιάξουμε το Ανατολικό Πάρκο που θα καλύψει ανάγκες και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής του λαού της περιοχής. Για το θέμα των Ρομά παρά τις προσπάθειές μας συναντούμε ανυπέρβλητα εμπόδια σε κάθε δράση και πρωτοβουλία μας από την γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και η οποία όχι μόνο δεν λύνει τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά τα οξύνει ακόμη περισσότερο. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής η μεγάλη πλειοψηφία των Ρομά δεν έχει δουλειά τα παιδιά τους δεν πάνε στο σχολείο, είναι αποκλεισμένοι ακόμη και από τα οκτάμηνα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ γιατί δεν έχει κανείς τον βασικό τίτλο σπουδών, δηλαδή απολυτήριο Γυμνασίου. Αυτά τα προβλήματα τους οδηγούν στην περιθωριοποίηση, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην παραβατικότητα κλπ.

Θα φτιάξουμε Παρατηρητήριο για τους Ρομά που ζουν σε παραπήγματα, όχι μόνο του Ριγανόκαμπου, αλλά όλου του Δήμου. Προσπαθούμε να δοθεί λύση με επιδότηση ενοικίου ώστε να μετακομίσουν σε σπίτια και να γίνει ομαλή η ένταξή τους. Για τα πεζοδρόμια θα βάλουμε φέτος ένα πολύ μεγάλο ποσό στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020. Δεν θα γίνουν όλα μέσα στην νέα χρονιά αφού πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες του Δήμου μας που εκτείνεται σε 42χλμ από την Ροδινή ως τα Τσουκαλέϊκα. Μέσα στην τριετία θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ικανοποιηθούν όσες γίνεται περισσότερες από τις ανάγκες.

Ο Παιδικός Σταθμός στην Εγλυκάδα θα είχε γίνει αλλά μας βάζουν όρους από την κυβέρνηση που τους έχει πιάσει τώρα ο πόνος για τα παιδιά, και μας λένε ότι ο χώρος είναι μικρός για να τα στεγάσει όλα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που κάνει η Αθήνα. Να μειώσουμε στο μισό τα παιδιά που θα μπουν στον Παιδικό Σταθμό και να τον λειτουργούσαμε. Όμως θα αφήναμε έξω τα άλλα μισά παιδιά που κι αυτά και οι οικογένειές τους έχουν ανάγκες και γι’ αυτό και δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Ψάχνουμε λοιπόν για άλλη λύση με λεφτά του Δήμου πάντα, αφού οι κυβερνήσεις θεωρούν κόστος τις ανάγκες των παιδιών μας. Πέντε χρόνια βρισκόμαστε συνεχώς κοντά στο λαό, ανταλλάσσουμε απόψεις, αγωνιζόμαστε να λυθούν προβλήματα. Δεν γίνονται όλα από την μια στιγμή στην άλλη υπό τις συνθήκες που είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, με το μισό προσωπικό και με το 38% των χρηματοδοτήσεων σε σχέση με ό,τι έπαιρνε ο Δήμος το 2010. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά να τα κάνουν όλα σε μια μέρα. Η πόλη μας όπως και όλες σχεδόν οι πόλεις της χώρας, χτίστηκαν χωρίς σχέδιο. Δεν προηγήθηκαν οι υποδομές της ανοικοδόμησης. Είναι πολύ δύσκολο και τεχνικά και νομικά και απαιτεί πολύ χρόνο να κάνεις τώρα εκ των υστέρων παρεμβάσεις. Δεν λέμε ότι δεν θα κάνουμε παρεμβάσεις. Θα κάνουμε όλες τις παρεμβάσεις που απατούνται για να αλλάξει η καθημερινότητα των δημοτών. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε με το έργο που κάναμε τα πέντε αυτά χρόνια.

Όμως πρέπει να αναζητούμε και να βλέπουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή την πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις απέναντι στους Δήμους, απέναντι στους δημότες ουσιαστικά. Με την απαγόρευση των προσλήψεων και την μεγάλη περικοπή στη χρηματοδότηση στοχεύουν να φθάσουν σε μια χρονική στιγμή όπου οι Δήμοι θα έχουν πολύ λίγο προσωπικό, δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε και θα τους χρησιμοποιήσουν να κάνουν τα πάντα αναθέσεις στους μεγαλοεργολάβους. Την ιδιωτικοποίηση των πάντων έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος σημαίνει ότι οι δημότες θα πληρώνουν πολύ περισσότερα ανταποδοτικά, πολύ περισσότερα για το νερό κ.ο.κ. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί, όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι «πρόθυμοι» που λένε «ναι». Εμείς θα δώσουμε και πάλι αγώνα. Θα πάμε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και θα θέσουμε ζήτημα διεκδίκησης προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους. Εκεί θα δούμε ποιοι είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για να μπορούν οι Δήμοι να παράγουν έργο.

Είμαστε ειλικρινείς και έτσι θα πορευτούμε. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ο αντίπαλος δεν είναι μεταξύ μας, Ο αντίπαλος είναι αυτός που παίρνει τον ιδρώτα μας τον καρπώνεται και πλουτίζει και χαίρεται που μαλώνουμε μεταξύ μας. Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να πάμε ενωμένοι για να πετύχουμε ό,τι μας αξίζει κι όμορφος Δήμος είναι ο Δήμος που δεν έχει ανεργία, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση. Για αυτά οφείλουμε να αγωνιστούμε». Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ας δούμε σε ποιο περιβάλλον κινείται ο Δήμος. Είμαστε σε περίοδο κανονικότητας μας λένε, και αναρωτιόμαστε η κανονικότητα είναι η συνέχιση της φτώχειας για τους δημότες και για τους Δήμους; Κανονικότητα από ότι φαίνεται είναι η αύξηση των φοροαπαλλαγών για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους ισχυρούς του κεφαλαίου.Η πρόσκληση που γίνεται προς τους επενδυτές είναι για να πωληθεί κι άλλο κομμάτι της ΔΕΗ, το πιο παραγωγικό και για να πουληθούν λιμάνια, η ΕΚΟ, κι άλλες επιχειρήσεις που την πλειοψηφία έχει το δημόσιο. Για το Δήμο ουσιαστικά καμία αλλαγή δεν επήλθε ούτε στις χρηματοδοτήσεις από το κράτος ούτε άρθηκε το καθεστώς απαγόρευσης των προσλήψεων.

Από την ΣΑΤΑ ο Δήμος μας παίρνει 2.500.00 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτά είναι ψίχουλα. Ενώ πληρώνουμε και ως Δήμος και ως δημότες ένας τεράστιο ποσό το χρόνο στο κράτος, δεν μας επιστρέφεται τίποτε. Είμαστε αναγκασμένοι να ξεχρεώνουμε τράπεζες για τα 21 εκ. ευρώ σε δάνεια που μας άφησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ξεπληρώσαμε ήδη 11 εκ. ευρώ από αυτά, αλλά αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν, αν δεν μας άφηναν τα χρέη οι προηγούμενοι, να γίνουν έργα για τον λαό. Παρόλα αυτά εμείς ως δημοτική αρχή με τους εργαζόμενους του Δήμου, με τους οκταμηνίτες, με την αύξηση του στόλου των οχημάτων, μέσα από προγράμματα και νοικοκυρεμένη διαχείριση κάνουμε έργο σημαντικό με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την μείωση της ανεργίας. Στο Ανατολικό Διαμέρισμα είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης στα Καντριάνικα. Προτεραιότητά μας είναι έργα που αφορούν τα παιδιά και την νεολαία μας. 1 εκ. ευρώ θα δοθούν για τους Παιδικούς Σταθμούς. Συνεχίζουμε τις ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις στα Σχολεία και στις παιδικές χαρές. Προχωρούμε σε παρεμβάσεις στα Γήπεδα ποδοσφαίρου. Στα γήπεδα μπάσκετ και στους αύλειους χώρους των Σχολείων. Λειτουργούμε ήδη στην πλαζ και στα Ροΐτικά τις παιδικές κατασκηνώσεις. Το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στις πρώην εγκαταλειμμένες λαϊκές γειτονιές, φτιάχνοντας τους δρόμους, πάρκα, κτίρια. Ετοιμάζουμε την κατασκευή της πλατεία Αγ. Αλεξιώτισσας. Σχεδιάζουμε την αξιοποίηση του Παναχαϊκού. Σε όλο το Ανατολικό Διαμέρισμα θα γίνει ευρύτατο σχέδιο παρεμβάσεων για την οδοποιΐα.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχουν μελέτες για κατασκευή εργοστασίου. Υφέρπουν σχεδιασμοί για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και θα μας βρουν απέναντι σε αυτό. Δεν θα επιτρέψουμενα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε έργα αντιπυρικής προστασίας και έργα αντιπλημμυρικά. Ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πλήρη αναβάθμιση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου. Στο Μπεγουλάκι υπάρχει ένα έλλειμμα σε έργα και με το νέο τεχνικό πρόγραμμα δίνουμε βαρύτητα στην περιοχή. Η κεραία εδώ κοντά σε αυτό το σχολείο με τον αγώνα των δημοτών απομακρύνθηκε. Αυτό αποδεικνύει την αξία των διεκδικήσεων. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα και πρώτα από όλα να δώσουμε την μάχη κατά της ανεργίας και της φτώχειας και για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής».

Στην λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, οι Αντιδήμαρχοι: Βίβιαν Σαμούρη, Μιχάλης Αναστασίου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή, ο δημοτικός σύμβουλος και βοηθός Δημάρχου, Δημήτρης Πελεκούδας, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», Χρήστος Πατούχας, ο Πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, διαμερισματικοί σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, Ελεκίστρας – Ρωμανού – Πουρναρόκαστρου, Σουλίου και Μοίρας, εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίας Αλεξιώτισσας, Αγνάντι, Αρόης, Γηροκομείου, ¨Ειρήνης και Φιλίας», «Έκφραση» Εγλυκάδα, Ζωοδόχου Πηγής Περιβόλας, Λυκοχωρού, Μακρυγιάννη, Μεταμόρφωσης Σωτήρος Εγλυκάδος, Μπεγουλακίου, Παγώνας, ΠαναγίαΑλεξιώτισσα, Περιβόλας, Προφήτη Ηλία, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ, ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ, εκπρόσωποι του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου, Αρόης και πολλοί δημότες.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE