Ελεύθερη θα είναι για όλους, η είσοδος στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που είναι σε ισχύ, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή εισιτηρίου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους.

Ποιες άλλες μέρες του χρόνου είναι Ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία και τα Μνημεία: 

•6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη),

• 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων), • 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),

• τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς),

• 28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή) και

• πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου.

 Αλλαγές στα εργασιακά θέλει να εφαρμόσει η νέα Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάρα Μαρίν.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η 34χρονη Σάρα, που ηγείται ενός κεντροαριστερού συνασπισμού στο οποίο και τα πέντε κυβερνητικά κόμματα έχουν γυναίκες στην κορυφή, σκοπεύει να εντάξει στη χώρα της την εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πιο σημαντικό για την Σάνα Μαρίν, είναι ο χρόνος που θα πρέπει να εργάζονται οι Φινλανδοί καθώς σε δηλώσεις της ως Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, είχε πει: «Γιατί να μην είναι το επόμενο βήμα η εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα; Είναι οι οκτώ ώρες πραγματικά η απόλυτη αλήθεια; Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, τα χόμπι και άλλες πτυχές της ζωής, όπως τον πολιτισμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα για εμάς στην επαγγελματική ζωή».

 

Έτσι, θα μπορεί πλέον να εφαρμόσει όσα είχε εξαγγείλει προ των εκλογών. Άλλωστε, για την ίδια το γεγονός ότι είναι νέα και γυναίκα δεν παίζει μεγάλο ρόλο: «Ποτέ δεν σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου. Σκέφτομαι περισσότερα τα κίνητρα που με έφεραν στην πολιτική», τονίζει η 34χρονη Πρωθυπουργός.

 

Στη Φινλανδία, η οκτάωρη εργασία ημερησίως επί πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι το συνηθισμένο στην επαγγελματική ζωή των ανθρώπων. Η αριστερή συμμαχία, με την οποία η Σάρα Μαρίν σχημάτισε συνασπισμό, ζήτησε να δοκιμαστεί η εξάωρη εργασία.

 

Σημειώνεται ότι η εξάωρη εργασία ήδη εφαρμόζεται στη γειτονική της χώρα , τη Σουηδία. Στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, από το 2015 ο χρόνος εργασίας για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους αλλά και στα νοσοκομεία έχει μειωθεί σε έξι ώρες ενώ οι υπάλληλοι συνέχιζαν να λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους. Τα αποτελέσματα δύο χρόνια αργότερα: Οι εργαζόμενοι ήταν πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί. Επιπροσθέτως, εξοικονομήθηκαν χρήματα καθώς υπήρξαν λιγότεροι ασθενείς, λιγότερες συντάξεις αναπηρίας και λιγότεροι άνεργοι.

 

Πηγή:scoop.me

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, με αιχμή τις επενδύσεις και το κοινωνικό μέρισμα, ασκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιάννης Δραγασάκης, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι και «πετσόκοψε» τις δημόσιες επενδύσεις και «εξαφάνισε» το κοινωνικό μέρισμα.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι ενώ «επί 4 χρόνια, ως αντιπολίτευση, η ΝΔ επαναλάμβανε μονότονα "κόβουν δημόσιες επενδύσεις για να έχουν υπερπλεονάσματα και να μοιράζουν επιδόματα", μέσα σε έξι μήνες όμως, η ΝΔ, ως κυβέρνηση πέτυχε το… ακατόρθωτο». Δηλαδή, συνεχίζει, «από τη μία "πετσόκοψε" τις δημόσιες επενδύσεις, αφού επί των ημερών της καταγράφηκε χαμηλό 20ετίας, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να περικόπτεται κατά 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η ΝΔ στο τέλος του 2019 παρέδωσε συνολικά 750 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες δαπάνες σε σχέση με το 2018, καθώς το 2ο εξάμηνο του 2019 αντιστράφηκε πλήρως η πολύ καλή πορεία του 1ου εξαμήνου». «Από την άλλη, "εξαφάνισε" το κοινωνικό μέρισμα και αντί για 1 δισ. ευρώ που δόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018, φέτος "απέμεινε" μόνο κάτι περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας ότι όσα καταλόγιζε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρή προπαγάνδα», προσθέτει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Δραγασάκης σχολιάζει πως «γι' άλλη μια φορά και σ' ένα ακόμη θέμα η ΝΔ είναι πλήρως εκτεθειμένη για τα συστηματικά ψέματα και την παραπληροφόρηση τόσων χρόνων».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «οι μεγάλοι χαμένοι» είναι η ανάπτυξη, «που στερείται απαραίτητων δημόσιων επενδύσεων», οι περιφέρειες και οι δήμοι, «που χάνουν πάνω από 850 εκατομμύρια ευρώ με τον μηδενισμό ουσιαστικά του "Φιλόδημος ΙΙ" και τη μείωση πόρων προς τα Περιφερειακά Ταμεία».

«Μεγάλοι χαμένοι είναι και τα εκατομμύρια αδύναμα νοικοκυριά που φέτος δεν είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το στήριγμα του κοινωνικού μερίσματος και «η αγορά, ιδίως δε οι μικρομεσαίοι έμποροι, που είδαν φέτος πτώση του εορταστικού τζίρου γιατί έλειψαν από τα λαϊκά στρώματα οι πρόσθετοι πόροι για κατανάλωση», επισημαίνει ο κ. Δραγασάκης.

 Μία ξεχωριστή νότα, στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με τίτλο «Χριστούγεννα είναι…» , που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, αναμένεται να δώσουν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ, τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, τα οποία συμμετέχουν στην ετήσια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του  Ωδείου.

 

Το κοινό της περιοχής, για μία ακόμα φορά θα γεμίσει ασφυκτικά το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου θα φιλοξενηθεί η συναυλία, προκειμένου να απολαύσει τα Φωνητικά ΣύνολαSolfegeKodaly, «Χορωδία Δωματίου», «Παιδική Χορωδία», «Κρούσις», «Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων», «Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου» με σολίστ την Μαίρη Έλεν Νέζη (mezzosoprano) και τη Νίνα Μεταξά (piano)

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας διαρθρώνεται ως εξής:

 

Α΄ΜΕΡΟΣ

 

Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων

 

«Το άστρο της Ζωής» (παραμυθοτράγουδο σε κείμενο Σοφίας Κωφού και μουσικής Ευγ. Βούλγαρη). Διδασκαλία: Ευγένιος Βούλγαρης.

 

Σύνολο κρουστών  «ΚΡΟΥΣΙΣ»

 

A. Glazounov – “The Hail”  from the ballet “The seasons”

 

P. I. Tchaikovsky –  “Dance of the Sugar Plum Fairy” from the ballet “The Nutcracker”. Solo: Ανδρέας & Αλέξης Σπανόπουλος, Νίκος Δριμάλας, Ηλίας Μπούσιος.

 

“ChristmasWorld”. Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από διάφορες χώρες του Κόσμου σε μεταγραφή για σύνολο κρουστών. KommetIhrHirten (BOHEMIA). Les angesdansnoscampagnes (FRANCE). O Du Fröhliche (ITALY / GERMANY). Hark! Jingle Bells (USA).

 

Μεταγραφή & Διδασκαλία: M. Mankovsky

 

Παιδική Χορωδία

 

Carl Strommen – Carols Four

 

Ντινγκ- ντονγκ, ύμνος χαρωπός (Παραδοσιακό Γαλλίας 16ου αιώνα).

 

Διδασκαλία – Πένυ Γιαννοπούλου

 

Συνοδεία πιάνου: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

 

«Κρούσις» & «Παιδική Χορωδία»

 

Adolphe Charles Adam –  O Holy Night (FRANCE). (Μεταγραφή- M. Mankovsky)

 

Φωνητικό Σύνολο Solfez Kodaly

 

Παραδοσιακά Επτανησιακά Κάλαντα

 

Δ. Σινούρης –  Χριστούγεννα

 

D.&J. Perry –   ChanterAlleluia

 

Διδασκαλία: Αρετούσα Νικολοπούλου

 

Συνοδεία πιάνου: ΑνδρέαςΖαφειρόπουλος

 

«Χορωδία Δωματίου»

 

W. A. Mozart -Alleluia

 

N. Hirsch – BashanaHaba’ah

 

M. Leontovich – Carol of the Bells

 

K. Hampton – Praise His Holy Name

 

Διδασκαλία: Λίνα Γερονίκου

 

Συνοδεία πιάνου: Νίνα Μεταξά

 

Φωνητικό Σύνολο Solfez Kodaly &  «Χορωδία Δωματίου»

 

Ο Μικρός Τυμπανιστής (Διασκευή  Β.Τενίδης)

 

Συνοδεία πιάνου: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

 

Διεύθυνση: Λίνα Γερονίκου

 

Β΄ΜΕΡΟΣ

 

Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου

 

Μ. Glinka –  “Valse – Fantasie”

 

Α.Dvorak –  “Song of the moon”απότηνόπερα “Rusalka”

 

Σολίστ: Μαίρη Έλεν Νέζη

 

Γ. Κωνσταντινίδης: «Δωδεκανησιακή Σουίτα»

 

G. Bizet – «Quand je vousaimerai..» (Habanera-Carmen)

 

Σολίστ: ΜαίρηΈλενΝέζη

 

G. Michael – LastChristmas

 

(Διασκευή για ορχήστρα Γ. Μαυρίδης –Γ. Μεταξά)

 

Cesar Frank -“ Panis Angelicus

 

A.Adam –  “Cantique de Noel”

 

Σολίστ: Μαίρη Έλεν Νέζη

 

Γ. Μεταξάς – Γ. Μαυρίδης

 

Jazz fantasia “Silent Night” by  F. Gruber για πιάνο και ορχήστρα

 

Σολίστ: Νίνα Μεταξά (πιάνο)

 

Διδασκαλία –Διεύθυνση:Γ. Μαυρίδη

 

Είσοδος ελεύθερη

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE