Υλικά για 2-4 άτομα

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
1 κιλό πατάτες κομμένες
2 κρεμμύδια κομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σοτάρετε το βούτυρο με το λάδι και το κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτετε και τις πατάτες, τις οποίες προσέχετε να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.
Αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, κλείνετε το καπάκι και αφήνετε τις πατάτες να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Λίγο αργότερα προσθέτετε το πιπέρι, τη γραβιέρα και το μαϊντανό και αφήνετε για λίγο ακόμα ώσπου να λιώσουν τα τυριά.

 Υλικά

1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ. σ. κανέλα
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Σουσάμι ή μαύρη ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το ελαιόλαδο με το φυσικό χυμό πορτοκάλι.
Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί εύπλαστη ζύμη (ούτε πολύ σκληρή, ούτε πολύ μαλακή).
Πλάθετε τα κολουράκια και περνάτε από πάνω το σουσάμι ή τη μαύρη ζάχαρη.
Τοποθετείτε στη λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Το συγκεκριμένο φαγητό έχει πλούσια διατροφική αξία, ενώ τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, της ντομάτας, του κρεμμυδιού και του σκόρδου, έρχονται να συμπληρώσουν τις αξίες της γευστικής αυτής επιλογής.

Υλικάγια 4 άτομα

500 γρ. φακές
100 γρ. ρύζι καρολίνα
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 τομάτες τριμμένες
5 γρ. αλάτι
2 γρ. πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε την φακή και την σουρώνουμε.Σε ένα λίτρο νερό, βράζουμε για 25 λεπτά τις φακές με το μισό κρεμμύδι και το μισό σκόρδο.Ρίχνουμε μετά μέσα το ρύζι την τριμμένη τομάτα και αλατοπιπερώνουμε.Συγχρόνως ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10 λεπτά το υπόλοιπο κρεμμύδι με το σκόρδο και το ελαιόλαδο.Μόλις βράσει το ρύζι και έχει πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του, ανακατεύουμε μέσα στην κατσαρόλα τις φακές με το ψημένο κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο.Σερβίρουμε.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Υλικά για 2-4 άτομα

    Μία κούπα ξινός τραχανάς
    Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες
    Μία κουταλιά βούτυρο
    Δύο λίτρα νερό
    Αλάτι
    Πιπέρι

Εκτέλεση

    Βράζετε το νερό, προσθέτετε το γάλα, το αλατοπίπερο και τον τραχανά.
    Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για περίπου 15 λεπτά.
    Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε μία γεμάτη κουταλιά βούτυρο, ανακατεύετε κι έτοιμη η σούπα για σερβίρισμα.

Υλικά για 4-6 άτομα

Για την τάρτα

    2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2/3 φλιτζανιού φρέσκο βούτυρο
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    6 κουταλιές της σούπας νερό

Για τη γέμιση

    4 αυγά (χωριστά κρόκους - ασπράδια)
    1 πρέζα αλάτι
    250 γραμμάρια ανθότυρο
    200 ml κρέμα γάλακτος
    300 γραμμάρια ζάχαρη
    4 λεμόνια
    1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο
    ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για την τάρτα

    Κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι και τρίβετε μέσα το βούτυρο. Ζυμώνετε προσθέτοντας σταδιακά το νερό.
    Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά και είναι έτοιμη.
    Στη συνέχεια αλείφετε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 24 εκ., και απλώνετε μέσα την ζύμη τάρτας σπρώχνοντας να κολλήσει στα τοιχώματα και τριγύρω από το σκεύος σπρώχνετε τη ζύμη προς τα μέσα.
    Τοποθετήστε πάνω στη ζύμη μια μεμβράνη και από πάνω της φασόλια (αυτό το κάνουμε για να μη φουσκώσει η ζύμη) ψήστε τη στο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35 λεπτά.

Για τη γέμιση

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
    Στη λεπτή επιφάνεια του τρίφτη τρίψτε 2 λεμόνια και παίρνετε το ξύσμα. Στη συνέχεια ρίχνετε το ανθότυρο σ’ ένα μπολ και δουλέψτε το μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
    Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε το μείγμα με το σύρμα.
    Χτυπάτε τους κρόκους με 150 γραμμάρια ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν.
    Έπειτα ανακατεύετε τους κρόκους με το μείγμα τυριού. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
    Αφού έχει ψηθεί η τάρτα ρίχνετε την κρέμα λεμονιού και από πάνω την μαρέγκα και ξανά ψήνετε για 7 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφί η μαρέγκα. Κόβετε το υπόλοιπο λεμόνι σε πολύ λεπτές ροδέλες.
    Ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη και 130 ml νερό σ’ ένα μικρό τηγάνι και όταν το σιρόπι βράσει, βάζετε μέσα τις φέτες λεμονιού και βράζετε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
    Στραγγίζετε τις ροδέλες. Πασπαλίζετε το χλιαρό γλυκό με ζάχαρη άχνη και γαρνίρετε με τις φέτες λεμονιού. Τοποθετείτε στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα.





  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE

Παράλογη χώρα

Απρ 08, 2020 Hits:31 ΑΠΟΨΕΙΣ