Υλικά

    100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    340 γρ. τυρί τσένταρ τριµµένο
    200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
    λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Εκτέλεση

    Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C
    Σε ένα µπολ ανακατεύετε όλα µαζί τα υλικά, µε τα χέρια, ώσπου να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
    Απλώνετε τη ζύμη στον πάγκο και την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.
    Στη συνέχεια, κόβετε µε κουπ πατ τα μπισκότα.
    Στρώνετε στο ταψί χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε τα μπισκότα.
    Ψήνετε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Το συγκεκριμένο φαγητό έχει πλούσια διατροφική αξία, ενώ τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, της ντομάτας, του κρεμμυδιού και του σκόρδου, έρχονται να συμπληρώσουν τις αξίες της γευστικής αυτής επιλογής.

Υλικάγια 4 άτομα

500 γρ. φακές
100 γρ. ρύζι καρολίνα
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 τομάτες τριμμένες
5 γρ. αλάτι
2 γρ. πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε την φακή και την σουρώνουμε.Σε ένα λίτρο νερό, βράζουμε για 25 λεπτά τις φακές με το μισό κρεμμύδι και το μισό σκόρδο.Ρίχνουμε μετά μέσα το ρύζι την τριμμένη τομάτα και αλατοπιπερώνουμε.Συγχρόνως ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10 λεπτά το υπόλοιπο κρεμμύδι με το σκόρδο και το ελαιόλαδο.Μόλις βράσει το ρύζι και έχει πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του, ανακατεύουμε μέσα στην κατσαρόλα τις φακές με το ψημένο κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο.Σερβίρουμε.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Υλικά (για 8-10 μερίδες)

    1 κούπα σπορέλαιο + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
    1 κούπα ζάχαρη
    4 αυγά
    500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
    1/5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 
    1/2 κούπα γάλα
    1 γιαούρτι στραγγιστό
    2 βανίλιες
    2 κουβερτούρες (250 γρ.)
    1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα 

Γλάσο

    1 συσκευασία μερέντα (250 γρ.) 
    100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε με λάδι μια φόρμα διαμέτρου 28 εκ. και στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, το λάδι με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα αυγά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ με το γάλα και έπειτα το γιαούρτι με τις βανίλιες.

Σταματάμε το χτύπημα, κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με κουτάλα ή σπάτουλα.

Κρατάμε περίπου 2 κουτ. σούπας από τα καρύδια (για γαρνίρισμα) και τα ενσωματώνουμε και αυτά.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί το κέικ και το βγάζουμε από τον φούρνο.

Βάζουμε τη μερέντα και την κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Περιχύνουμε το κέικ και γαρνίρουμε με τα λίγα καρύδια που κρατήσαμε την ώρα που είναι ζεστό το γλάσο για να κολλήσουν.

Μυστικό

Είναι πολύ νόστιμο και χωρίς γλάσο ή με κάποιο άλλο της αρεσκείας μας.
www.kathimerini.gr

Υλικά για 4 άτομα

    1 μεσαίου μεγέθους κουνουπίδι
    2 αυγά
    100 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
    3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
    1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
    αλάτι
    πιπέρι
    ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

    Πλένετε το κουνουπίδι, το κόβετε στα δύο και το βράζετε σε αλατισμένο νερό ίσα να μαλακώσει.
    Στη συνέχεια, το πολτοποιείτε με το πιρούνι και προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το ηλιέλαιο, ενώ σταδιακά προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να έχετε έναν πηκτό χυλό.
    Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο σε αντικολλητικό τηγάνι και με ένα κουτάλι βάζετε κουταλιά -κουταλιά από το μείγμα, μέχρι 4-5 κουταλιές ώστε να αποκτήσουν σχήμα στρογγυλό οι τηγανίτες.

Υλικά

    1 συσκευασία (500 γρ.) φασόλια γίγαντες
    2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
    1 κύβο για όσπρια
    4 κουταλιές ελαιόλαδο
    1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετάκια
    2 κόκκινες + 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
    1 συσκευασία (250 ml) συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
    1 κουταλάκι ντοματοπελτέ
    1 πρέζα ζάχαρη
    2 ½ φλ. ζεστό νερό
    2 κουταλάκια αλάτι
    πιπέρι

Εκτέλεση

    Το προηγούμενο βράδυ, βάζετε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με 6 φλ. κρύο νερό και τα αφήνετε να κοχλάσουν για 10 λεπτά.
    Στη συνέχεια, τα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 2 φλ. κρύο νερό. Τα αφήνετε να μουλιάσουν σκεπασμένα ολόκληρο το βράδυ.
    Την επομένη, τα στραγγίζετε και τα βάζετε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας νερό μέχρι να τα σκεπάσει και το ζωμό. Βράζετε για περίπου 40΄.
    Κατόπιν, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
    Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε τις πιπεριές και σοτάρετε για άλλα 5΄.
    Ρίχνετε το χυμό ντομάτας, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε.
    Αφήνετε να βράσουν για 10΄ μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Ρίχνετε τη σάλτσα πάνω από τα φασόλια και προσθέτετε τα 2 ½ φλιτζάνια νερό.
    Σκεπάζετε το σκεύος και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε τα φασόλια στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE