Υλικά

250 γρ. φράουλες κομμένες σε φέτες

 

300 γρ. σπανάκι

 

1 κ. σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

 

2 κ. σ. σουσάμι

 

1/4 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου

 

1 κ. σ. παπαρουνόσπορο

 

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

 

1/4 φλ. τσαγιού λευκό ξύδι

 

1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

 

1/4 κ. γλ. πάπρικα

 

1/4 κ. γλ. σάλτσα Worcestershire

 

 

 

Εκτέλεση

 

 

 

Βήμα 1

 

Σε ένα μπολ τοποθετήστε το σουσάμι, τον παπαρουνόσπορο, την ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, την πάπρικα, το κρεμμύδι και την σάλτσα, ανακατέψτε και τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

 

Βήμα 2

 

Σε ένα άλλο μπολ ρίξτε το σπανάκι, τις φράουλες και το φιλέ αμυγδάλου.

 

Βήμα 3

 

Προσθέστε τη σάλτσα που έχετε τοποθετήσει στο ψυγείο και ανακατέψτε καλά.

 

Βήμα 4

 

Τοποθετήστε στο ψυγείο για επιπλέον 10- 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Υλικά:

1 κοτόπουλο γύρω στο 1,5 κιλό

1.200γρ. πατάτες

3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα

ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από 2

λίγη ρίγανη + 1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση

4 κουτ. σούπας μουστάρδα

μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνετε καλά, μέσα έξω.

Παίρνετε το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια. Βάζετε μέσα στις 2 λεμονόκουπες (αυτές που δεν τους πήρατε το ξύσμα), από μισό κρεμμύδι και μαζί με τις ακαθάριστες σκελίδες σκόρδου τις βάζετε στην κοιλίτσα του κοτόπουλου.

Ανακατεύετε το βούτυρο με τη μισή μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού, λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο και τη ρίγανη. Με αυτό το μίγμα αλείφετε το κοτόπουλο παντού. Τέλος, πασπαλίζετε το κοτόπουλο με το μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο και το τοποθετείτε σε γάστρα με καπάκι. Αν θέλετε, δένετε τα ποδαράκια του με σπάγκο ψησίματος.

Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ή κυδωνάτες, όπως προτιμάτε, φτάνει να έχουν το ίδιο μέγεθος.

Τις ρίχνετε σε μπολ και τις αλατοπιπερώνετε. Τις πασπαλίζετε με ρίγανη και με λίγο μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Προσθέτετε την υπόλοιπη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.

Απλώνετε τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο και προσθέτετε εδώ κι εκεί φουντίτσες δεντρολίβανου, το κρασί και λίγο νεράκι ακόμη. Σκεπάζετε τη γάστρα με καπάκι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λεπτά.

Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και ελέγχετε το ψήσιμο. Περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ανακατεύετε τις πατάτες. Ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνετε το φαγητό για λίγο ακόμη, μέχρι να πάρει ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.

Πριν σερβίρετε, κόβετε το σπάγκο από τα πόδια του κοτόπουλου (αν το δέσατε) και αφαιρείτε τις λεμονόκουπες, το σκόρδο και το κρεμμύδι από την κοιλιά του. Το μεταφέρετε σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες και σερβίρετε αμέσως.

Υλικά:

1 κιλό μελιτζάνες, σε λεπτές φέτες

χοντρό αλάτι, για ξεπίκρισμα μελιτζάνας

1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο

5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένες

790γρ ντοματάκια κονσέρβα

2 μεγάλα κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

1300γρ πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε λεπτές φέτες

3 κόκκινες  πιπεριές, χωρίς σπόρια, λεπτοκομμένες

5 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, λιωμένο

Διαδικασία:

Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε 2 ταψιά και αλατίζουμε ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Αφήνουμε για 1 ώρα και στη συνέχεια τις στεγνώνουμε και σκουπίζουμε το αλάτι με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα με τους χυμούς της και το θυμάρι και βράζουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, σπάζοντας την  ντομάτα με ένα κουτάλι, για 20 λεπτά μέχρι να μειωθεί μείγμα σε 2 1/2 φλ.

Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και αφαιρούμε τα κλωνάρια θυμάρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C.

Βάζουμε ελαιόλαδο σε 2 μεγάλα τηγάνια και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες λίγες-λίγες στα 2 τηγάνια και τηγανίζουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο, εάν χρειάζεται.

Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε χαρτί κουζίνας.

Πάλι δουλεύοντας σε μερίδες, ρίχνουμε τις πατάτες στα 2 τηγάνια και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Μεταφέρουμε τις πατάτες σε χαρτί κουζίνας.

Ρίχνουμε τις πιπεριές στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν σχεδόν.

Μεταφέρουμε τις πιπεριές σε χαρτί κουζίνας.

Σε ένα πυρέξ απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. θυμάρι και περιχύνουμε με 1/2 φλ σάλτσα.

Απλώνουμε μετά τις μισές πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με  1 κ.σ. θυμάρι και περιχύνουμε 1/2 φλ σάλτσα.

Απλώνουμε όλες τις πιπεριές, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με  1 κ.σ. θυμάρι και περιχύνουμε 1/2 φλ σάλτσα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και πατάτες.

Ψήνουμε για 40 λεπτά, χωρίς να καλύψουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά,.

Αφαιρούμε το πυρέξ από το φούρνο και αφήνουμε για 15 λεπτά, πριν σερβίρουμε

Υλικά

1 1/2 φλ. τσαγιού ζυμαρικά

1/2 φλ. τσαγιού ντοματίνια κομμένα στα δύο

1/2 φλ. τσαγιού μικρές μπάλες μοτσαρέλας

2 φύλλα φρέσκου βασιλικού

3 κ. σ. σάλτσα πέστο

1 κ. σ. ελαιόλαδο

1/4 κ. γλ. αλάτι

1/4 κ. γλ. σκόρδο λιωμένο

1/8 κ. γλ. πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1

 

Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

 

Βήμα 2

 

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το πέστο με το λάδι, το αλάτι, το σκόρδο και το πιπέρι.

 

Βήμα 3

 

Προσθέστε τα ζυμαρικά και ανακινήστε καλά μέχρι το μείγμα με το πέστο να πάει παντού.

 

Βήμα 4

 

Συμπληρώστε με τα ντοματίνια, τη μοτσαρέλα και το φρέσκο βασιλικό και σερβίρετε.

 

Υλικά

 

 

Για τις κρέπες

 

2 αυγά

 

150 γρ. αλεύρι

 

300 ml γάλα

 

Για τη γέμιση

 

Κρόκος από 1 αυγό

 

300 γρ. σπανάκι

 

350 γρ. ρικότα

 

60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

 

Μπεσαμέλ

 

Πάνω από την μπεσαμέλ, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κεφαλοτύρι για πιο λαχταριστό αποτέλεσμα

 

Εκτέλεση

 

Ανακατεύουμε τα αυγά με το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα αργά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μίγμα χωρίς σβώλους.

 

Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε μια κουτάλα από τη ζύμη της κρέπας. Μαγειρεύουμε και από τις δυο πλευρές. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη για κρέπες.

 

Για τη γέμιση ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ρικότα, τον κρόκο, το σπανάκι, την παρμεζάνα και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Γεμίζουμε την κάθε κρέπα με τη γέμιση και τις κλείνουμε, είτε σαν φακελάκια, είτε τυλίγοντας σε πουράκια.

 

Βάζουμε τις κρέπες σε ένα ταψί και από πάνω ρίχνουμε μερικές κουταλιές μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 10/15 λεπτά.

 

Πηγή: vita.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE