Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γάλα, συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Of the American Osteopathic Association». Οι ερευνητές τονίζουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η βασική πηγή καλίου για τον οργανισμό στις δυτικές χώρες, όπου τα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη είναι υψηλά.

Αντίθετα, τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Ασίας είναι πιο μικρά, καθώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτές είναι πολύ πιο περιορισμένη.

Πιο ασφαλής μία φυτική διατροφή

Στην παρούσα έρευνα, δεν φάνηκε να υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της αύξησης καρκίνου του προστάτη και της κατανάλωσης άλλων ζωικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και του λευκού κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος και του ψαριού.

Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν φυτική διατροφή διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η έρευνα

Ο Τζον Σιν, ογκολόγος της κλινικής Μάγιο και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, εξηγεί ότι η έρευνα αυτή αυξάνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και αναδεικνύει τα δυνητικά οφέλη της φυτικής διατροφής.

Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογια του παρόντος εγχειρήματος, έγινε ανασκόπηση 47 μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 2006 στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, για να γίνει καλύτερα κατανοητός ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στις περιπτώσεις κατανάλωσης φυτικών ή ζωικών τροφίμων.

Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη φτάνει το 11,6%. Είναι η μορφή καρκίνου που συναντάται συχνότερα και έρχεται δεύτερη στο ποσοστό των θανάτων που προκαλεί μεταξύ των ανδρών, με πάνω από 30.000 θανάτους ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αλκοόλ μπορεί να είναι νόμιμο – και συχνά νόστιμο – όμως αυτό δεν σημαίνει πως η κατάχρησή του είναι αθώα. Ο αλκοολισμός είναι μια πολύ σοβαρή εξάρτηση που μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα σωματικής και ψυχολογικής υγείας.

Ωστόσο, αν και όλοι σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε τις συνέπειές του, τείνουμε να συνδέουμε τη συγκεκριμένη πάθηση με το περιθώριο και να αναζητούμε τις ενδείξεις της μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Στην πραγματικότητα, τα πρώτα δείγματα της εξάρτησης είναι διακριτικά, σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα αναγνωρίσουν για πολύ καιρό.

Τα παρακάτω επτά σημάδια θα σας επιτρέψουν να διακρίνετε από νωρίς αν το αλκοόλ έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα αντί για διασκέδαση και να το αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ευκολία.

Δεν ακολουθείτε τις συμβουλές σας: Αν πριν βγείτε θέτετε κάποια όρια στον εαυτό σας για τις ποσότητες αλκοόλ που θα καταναλώσετε και στο τέλος πάντα τα ξεπερνάτε, ενδέχεται να έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε μια πιο επικίνδυνη σχέση με το ποτό.

Γίνεται αντικείμενο συζήτησης: Ακόμη και αν πιστεύετε ότι πίνετε στα πλαίσια του μέτρου, αν οι φίλοι σας σχολιάζουν συχνά τον αριθμό των ποτών που παραγγέλνετε, πιθανότατα έχουν παρατηρήσει κάτι που εσείς δεν μπορείτε να δείτε ακόμη.

Μεθυσμένα σχέδια: Κανονίζετε δραστηριότητες ή συναντήσεις με φίλους που να μην συμπεριλαμβάνουν ένα μπουκάλι κρασί ή μερικά κοκτέιλ; Αν όχι, σκεφτείτε αν το αλκοόλ έχει μετατραπεί στον κυριότερο στόχο της εξόδου σας.

Ένα ποτό της παρηγοριάς: Το αλκοόλ μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο ή την αγωνία μας προσωρινά, όμως όταν καταφεύγουμε συχνά σε αυτό καταλήγει να γίνεται και εκείνο σοβαρότατο πρόβλημα.

Αναρωτιέστε: Αν έχετε αρχίσει να σκέφτεστε το ενδεχόμενο να πίνετε περισσότερο από όσο θα έπρεπε ή να αγχώνεστε όταν ξεπερνάτε τον αριθμό των ποτών που πιστεύατε ότι θα καταναλώσετε, είναι μια καλή στιγμή να περιορίσετε το αλκοόλ.

Σας το είπε ο γιατρός σας: Δεν είναι σπάνιο οι γιατροί να ρωτούν πόσο αλκοόλ πίνετε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης. Αν σας πει ότι η ποσότητα που του αναφέρατε είναι υπερβολική, μην το αγνοήσετε.

Πονοκέφαλοι της επόμενης μέρας: Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ένα χανγκόβερ πότε – πότε, αν όμως σας έχει γίνει συνήθεια, είναι η στιγμή να κάνετε ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Σε περίπτωση που σας συμβαίνουν αρκετά από τα παραπάνω πράγματα, απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό. Η κατάχρηση του αλκοόλ δεν σημαίνει ότι είστε χειρότερος άνθρωπος, ούτε θα πρέπει να σας κάνει να ντρέπεστε. Ωστόσο, αν δεν λάβετε τα μέτρα σας δεν αποκλείεται να αρχίζει να επηρεάζει τη ζωή σας με άσχημους και απρόβλεπτους τρόπους.

Είναι το πρόβλημα που έχουν πολλοί, αλλά ελάχιστοι τους το επισημαίνουν. Η αλήθεια είναι πως η κακή αναπνοή είναι κοινό πρόβλημα που έχουν πολλοί με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να απομακρύνονται από δίπλα τους, ειδικά στον επαγγελματικό χώρο.

Σε τι οφείλεται λοιπόν και πως μπορεί να λυθεί;

Αιτίες

Η πιο συχνή αιτία κακής αναπνοής είναι η κακή οδοντική υγιεινή. Το να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας ή το σπάνιο βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικές πλάκες και ασθένειες των ούλων που προκαλούν βακτηριακή συσσώρευση και κακή οσμή στο στόμα σας. Η κατανάλωση ισχυρά γευστικών τροφίμων (όπως κρεμμύδια και σκόρδο), η κακή ενυδάτωση και η ξηροστομία μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν κακή αναπνοή.

Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται στη χρήση ορισμένων φαρμάκων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κακή αναπνοή. Μερικές φορές υπάρχει μειωμένη ροή στο στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να αναπτύξει κακή αναπνοή (συχνά αναφέρεται ως πρωινή αναπνοή). Ορισμένες συστηματικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα προβλήματα του ήπατος και οι νεφρικές διαταραχές μπορεί να είναι ένας βαθύτερος λόγος πρόκλησης κακής αναπνοής.

Πώς να το σταματήσεις

Πάρτε μαζί σας … οδοντόβουρτσα

Για να κρατάτε την κακή αναπνοή μακριά, πρέπει να δώσετε προσοχή στην υγιεινή του στόματός σας. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε πέντε μήνες για να διασφαλίσετε ότι είναι το ίδιο αποτελεσματική. Το βούρτσισμα από μόνο του δεν είναι αρκετό, βουρτσίστε και τη γλώσσα σας, καθώς μαζεύει το 80% των βακτηριδίων του στόματος. Εκτός αυτού, βάλτε στις συνήθειες σας το νήμα καθημερινά για να αφαιρέσετε τα σωματίδια τροφής και την πλάκα που μπορεί να είναι ενσωματωμένη ανάμεσα στα δόντια σας.

Αλλάξτε την διατροφή σας

Τι και πώς τρώτε παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς μυρίζει η αναπνοή σας. Αποφύγετε τα τρόφιμα που ενθαρρύνουν μια κακή αναπνοή (όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο). Εάν μασάτε φρέσκια μέντα και μαϊντανό μετά τα γεύματα, μπορείτε να έχετε υπό τον έλεγχο την οσμή του στόματος σας. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι εμπλουτισμένη με τρόφιμα, φρούτα και πολλά λαχανικά.

Πιείτε νερό

Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό διότι ξεπλένει τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή. Πίνετε καφέ και αλκοόλ με μέτρο, καθώς και τα δύο ροφήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ξηροστομία και να σας δημιουργήσουν δυσάρεστη αναπνοή. Με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και τσαγιού από βότανα αντ ‘ αυτού μπορεί να αποτρέψετε την ξηροστομία και να πετύχετε τον φυσικό καθαρισμό του στόματός σας.

Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος ταλαιπωρούν συχνά την καθημερινότητά μας, με το στρες αλλά και την ηλικία (καθώς σταδιακά μειώνεται η παραγωγή γαστρικού οξέος με αποτέλεσμα να μην πέπτονται και να μην απορροφώνται σωστά οι πρωτεΐνες) να αποτελούν μεταξύ άλλων τους «συνήθεις υπόπτους» για την πυροδότηση των ενοχλήσεων. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το 15% των πολιτών του Δυτικού Κόσμου ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, μελέτη στις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά έδειξε ότι το 20% του πληθυσμού πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Δείτε επίσης: Νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για πάνω από 40.000 θέσεις εργασίες

Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής του «John Hopkins» Linda Ann Lee, πέντε τρόφιμα που είναι σημαντικοί βοηθοί του πεπτικού συστήματος καθώς απομακρύνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κοινών γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως είναι για παράδειγμα το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά και η δυσκοιλιότητα.

Οι καλοί υδατάνθρακες

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ασπρο ή μαύρο ψωμί; «Εάν θέλετε το έντερο να λειτουργήσει καλύτερα, τότε επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως» είναι η απάντηση της η Dr. Lee, προσθέτοντας ότι για τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 25 γραμμαρίων ινών ημερησίως.

Σε σύγκριση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως είναι το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως προσφέρουν στον οργανισμό πολλές ίνες αλλά και πρόσθετα θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. «Οταν τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν ίνες ολικής αλέσεως παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας», εξηγεί η ειδικός. Αυτά τα μόρια προάγουν την καλή λειτουργία των κυττάρων που βρίσκονται στο παχύ έντερο – εκεί όπου εδράζεται το 70% των ανοσοκυττάρων μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που παρά το γεγονός ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, η καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας δεν τις συστήνει, αφού αποκλείουν τα προϊόντα ολικής αλέσεως από τη διατροφή στερώντας έτσι από έντερο έναν σημαντικό «σύμμαχο».

Η υγιεινή σαλάτα

Η σαλάτα που ξεχειλίζει από φυλλώδη χορταρικά, όπως είναι για παράδειγμα το σπανάκι, αποτελεί εξαιρετική πηγή ινών αλλά και θρεπτικών συστατικών όπως είναι το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες C, K και Α.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι σύμφωνα με έρευνες τα φυλλώδη χόρτα περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος σακχάρου που θρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Απαχη πρωτεΐνη

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου αποφεύγουν κατά κανόνα τα λιπαρά τρόφιμα και συνεπακόλουθα τα τηγανητά.

«Γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ευθύνονται για συσπάσεις στο έντερο», διευκρινίζει η ειδικός, προσθέτοντας ότι η… παρενέργεια αυτή αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να αποφεύγει κανείς την (υπερ)κατανάλωση του κόκκινου κρέατος που περιέχει αρκετό λίπος.

«Επιπλέον, τα βακτήρια του παχέος εντέρου μετατρέπουν το κόκκινο κρέας σε ουσίες που βλάπτουν τα αγγεία», προσθέτει η Dr. Lee.

Τα «άγλυκα» φρούτα

«Οσοι αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως είναι το φούσκωμα και τα αέρια, πιθανόν να νιώσουν ανακούφιση εάν μειώσουν την πρόσληψη σακχάρων, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, που βρίσκονται στα φρούτα», σημειώνει η καθηγήτρια του «John Hopkins». Συνεπώς, από τη λίστα των φρούτων που καταναλώνουν καθημερινά θα πρέπει να αφαιρέσουν τα μήλα, τα αχλάδια και τα μάνγκο.

Αντιθέτως τα μούρα και τα εσπεριδοειδή (όπως είναι τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ) περιέχουν λιγότερα σάκχαρα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανεκτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η μπανάνα ωφελεί το γαστρεντερικό σύστημα, αφενός γιατί η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα είναι χαμηλή και αφετέρου επειδή η περιεκτικότητά της σε ίνες είναι υψηλή.

Αβοκάντο

Η Dr. Lee ταξινομεί το αβοκάντο στην ομάδα των «σούπερ τροφών», καθώς η πράσινη φλούδα του κρύβει έναν… θησαυρό από φυτικές ίνες αλλά και θρεπτικά συστατικά – μεταξύ των οποίων το κάλιο που ωφελεί σημαντικά την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, είναι ένα ακόμη τρόφιμο χαμηλό σε φρουκτόζη, με αποτέλεσμα να μην ενοχοποιείται για τη δημιουργία αερίων.

«Τρόφιμα όπως το αβοκάντο και τα καρύδια είναι ιδιαίτερα ωφέλημα για τον οργανισμό», καταλήγει η ειδικός, προειδοποιώντας παράλληλα ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι το φτέρνισμα και η μύτη που ‘τρέχει’ είναι ενδείξεις κρυώματος. Πόσο σίγουροι όμως μπορεί να είμαστε ότι δεν πρόκειται για αλλεργία; Οι παρακάτω διαφορές μας βοηθούν στο να κάνουμε σωστά το διαχωρισμό και να καταλάβουμε για ποιο από τα δύο πρόκειται.

Ο βήχας είναι ξηρός. Τα συμπτώματα του λαιμού είναι δυσκολότερα στο να τα καταλάβουμε, αλλά υπάρχει μία διαφορά. Αν βήχουμε φλέγμα, μάλλον είναι κρύωμα. Οι αλλεργίες έχουν συνήθως ξηρό βήχα. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό χωρίς πόνο.

‘Δακρύζουν’τα μάτια και νιώθουμε φαγούρα στην περιοχή. Το κρύωμα μπορεί να κάνει κόκκινη την περιοχή των ματιών, αλλά η αλλεργία τα κάνει να δακρύζουν και να σας προκαλούν κνησμό. Επίσης, μπορεί να τα δείτε να πρήζονται.

Τα συμπτώματα είναι διαρκείας. Ένα κρύωμα κάνει τυπικά τον κύκλο του μέσα σε 3 με 5 μέρες. Τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο, ειδικά όταν εκτιθέμεθα πολύ σε αλλεργιογόνα.

Εντοπίζετε ένα εποχιακό μοτίβο. Αν ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους που παραπονιούνται ότι έχουν πάντα το ίδιο κρύωμα κάθε Μάρτη, μάλλον πρέπει να το αναθεωρήσετε. Ωστόσο, δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση που το παθαίνετε την ίδια χρονική περίοδο. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πού ζούμε αλλά και οι καιρικές συνθήκες.

Δεν έχετε πυρετό. Το κρύωμα ή η γρίπη προκαλούν ευκολότερα πυρετό σε σχέση με τις αλλεργίες, αν και δεν αποκλείεται να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος.

Μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αν και οι αλλεργίες μπορούν να μας κουράσουν, το κρύωμα προκαλεί περισσότερο πόνο που μας καθηλώνει στο κρεβάτι.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE