Η νικοτίνη προκαλεί ταχεία αύξηση της πίεσης του αίματος και σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα, η επίδραση της νικοτίνης μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Κάπνισμα - Η υγιεινή διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας. Ορισμένες τροφές περιέχουν συστατικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει και να απομακρύνει με φυσικό τρόπο τα κατάλοιπα της νικοτίνης.

Δείτε τις 6 καλύτερες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τη νικοτίνη από το σώμα σας:

    Μπρόκολο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Β5. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερο μπρόκολο για την εξάλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό σας.

    Πορτοκάλια: Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και θα μειώσει το στρες, το οποίο είναι “διακόπτης” επιθυμίας για νικοτίνη από ένα εξαρτημένο άτομο.

    Χυμός καρότου: Εάν καπνίζετε, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο η νικοτίνη παραμένει στο σώμα σας για τρεις ημέρες. Η νικοτίνη προκαλεί, επίσης, βλάβες στο δέρμα σας. Ο χυμός καρότων είναι καλός για το δέρμα και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, Κ και Β, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό.

    Σπανάκι: Το σπανάκι είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για την υγεία, διότι δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος.

    Ακτινίδια: Αυτό το “θαυματουργό” φρούτο θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τη νικοτίνη από το σώμα σας. Τα ακτινίδια είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε. Όταν καπνίζετε, τα επίπεδα αυτών των βιταμινών μειώνονται.

    Νερό: Το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα σας. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, με άφθονο πόσιμο νερό μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποβάλλετε τη νικοτίνη από τον οργανισμο σας

 

iatropedia.gr

 Το λυκοπένιο, η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

 

Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και έπαιρναν κάθε μέρα ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο, ισοδύναμο με δύο κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας, είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Η μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό υγιών ανδρών (56), γι' αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί τόσο σε μεγαλύτερο πληθυσμό, όσο και σε άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας.

 

Ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, τα χαλαρά εσώρουχα, η αποφυγή του αλκοόλ και του στρες είναι βασικές συμβουλές για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας. Σταδιακά κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι ορισμένες τροφές βοηθούν το σπέρμα.

 

Το λυκοπένιο, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, στα οποία έχει κυρίως εστιαστεί η έρευνα μέχρι σήμερα, λειτουργούν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας την οξείδωση, άρα και τη βλάβη των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν επίσης συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά και κατά του καρκίνου.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα διατροφής δρα Λιζ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό "European Journal of Nutrition", σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο, επειδή το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το σώμα. Οι άνδρες της μελέτης θα έπρεπε να τρώνε δύο κιλά ντομάτες τη μέρα για να πάρουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπένιου καθημερινά.

 

Από τους συμμετέχοντες στη διάρκειας 12 εβδομάδων κλινική μελέτη, μια ομάδα ανδρών -τυχαία επιλεγμένων- έπαιρνε χάπι λακτολυκοπένιου και μια άλλη ένα εικονικό χάπι (πλασίμπο). Ο έλεγχος του σπέρματος πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος της έρευνας έδειξε ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν την ίδια συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αλλά σπέρμα με καλύτερη μορφολογία και κινητικότητα (πόσο γρήγορα «κολυμπά» ένα σπερματοζωάριο), κάτι που ευνοεί τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η διφθερίτιδα είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Η σοβαρή αυτή ασθένεια που άλλοτε μπορούσε να προκαλέσει και θανάτους, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού και σωστού εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι ότου εξαφανισθεί από ολόκληρο τον κόσμο. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.

Πού οφείλεται η νόσος: Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η διφθερίτιδα οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Η νόσος έχει χρόνο επώασης 2-6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος: Τα Συμπτώματα

Η νόσος αρχίζει με μέτριο πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό (βρόμικο) και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Υπάρχει τοπικός πόνος, δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση) και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.

Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας είχε παρουσιαστεί το 1970.

Οξεία λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού

Μετάδοση: αναπνευστικές εκκρίσεις

Επώαση: 2-4 εβδομάδες

Κλινική εικόνα : χαμηλός πυρετός, κακουχία,κυνάγχη με γκριζωπή μεμβράνη που αποκολλάται δύσκολα. Λαρυγγική διφθερίτιδα: απόφραξη Το βακτήριο της διφθερίτιδας ( corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες ( διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.
 

Μείζον θέμα δημόσιας υγείας αποτελεί η εποχική γρίπη, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, με τις επιστημονικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιο ισχυρό κύμα φέτος από αυτό της περσινής χρονιάς που άφησε πίσω τις 154 νεκρούς.

Τα στοιχεία από την παρακολούθηση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, δείχνουν ότι συνήθως αυξάνεται τον Ιανουάριο αλλά κορυφώνεται τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο.


Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, ενώ οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Αυτό τόνισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των SOS ΙΑΤΡΩΝ.

Τα στατιστικά δείχνουν πως πάνω από το 30% των ηλικιωμένων μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, ενώ , οι διαβητικοί έχουν 3 έως 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των επιπλοκών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως έγκυες, παιδιά 6 μηνών ως 5 ετών, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα ή σε ανοσοκαταστολή, παχύσαρκα άτομα και επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι αναγκαία η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου για την προστασία των ασθενών από τις επιπλοκές.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερα σοβαρά κρούσματα γρίπης σε σχέση με τη χρονιά 2017-2018!

Το 2018-2019 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 374 ασθενείς έναντι 107 τη χρονιά 2017-2018.

Επίσης, πέρσι καταγράφηκαν 154 θάνατοι από γρίπη, ενώ το 2017-2018 σημειώθηκαν 42 θάνατοι.

Η γενική θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό ήταν αυξημένη και άγγιξε τους 9,8 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

Η μεγάλη αυτή αύξηση των περιστατικών οφείλεται στην επικράτηση του υπότυπου Α (Η1Ν1), καθώς τη χρονιά 2017-2018 είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β.

Τα μέτρα προφύλαξης από την γρίπη σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις, σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πόσο και πώς μία συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό

Χιλιάδες μελέτες έχουν διακηρύξει τη σημασία της βιταμίνης D για την υγεία μας και λόγω αυτών έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ιατρική. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η βιταμίνη D αυξάνει τη σωματική απόδοση, βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, επηρεάζει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του καλού ύπνου και τη μείωση του στρες, ευνοεί τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και απέκκρισης των βαρέων μετάλλων από το σώμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βιταμίνη D και οι επιδράσεις της στην υγεία

Έχει διαπιστωθεί ότι τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με:

μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία

μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και κατά 77%

μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

μειωμένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά

μειωμένη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νόσων

μειωμένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού

μείωση του κινδύνου για πολλαπλή σκλήρυνση. Μία αύξηση της τάξεως των 20 ng/ml στα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 45%

μειωμένη συχνότητα εμφάνισης αυτισμού και αναπτυξιακών διαταραχών

αυξημένη απώλεια βάρους. Για κάθε μονάδα αύξησης των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα αντιστοιχεί απώλεια επιπλέον βάρους της τάξεως των 200 γρ., ενώ διατηρείται η ίδια διατροφή

βελτίωση της ψωρίασης

τη διαφοροποίηση και ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων

την ενεργοποίηση και αντιγραφή 3.005 τουλάχιστον γονιδίων

την αυξημένη παραγωγή 200 ενδογενών ουσιών με αντιβιοτική δράση στο ανθρώπινο σώμα.

Και αυτά είναι μόνο ένα μέρος των συνεισφορών της βιταμίνης D στην υγεία μας. Στην πραγματικότητα, η επιστημονική κοινότητα έχει μεταθέσει μεγάλο μέρος της προσοχής της στην έρευνα των δράσεων και των θεραπευτικών χρήσεων της βιταμίνης D.

 Πηγή: Πώς να ζήσετε 150 χρόνια με υγεία, σε συνεργασία με το E.I.Nu.M. Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διατροφικής Ιατρικής, Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς – Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Το διαβάσαμε στο ygeiam

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE