Είναι νόστιμη, δημοφιλής και συνοδεύει όλα μας τα φαγητά από τα ψητά μέχρι τις σαλάτες. Ανακαλύψτε τα πολύτιμα οφέλη της στο λιπιδαιμικό μας προφίλ

Η ρίγανη είναι τρόφιμο ή συστατικό που μπορεί να προστεθεί και να καταναλωθεί μαζί με άλλα τρόφιμα. Είναι πλούσια σε μια σειρά στοιχείων με ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Φυτικές ίνες: Η ρίγανη είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, ερχόμενες σε επαφή με τα χολικά άλατα και τις καρκινογόνες τοξίνες στο παχύ έντερο, τα απομακρύνουν από τον οργανισμό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της χοληστερόλης για τη δημιουργία και άλλων χολικών αλάτων. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, 20γρ. αποξηραμένης ρίγανης παρέχουν 333,8 mg καλίου, 0,88 mg ψευδαργύρου, 8,8 mg σιδήρου, 2,2 γρ. πρωτεΐνης, 315,2 mg ασβεστίου και 0,92 μαγνησίου, όλες δηλαδή τις ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα, για να παραμείνει υγιές και να εργαστεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β3 και Β6.

Αντιοξειδωτικά: Παράλληλα, η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, κάποια συστατικά της εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και ΒΗΑ) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρίγανης

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αιθέρια έλαια της ρίγανης και τα συστατικά της θυμόλη και καρβακρόλη μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκητών, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως ένα συστατικό της ρίγανης θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο δρουν προστατευτικά τα συστατικά της ρίγανης.

Χρήσεις της ρίγανης

Η ρίγανη χρησιμοποιείται ως αφέψημα ή έγχυμα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Επίσης, είναι ελαφρύ διουρητικό. Για το αφέψημα χρησιμοποιούνται οι βλαστοί του φυτού, όταν είναι ανθισμένο, γιατί τότε περιέχει το έλαιο με τη μεγαλύτερη θεραπευτική αξία. Το «τσάι» από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Πηγή: ygeiamou

Η αύξηση κατανάλωσης ξηρών καρπών κατά μια μερίδα ημερησίως προλαμβάνει την αύξηση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ Nutrition, Prevention & Health», δειχνουν ότι η υποκατάσταση επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. επεξεργασμένα κρέατα, πατατάκια) με ξηρούς καρπούς μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία πρόσληψης βάρους που συχνά συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα τριών ομάδων ατόμων: 51.529 άντρες γιατροί 40 – 75 ετών, 121.700 νοσοκόμες 35 – 55 ετών και 116.686 επίσης νοσοκόμες 24 – 44 ετών.

Αυτές οι τρεις ομάδες έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης από τους ερευνητές για τα επόμενα 20 χρόνια και απαντούσαν κάθε τέσσερα χρόνια, για τα επίπεδα σωματικής άσκησης το βάρος και το κατά πόσο κατανάλωναν ξηρούς καρπούς το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων φυστικιών και φυστικοβούτυρου.

Βρέθηκε ότι η αύξηση της κατανάλωσης οποιουδήποτε τύπου ξηρού καρπού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πρόσληψης βάρους και παχυσαρκίας συνολικά.

Χαμηλότερος κίνδυνος πρόσληψης βάρους

Η αύξηση της κατανάλωσης καρυδιών κατά μισή μερίδα ημερησίως συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόσληψης 2 ή περισσότερων κιλών σε οποιαδήποτε περίοδο 4 ετών, ενώ η ημερήσια αύξηση της κατανάλωσης καρυδιού συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Επιπλέον, η υποκατάσταση τροποποιημένων κρεατικών, σπόρων ή επιδορπίων, συμπεριλαμβανομένων σοκολάτας, γλυκών, πίτας και ντόνατς με μισή μερίδα ξηρών καρπών συνδέθηκε με την πρόληψη της αύξησης βάρους μεταξύ 0,41 και 0,70 κιλών σε οποιαδήποτε περίοδο 4 ετών.

Εντός οποιουδήποτε τετραετούς χρονικού διαστήματος, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης καρυδιών από καμία σε τουλάχιστον μισή μερίδα συσχετίστηκε με μείωση του βάρους κατά 0,74 κιλό και με 16% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι ξηροί καρποί βοηθούν στην μείωση του βάρους

Παράλληλα, μια σταθερά υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών, τουλάχιστον μισή μερίδα ημερησίως, συνδέθηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόσληψης 5 ή περισσότερων κιλών και παχυσαρκίας στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες συσχετίσεις για αυξήσεις στην πρόσληψη φυστικοβούτυρου. Τα ευρήματα γίνονται αποδεκτά αφού ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η πρόσληψη αλκοόλ.

Οι ξηροί καρποί μας χορταίνουν περισσότερο

Οι ξηροί καρποί αφήνουν λιγότερη ενέργεια στους ανθρώπους να τρώνε άλλα πράγματα, προτείνουν οι ερευνητές, ενώ το υψηλό περιεχόμενο ινών των καρπών με τσόφλι μπορεί να καθυστερήσει το άδειασμα του στομάχου, κάνοντας έτσι ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν, επίσης, κάποιες αποδείξεις ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά των καρπών με τσόφλι αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά την ανάπαυση, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους.

Ως σνακ μια χούφτα καρύδια παρά τα μπισκότα ή τα τσιπς μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η αύξηση βάρους που συχνά συνοδεύει τη γήρανση και είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος να να περιοριστεί η παχυσαρκία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τέλος οι ίδιοι τονίζουν τη σημασία των ξηρών καρπών για το περιβάλλον και εξηγούν ότι η η αντικατάσταση ζωικών τροφών με ξηρούς καρπούς μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

Η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, σε κάποιους συχνότερα και σε άλλους πιο αραιά, αλλά σίγουρα έχει συμβεί σε όλους.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει ο πονοκέφαλος χωρίς να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές, για να αισθανθείτε καλύτερα πιο γρήγορα:

1. Ζεστό και κρύο

Αν έχετε ημικρανία, τοποθετήστε ένα κρύο επίθεμα στο μέτωπό σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παγάκια τυλιγμένα σε μια πετσέτα, μια σακούλα κατεψυγμένα λαχανικά, ή ακόμη και να κάνετε ένα κρύο ντους. Κρατήστε την κομπρέσα στο κεφάλι σας για 15 λεπτά και, στη συνέχεια, κάντε ένα διάλειμμα για 15 λεπτά.

Εάν έχετε έναν πονοκέφαλο τάσης, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι θέρμανσης στο λαιμό σας ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Εάν έχετε πονοκέφαλο από συμφόρηση των ρινικών κόλπων, κρατήστε ένα ζεστό πανί στην περιοχή που πονάτε, ή κάντε ένα ζεστό ντους.

2. Μην μαζεύετε τα μαλλιά σας σε κοτσίδα

Αν αλογοουρά σας είναι πάρα πολύ σφιχτή, μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Τέτοιου τύπου πονοκέφαλος μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα σφιχτό καπέλο, ή οποιοδήποτε αξεσουάρ ασκεί πίεση στο κεφάλι σας. Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που χαλαρώνουν τα μαλλιά τους και τα αφήνουν να πέφτουν ελεύθερα, έχουν μείωση στη συχνότητα των πονοκεφάλων τους.

3. Αγκαλιάστε το σκοτάδι

Το έντονο φως, ή εκείνο που τρεμοπαίζει, ή ακόμα και το φως από την οθόνη του υπολογιστή, μπορεί να σας προκαλέσει ημικρανίες. Εάν είστε επιρρεπείς σε αυτές, καλύψτε τα παράθυρά σας με ειδικές κουρτίνες συσκότισης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω και βάλτε ένα φίλτρο στην οθόνη του Η/Υ.

4. Μην μασάτε πολλές τσίχλες

Η τσίχλα μπορεί να βλάψει όχι μόνο τα δόντια και το σαγόνι σας, αλλά και το κεφάλι σας. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε το κακό συνήθειο να μασάτε τα νύχια σας, ή αντικείμενα, όπως στυλό. Αν τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για μια μασέλα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τον πονοκέφαλο που νιώθετε πολλές φορές, όταν ξυπνάτε το πρωί.

5. Με μέτρο τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο

Υπάρχουν πολλά είδη αναλγητικών φαρμάκων για όλα τα είδη πονοκεφάλων. Αυτά τα φάρμακα είναι πράγματι πολύ αποτελεσματικά, αλλά για να παραμείνουν έτσι για εσάς, θα πρέπει να τα παίρνετε με φειδώ και μόνο όταν υπάρχει πραγματικός λόγος. Σε γενικές γραμμές ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Προτιμήστε τα αναλγητικά που είναι σε υγρή μορφή, ή αναβράζοντα. Το σώμα σας τα απορροφά γρηγορότερα από ό,τι τα χάπια.
• Πάρτε παυσίπονα αμέσως μόλις αισθανθείτε πόνο. Είναι πιο πιθανό να τον νικήσετε με μικρότερη δόση φαρμάκου.
• Αποφύγετε φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη ή πολλαπλά συστατικά. Αυτά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν νέους πονοκεφάλους. Αυτό είναι τι συμβαίνει όταν παίρνετε φάρμακα πάρα πολύ συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιδεινώσετε την κατάστασή σας, όχι να την βελτιώσετε.

Πηγή: iatropedia.gr

Η υγιεινή διατροφή δεν χαρίζει μόνο υγεία και ισορροπημένο βάρος, αλλά και… ευτυχία υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές.

Η αντικαταθλιπτική δράση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής παρατηρήθηκε σε  μικρή έρευνα σε νεαρούς ενήλικες με φτωχή διατροφή και μέτρια προς έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Όσοι υιοθέτησαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα άγχους και ανησυχίας και πολύ καλύτερη διάθεση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην Plos One.

«Έχουμε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το κίνδυνο κατάθλιψης» σχολίασε η επικεφαλής ερευνητής Heather Francis λέκτορας Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 76 φοιτητές ηλικίας 17-35 ετών. Όλοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν μια διατροφή με πολλά επεξεργαμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Επίσης ανέφεραν αισθήματα λύπης, μειωμένη ικανότητα να βιώσουν χαρά και έλλειψη κινήτρων την προηγούμενη εβδομάδα.

Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν οδηγίες να προσθέσουν φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο στη διατροφή τους, μειώνοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να τρώνε όπως πριν.

Τρεις εβδομάδες αργότερα εκείνοι που συστηματικά έτρωγαν καλύτερης ποιότητας φαγητό ανέφεραν και σαφώς βελτιωμένη διάθεση. Τη στιγμή που τα άτομα της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν τροποποιήσει τη διατροφή τους συνέχισαν να παρουσιάζουν μέτρια προς έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, τα άτομα της ισορροπημένης διατροφής ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα ανησυχίας.

Τι ακριβώς περιόρισαν όσοι τρέφονταν πιο υγιεινά; Τα γλυκά, το έτοιμο και πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά. Τι αύξησαν; Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο.

«Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική πτυχή της έρευνας, το γεγονός δηλαδή ότι οι διατροφές αλλαγές είναι μικρές και εύκολα υλοποιήσιμες» σχολίασε η Δρ. Francis. «Η κατάθλιψη σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και η ανεπαρκής διατροφή αυξάνει τη συστηματική φλεγμονή και επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη» συμπλήρωσε.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Το στρες και οι συχνές καταστάσεις έντονου άγχους ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας δημιουργούν πολλές απαιτήσεις.

Συχνά μάλιστα το άγχος μπορεί να μας έχει χτυπήσει την πόρτα χωρίς να το έχουμε καταλάβει και να επηρεάζει τον οργανισμό μας σε επίπεδο που δεν φανταζόμαστε.

Δείτε, για παράδειγμα, παρακάτω τρία σημάδια σώμα σας που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε πολύ άγχος χωρίς να το καταλαβαίνετε…

1. Εξανθήματα

Το στρες και μια περίοδος άγχους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν διάφορα εξανθήματα στο δέρμα σας. Μπορεί, μάλιστα, αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σε κάθε περίπτωση η γνώμη ενός ειδικού θα σας δώσει την απάντηση για το πού οφείλονται.

2. Απώλεια μαλλιών

Μια περίοδος με πολλές υποχρεώσεις και έντονου άγχους μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση των μαλλιών σας για κάποιο διάστημα. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι ακόμη και πέντε μήνες.

3. Πόνος στο στόμαχι

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του άγχους είναι οι πόνοι στο στομάχι. Αν διαπιστώσετε ότι δεν παίζει ρόλο η διατροφή σας και οι πόνοι στο στομάχι αυξάνονται ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE