Ο μήνας της γέννησης επηρεάζει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Η πιθανότητα μιας γυναίκας να πεθάνει πρόωρα λόγω καρδιάς είναι μεγαλύτερη για όσες γεννήθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το χειμώνα, ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες που γεννήθηκαν κοντά στα Χριστούγεννα, έχουν 5% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ για όσες έχουν γενέθλια μετά την Πρωτοχρονιά ο κίνδυνος αρχίζει αργά να αυξάνεται, ώσπου γίνεται μεγαλύτερος τον Απρίλιο. Όσες έχουν γενέθλια τον Απρίλιο, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (12% μεγαλύτερο σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το Νοέμβριο). Ο κίνδυνος είναι κατά 9% αυξημένος για όσες γεννήθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο και κατά 8% για τα μωρά του Μαΐου και του Ιουνίου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»(BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 117.000 γυναίκες ηλικίας 30 έως 55 ετών σε βάθος 40ετίας. Σε αυτό το διάστημα, συνέβησαν πάνω από 43.000 θάνατοι, από τους οποίους οι 8.360 καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Δεν βρέθηκε αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στο μήνα της γέννησης και στην στον κίνδυνο θανάτου γενικά, αλλά διαπιστώθηκε συσχέτιση ειδικότερα με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, έχουν μια μικρή αλλά όχι αμελητέα αύξηση της πιθανότητας να πεθάνουν λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το φθινόπωρο.

«Σε σχέση με τις γυναίκες που γεννήθηκαν το Νοέμβριο, παρατηρήσαμε υψηλότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα μεταξύ όσων γεννήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, με αποκορύφωμα τον Απρίλιο, ενώ η μικρότερη θνησιμότητα είναι μεταξύ όσων γεννήθηκαν το Δεκέμβριο», δήλωσε η Σερνχάμερ.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια νέα μελέτη πρέπει να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα και να ρίξει περισσότερο φως στους μηχανισμούς που συνδέουν την εποχή του χρόνου με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, καθώς επίσης κατά πόσο ισχύουν και για τους άνδρες στον ίδιο βαθμό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μήνες του χειμώνα με την περιορισμένη ηλιοφάνεια, ιδίως στις βόρειες χώρες, οι οποίοι προηγούνται της γέννησης κατά την άνοιξη ή στην αρχή του καλοκαιριού, ίσως στερούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο από το ζωτικό ηλιακό φως και τη βιταμίνη D. Εναλλακτικά μπορεί να παίζουν ρόλο εποχικές μεταβολές, όπως στη διατροφή της εγκύου, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, στη ρύπανση, στην πιθανότητα λοίμωξης κ.α.

 
Το διαβάσαμε στο onmed

Όπως αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), η προστασία των καταναλωτών στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και η προστασία τους από πρακτικές παραπλάνησης, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές, ειδικότερα κατά την εορταστική περίοδο, να είναι προσεκτικοί στα παρακάτω:
Απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων

Στα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων (αγορές, σούπερ μάρκετ), προτείνεται ο διαχωρισμός σε διαφορετικές σακούλες κατά την αγορά και μεταφορά των τροφίμων που αγοράζονται ωμά και χρειάζονται θερμική επεξεργασία πριν καταναλωθούν (π.χ. κρέας και προϊόντα του που χρειάζονται ψήσιμο) από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες). Έτσι, αποφεύγεται πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση. Προτείνεται, επίσης, τα προϊόντα υπό ψύξη και τα κατεψυγμένα τρόφιμα να αγοράζονται τελευταία και η επιστροφή στο σπίτι να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ώστε να τοποθετούνται το συντομότερο δυνατό και με ορθή πρακτική διαχωρισμού μέσα σε συσκευασίες κατάλληλες για τρόφιμα στο οικιακό ψυγείο.
Γενικά, για την προμήθεια κρέατος:

    Το νωπό κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ το κατεψυγμένο σε θερμοκρασία –18ºC ή χαμηλότερη. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
    Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων, που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Ειδικότερα, για την προμήθεια κρέατος πουλερικών, όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα ή προϊόντων πτηνοτροφίας:

    Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
    Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +4ºC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους –18ºC ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
    Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μίας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας.
    Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
    Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται, χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
    Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων, όπως πουλερικά ή αυγά ορνίθων, με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «εκτατικής εκτροφής», κ.ά.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – «AGROCERT» για τις Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές.

Για την προμήθεια κρέατος θηραμάτων:

    Κατά την αγορά σφαγίων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα.
    Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:

    Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης («οβάλ» σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.
    Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
    Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής:

    Για την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο στις ορθές θερμοκρασίες συντήρησης, για τις οποίες ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή.
    Ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής.


Ο ΕΦΕΤ συνιστά, επίσης, στους καταναλωτές:

    Να αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις που διαθέτουν τις σχετικές άδειες λειτουργίας ή έχουν γνωστοποιήσει τη λειτουργία τους στις αρμόδιες αρχές, καθώς και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
    Να αποφεύγουν τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες ή από δήθεν παραγωγούς που μπορεί να τους παραπλανήσουν ή να προκαλέσουν ενδεχόμενους κινδύνους στην υγεία του καταναλωτών.
    Να αγοράζουν κάθε είδος κρέατος ή κρεατοσκευάσματος που επιλέγουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων (π.χ. σφάγια πουλερικών), μόνο εφόσον είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες (προθήκες–ψυγεία) και όχι τεμάχια κρέατος που βρίσκονται εκτός ψυγείου κρεμασμένα από τσιγκέλια και εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
    Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται κάθε είδος κρέατος ή κρεατοσκευάσματος ή άλλα ευαλλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά, κ.ά.).
    Η διατροφή κατά την εορταστική περίοδο να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο, όπως παραδοσιακά αρμόζει και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.
    Όταν πραγματοποιούν αγορές τροφίμων, να αγοράζουν τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη και να τα τοποθετούν το συντομότερο δυνατόν στο οικιακό ψυγείο ή στην οικιακή κατάψυξη.
    Να πραγματοποιούν, πριν από το μαγείρεμα, πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), κατά προτίμηση εντός της συντήρησης του οικιακού ψυγείου.

Πηγή: http://www.efet.gr

Στη φυματίωση που όπως επεσήμαναν συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα το οποίο εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), με αφορμή το 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, 12-15 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ τόνισαν πως: «Η φυματίωση δεν μας ξεχνά, είναι εδώ» ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για ορατό κίνδυνο περαιτέρω όξυνσής της ασθένειας τα επόμενα χρόνια.

Κυριότερο εμπόδιο για τον έλεγχο της αποτελεί η έλλειψη Εθνικού Προγράμματος για τη Φυματίωση, υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Μόσχος, πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, ταμίας της ΕΠΕ, προσθέτοντας ότι η ύπαρξή του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση του συντονισμού όλων των απαιτούμενων δράσεων για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο του νοσήματος, στους τομείς του προσυμπτωματικού ελέγχου, της διάγνωσης, της θεραπείας και του ελέγχου των στενών επαφών στο περιβάλλον των πασχόντων και της επιτήρησης του νοσήματος. Η έλλειψή του, είπε, οδηγεί σε πλήρη σύγχυση στόχων και αδυναμία συντονισμού της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η φυματίωση αποτελεί νόσημα που πλήττει περισσότερο τις ευπαθέστερες ομάδες πληθυσμού και συγκεκριμένα πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικιωμένους, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ασθενείς με HIV λοίμωξη και άλλα αίτια ανοσοκαταστολής.

Ο κ. Μόσχος ανέφερε, ότι στην Ελλάδα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για φυματίωση ευάλωτων ομάδων είναι, στην καλύτερη περίπτωση, «αποσπασματικός, ανεπαρκής και ελλιπώς σχεδιασμένος. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι ασθενείς να διαγιγνώσκονται με σημαντική καθυστέρηση, με εκτεταμένη φυματίωση και έχοντας ήδη διασπείρει τη νόσο σε βαθμό που ο περιορισμός της να μην είναι εφικτός, ενώ άγνωστος αριθμός ασθενών να παραμένει χωρίς διάγνωση και θεραπεία».

Πρόσθεσε ότι «με την επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος και τη συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η ΕΠΕ, σε συνεργασία με μέλη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Φυματίωση του ΕΟΔΥ, ενημέρωσε επανειλημμένα τους αρμόδιους για τους κινδύνους που προκύπτουν από τον ελλιπέστατο έλεγχο και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών στα σημεία εισόδου (point of entry), είτε με την ανάπτυξη υποδομών, τοπικά στα σημεία υποδοχής, είτε με την ανάπτυξη ειδικών κινητών μονάδων-εργαστηρίων που θα αναλάβουν τον έλεγχο των υπαρχόντων δομών φιλοξενίας». Ο κ. Μόσχος ξεκαθάρισε ότι «πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες, αλλά η νόσος» και πρότεινε την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της φυματίωσης στους πληθυσμούς αυτούς.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 2018 δηλώθηκαν 432 νέες περιπτώσεις φυματίωσης. «Δυστυχώς, στη χώρα μας παρατηρείται διαχρονικά σοβαρή υποδήλωση του νοσήματος. Με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, η πραγματική επίπτωση της φυματίωσης στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τριπλάσια έως πενταπλάσια της δηλούμενης. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια μικρή διαχρονική αύξηση των περιστατικών πολυανθεκτικής φυματίωσης», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικό πρόβλημα στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο της φυματίωσης στη χώρα μας αποτελεί επίσης η απουσία κατάλληλων συνθηκών νοσηλείας, οι σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προμήθεια των αντιφυματικών φαρμάκων, ιδίως των νεότερων, με αποτέλεσμα επικίνδυνες καθυστερήσεις στην έναρξη και διακοπές της αντιφυματικής θεραπείας, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό. Επίσης, σημαντικός αριθμός ασθενών με ενεργό φυματίωση που ξεκινούν αντιφυματική αγωγή διακόπτουν από μόνοι τους τη θεραπεία και χάνονται από την παρακολούθηση, με κίνδυνο δημιουργίας και διασποράς ανθεκτικών στελεχών στην κοινότητα, ενώ απουσιάζουν πλήρως προγράμματα άμεσα εποπτευόμενης θεραπείας (DOT), με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης ευάλωτων ομάδων ασθενών στην αντιφυματική θεραπεία.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Παρότι η συντριπτική πλειονότητα, -το 90%- αυτών δεν πρόκειται ποτέ να αναπτύξει ενεργό νόσο, αποτελούν «δεξαμενή» νέων περιστατικών ενεργού φυματίωσης. Μόνο το 2018, υπολογίζεται ότι σημειώθηκαν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1,5 εκατομμύριο θάνατοι από φυματίωση. Η συχνότητα της νόσου ποικίλει τρομακτικά στις διάφορες περιοχές της γης. Έτσι, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες και στην Ευρώπη αναφέρονται λιγότερα από 10 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού ετησίως, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ο ετήσιος αριθμός νέων περιστατικών είναι 20 έως και 50 φορές μεγαλύτερος. Άλλωστε, τo 87% των περιστατικών παγκοσμίως σημειώνονται σε μόλις 30 χώρες και τα 2/3 σε 8 χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της φυματίωσης, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αποτελούν η ενεργητική αναζήτηση και η έγκαιρη διάγνωση περιστατικών ενεργού φυματίωσης μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών, η χορήγηση και ολοκλήρωση κατάλληλης αντιφυματικής θεραπείας με εξασφάλιση της συμμόρφωσης των ασθενών σε αυτή και η αναπνευστική απομόνωση των ασθενών μέχρις ότου αυτοί καταστούν μη μεταδοτικοί. Τέλος, θα πρέπει να γίνεται αναζήτηση ατόμων που έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αλλά δεν νοσούν ακόμα (λανθάνουσα φυματίωση), και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε ενεργό νόσο, ώστε να λάβουν «προληπτική» αγωγή για λανθάνουσα φυματίωση, να μη νοσήσουν και να διακοπεί έτσι η αλυσίδα μετάδοσης.

Μήπως κι ο δικός σου μπόμπιρας αρνείται πεισματικά να φάει οτιδήποτε πράσινο και υγιεινό και ζητάει σε μόνιμη βάση μπιφτέκια και μακαρόνια; Καταρχάς μην πανικοβάλεσαι! Υπάρχει τρόπος να κάνεις ακόμα και το πιο δύσκολο παιδί να φάει ό,τι του σερβίρεις!

1. Παίξ’ το αδιάφορη
Μην προσπαθείς να τα ξεγελάσεις λέγοντάς τους ότι το μπρόκολο που βλέπουν στο πιάτο τους θα είναι κάτι το εξαιρετικό. Άπλα άσε το πιάτο στο τραπέζι και άφησε το παιδί να το επεξεργαστεί. Ακόμα και αν δεν το φάει όλο, το σίγουρο είναι ότι θα το δοκιμάσει.

2. Αν θέλει να φάει, θα φάει
Μην κυνηγάς το παιδί γύρω γύρω από το τραπέζι προκειμένου να φάει. Απλά ανακοίνωσέ του ότι σήμερα η οικογένεια τρώει αυτό το φαγητό. Εάν θέλει μπορεί να φάει, διαφορετικά μπορεί να φάει αύριο πάλι. Όχι, το παιδί σου δεν πρόκειται να λιμοκτονήσει. Ίσως κάνει για λίγο το δύσκολο και μόλις νιώσει την κοιλιά του να γουργουρίζει, πίστεψέ μας, θα φάει ό,τι του σερβίρεις!

3. Βάλε φαντασία
Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα: Σέρβιρε τις φακές στο πιάτο με τον αγαπημένο τους ήρωα, φτιάξε φατσούλες με τα λαχανικά ή ακολούθησε το παράδειγμα της δικής μου μητέρας και κάνε το φαγητό παιχνίδι. Η μαμά μου πάντα διοργάνωνε «διαγωνισμό» για το ποιος θα βρει το μωρό μπάμια (δηλαδή τη μικρότερη μπάμια) στο πιάτο ώστε να τρώμε όλο το φαγητό μας ή άλλαζε τα ονόματα των τροφών, βαφτίζοντας για παράδειγμα τα μπουκετάκια απ’ το μπρόκολο, δεντράκια.

4. Κορόιδεψέ τα
Εάν αρνούνται να φάνε οτιδήποτε υγιεινό, κρύψε θρεπτικές τροφές σε πιάτα που αγαπάνε. Πρόσθεσε λαχανικά στα κεφτεδάκια, βρώμη στις σούπες και φρούτα στα γλυκά.

5. Δώσε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά μιμούνται ακριβώς τι κάνουμε. Εάν λοιπόν εσύ τρως πατάτες τηγανητές, μην περιμένεις το μικρό σου να φάει όσπρια. Δείξ’ του πόσο πολύ λατρεύεις να τρέφεσαι υγιεινά και πιστέψτε μας θα παρακαλάει για λίγο ακόμα κουνουπίδι.

πηγή: olivemagazine.gr

Η ιλαρά προσέβαλε σχεδόν 10 εκατ. ανθρώπους το 2018 και προκάλεσε 140.000 θανάτους καθώς θανατηφόρες επιδημίες της ασθένειας ξέσπασαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί τα περισσότερα θύματα

Στα στοιχεία, τα οποία ο γενικός διευθυντής του οργανισμού χαρακτήρισε «εξοργιστικά», ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι περισσότεροι θάνατοι από ιλαρά που καταγράφηκαν πέρυσι αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί. «Το γεγονός ότι ένα παιδί πεθαίνει από μια ασθένεια που προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, όπως η ιλαρά, είναι ειλικρινά κάτι εξοργιστικό και αποτελεί συλλογική αποτυχία να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου», επεσήμανε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους.

Η εικόνα για το 2019 είναι ακόμη χειρότερη, τόνισε ο ΠΟΥ, με τα προκαταρκτικά στοιχεία μέχρι τον Νοέμβριο να δείχνουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναφέρει το 2019 τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης -η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τσεχία και η Βρετανία- έπαψαν να θεωρούνται από τον ΠΟΥ «ελεύθερες της ιλαράς» το 2018 μετά την επανεμφάνιση μεγάλων επιδημιών.

Επιδημία στο αρχιπέλαγος της Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει προσβάλει περισσότερους από 4.200 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 60, κυρίως παιδιά κάτω των 4 ετών.

Το 2018 η ιλαρά έπληξε κυρίως τη Λιβερία, την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και τη Σομαλία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, με τις πέντε αυτές χώρες να καταγράφουν σχεδόν τα μισά κρούσματα παγκοσμίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Ο ΠΟΥ και η Unicef ανακοίνωσαν ότι το 2018 περίπου το 86% των παιδιών έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά λιγότερο από το 70% έλαβε τη δεύτερη δόση που απαιτείται για να καλυφθούν πλήρως.

Η Χάιντι Λάρσον, διευθύντρια του Προγράμματος Εμπιστοσύνης στα Εμβόλια στο London School of Hygiene &Tropical Medicine, επεσήμανε ότι οι αριθμοί είναι «τρομακτικοί». «Κάποιες χώρες δυσκολεύονται να εμβολιάσουν τον πληθυσμό εξαιτίας σοβαρών επιδημιών, για πολλούς είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Η ιλαρά είναι μία από τις πλέον μεταδοτικές ασθένειες, περισσότερο και από τον Εμπολα, τη φυματίωση και τη γρίπη. Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στον αέρα ή σε επιφάνειες για πολλές ώρες αφού ένας άνθρωπος που έχει προσβληθεί έχει απομακρυνθεί.

Γονείς αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους

Στα πλούσια κράτη το ποσοστό εμβολιασμού έχει μειωθεί καθώς κάποιοι γονείς αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς στα παιδιά τους για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους. Ο μύθος ότι το εμβόλιο αυτό συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού έχει καταρριφθεί επιστημονικά, ωστόσο κάποιοι γονείς εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ερευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο έδειξε ότι η ιλαρά όχι μόνο απειλεί τη ζωή όσων προσβληθούν από την ασθένεια ή κινδυνεύει να τους προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση ή κώφωση, αλλά επίσης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών σε τέτοιο βαθμό που τους αφήνει ευάλωτους σε επικίνδυνες ασθένειες για μήνες ή ακόμη και χρόνια.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE