Περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες από 37 χώρες, οι οποίοι συνεργάστηκαν για πάνω από δέκα χρόνια, έδωσαν στη δημοσιότητα την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα γενετική εικόνα του καρκίνου μέσα από μια σειρά επιστημονικών μελετών που δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο περιοδικό «Nature».
Η ερευνητική κοινοπραξία του Προγράμματος Παν-Καρκίνου ανέλυσε το πλήρες γονιδίωμα 2.658 καρκίνων από 38 διαφορετικούς τύπους όγκων. Όπως είπαν, παλαιότερα ο καρκίνος ήταν σαν ένα παζλ με 100.000 κομμάτια, από τα οποία έλειπαν το 99% και μόνο το 1% ήταν γνωστό, ενώ τώρα αυτή η εικόνα αντιστράφηκε. Οι επιστήμονες έχουν έτσι πλέον μια σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα όλων των καρκίνων, πράγμα που θα βοηθήσει στην εξατομίκευση των θεραπειών και στην ανάπτυξη νέων.
Ο καρκίνος προκύπτει από ογκογενετικές μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων, τα οποία τελικά αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Στη διάρκεια της ζωής του ένας άνθρωπος συσσωρεύει γενετικές μεταλλάξεις. Κάθε κύτταρο του αίματος, για παράδειγμα, αποκτά μια νέα μετάλλαξη κατά μέσο όρο κάθε δύο εβδομάδες. Όμως λίγες από αυτές τις αναρίθμητες μεταλλάξεις θα οδηγήσουν τελικά σε καρκίνο.
Η εικόνα είναι άκρως πολύπλοκη, καθώς -όπως δείχνουν και οι νέες έρευνες- χιλιάδες διαφορετικοί συνδυασμοί μεταλλάξεων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Αυτό εξηγεί γιατί δύο ασθενείς με τον ίδιο τύπο καρκίνου που κάνουν την ίδια θεραπεία, έχουν τελικά διαφορετική έκβαση, με τον ένα να πεθαίνει και τον άλλο να επιβιώνει.
Το Πρόγραμμα Παν-Καρκίνου, μεταξύ άλλων, βρήκε ότι ο καρκίνος ενός ανθρώπου περιέχει κατά μέσο όρο τέσσερις έως πέντε βασικές μεταλλάξεις που καθοδηγούν την ανάπτυξη του όγκου, ενώ μερικοί ασθενείς έχουν δέκα ή και περισσότερες. Οι 19 στους 20 καρκίνους (το 95%) είναι πια δυνατό να αναχθούν σε τουλάχιστον μία βασική μετάλλαξη. Έως τώρα οι γιατροί μπορούσαν να ανιχνεύσουν τουλάχιστον μια βασική μετάλλαξη μόνο στα δύο τρίτα περίπου των καρκινοπαθών.
Αυτές οι μεταλλάξεις είναι ταυτόχρονα οι δυνητικές «αχίλλειες πτέρνες» ενός καρκίνου, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί μια θεραπεία. Όμως περίπου το 5% των καρκίνων (ο ένας στους 20) δεν φαίνεται να διαθέτει κάποια τέτοια βασική μετάλλαξη, συνεπώς οι επιστήμονες έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν.
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να χρονολογούν τις καρκινικές μεταλλάξεις. Βρήκαν έτσι ότι τουλάχιστον το ένα πέμπτο συμβαίνουν αρκετά χρόνια προτού διαγνωσθεί ο καρκίνος. Στην περίπτωση π.χ. του καρκίνου των ωοθηκών έως και 35 χρόνια πριν, στις περιπτώσεις του καρκίνου των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και του δέρματος 20 χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου, ενώ στον καρκίνο του μαστού έως 15 χρόνια προτού οι όγκοι γίνουν αντιληπτοί.
Η έγκαιρη ανίχνευση των μεταλλάξεων θα βοηθήσει να αναπτυχθούν νέες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

 Εκτός από τη φανερή επιδημία του κοροναϊού, υπάρχουν και άλλες κρυφές «επιδημίες», όπως αυτή της έλλειψης ικανοποίησης των περισσότερων γυναικών με το μέγεθος του στήθους τους, κάτι που αποκαλύπτει μια νέα διεθνής έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την μελέτη, επτά στις δέκα γυναίκες στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο (το 71%) δεν είναι ικανοποιημένες με το στήθος τους, κάτι που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει σημαντικές επιπτώσεις από άποψης δημόσιας υγείας.
Η μελέτη «Breast Size Satisfaction Survey» (BSSS), με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας Βίρεν Σουάμι του βρετανικού Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Body Image", πραγματοποιήθηκε σε 40 χώρες, σε δείγμα 18.541 γυναικών με μέση ηλικία 34 ετών (το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος, 1.888 άτομα, προερχόταν από την Ελλάδα) και αφορούσε τον τρόπο που οι γυναίκες βλέπουν το σώμα τους. Για το ελληνικό σκέλος της έρευνας υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής κοινωνιολογίας της υγείας και του σώματος Γιώργος Αλεξιάς του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν (ποσοστό 48%), θα ήθελαν μεγαλύτερο στήθος, σχεδόν μια τέσσερις (23%) μικρότερο, ενώ μόνο το 29% των γυναικών δήλωσαν ικανοποιημένες από το μέγεθος του στήθους τους. Στην Ελλάδα το 47% των γυναικών εμφανίζονται ανικανοποίητες από το στήθος τους και θα ήθελαν μεγαλύτερο, το 23% θα ήθελαν μικρότερο, ενώ το 30% νιώθουν ικανοποιημένες με το στήθος που έχουν.
Οι γυναίκες που δήλωσαν ανικανοποίητες, παραδέχτηκαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να αυτο-εξετάσουν και να ψηλαφήσουν το στήθος τους για τυχόν πρόβλημα υγείας, ενώ έχουν μικρότερη εμπιστοσύνη ότι μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτες αλλαγές στους μαστούς τους, κάτι που έχει δυνητικές επιπτώσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Επίσης οι γυναίκες που θα ήθελαν διαφορετικού μεγέθους στήθος, ανέφεραν μικρότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους, μικρότερη αυτοεκτίμηση και ευτυχία. Ακόμη είναι συχνότερα ανικανοποίητες με το βάρος τους και γενικότερα με την εξωτερική εμφάνιση τους.

Το φλέμα συνοδεύει συχνά τα κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Αν και δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όταν το φλέμα δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, μπορεί να φράξει και να ερεθίσει τους βρογχικούς σωλήνες και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει μια δευτερογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. 

Το φλέμα περιέχει βακτήρια, ιούς, ή φλεγμονώδη κύτταρα που παράγονται σε απόκριση του οργανισμού σε κάποια μόλυνση. Εκτός από λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και τη βρογχίτιδα, το φλέμα μπορεί να προκληθεί από μια αλλεργική αντίδραση σε ερεθιστικές ουσίες, όπως στο άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα, τις κατεστραμμένες φωνητικές χορδές και το υπερβολικό κάπνισμα.

Η παρουσία φλέματος συνήθως προκαλεί μία συνεχή ανάγκη για καθάρισμα του λαιμού, συνεχής βήχα, ρινική καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα αδυναμίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό. Το φλέμα τείνει να συσσωρεύεται και προκαλεί συμφόρηση στο στήθος και το λαιμό και συνήθως αποβάλλεται μέσω του βήχα.

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να απαλλαγείτε από το φλέμα στον λαιμό

Ατμός

Η εισπνοή ατμού είναι ο καλύτερος και ο πιο απλός τρόπος για να απαλλαγείτε από το φλέμα. Η εισπνοή ατμού εντός των ρινικών διόδων βοηθά να κρατήσετε το φλέμα σε υγρή μορφή, ώστε να είναι ευκολότερο να το αποβάλλετε από το σύστημά σας.

Κάντε ένα ζεστό ντους δύο φορές την ημέρα. Φροντίστε το νερό να είναι πολύ ζεστό, ώστε να προκληθούν υδρατμοί, κλείστε την πόρτα του μπάνιου και μείνετε μέσα για 10 λεπτά τουλάχιστον, για να διαλυθεί η βλέννα.

Εναλλακτικά, χύστε ζεστό νερό που βράζει σε ένα μεγάλο μπολ. Κρατήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, σκύψτε πάνω από το μπολ και εισπνεύστε τον ατμό για πέντε έως 10 λεπτά.

Αλατόνερο

Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για τη θεραπεία του φλέματος. Το ζεστό νερό είναι καταπραϋντικό για τον ερεθισμένο λαιμό και το αλάτι βοηθά να καταστρέψει τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Συνεπώς μειώνεται και η γενική παραγωγή φλέματος.

Αναμίξετε ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Κάντε γαργάρα με το διάλυμα.

Επαναλάβετε αυτήν την θεραπεία αρκετές φορές την ημέρα.

Χυμός λεμονιού

Το λεμόνι είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για την διάσπαση της βλέννας και του φλέματος. Επιπλέον, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, οπότε και βελτιώνει την αντίσταση του σώματος απέναντι στις λοιμώξεις.

Προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού από χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Πίνετε αυτό το διάλυμα τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για να καταπραΰνεται τον λαιμό σας και να μειώσετε την παραγωγή φλέματος.

Πηγές: https://www.healthline.com, http://www.top10homeremedies.com

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια (όπως η σαλμονέλα ή το E. coli) και μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν κατά κανόνα λίγες ώρες μετά τη μόλυνση.

Αυτά είναι γνωστά, αλλά τώρα, ειδικοί αποκαλύπτουν τους πέντε βασικούς λόγους που οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση.

Συγκεκριμένα, ερευνητές την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Αγγλίας αποκάλυψαν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στον χειρισμό και την επεξεργασία των τροφίμων.

Εκτός από το πιο διαδεδομένο και θεραπευτικό λάθος υγιεινής (να μην πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας) τα άλλα λάθη είναι:

“Φαίνεται εντάξει και μυρίζει καλά”

Ένα συχνό λάθος είναι ότι τα επικίνδυνα παθογόνα στα τρόφιμα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα μέσω όρασης, οσμής ή γεύσης. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο επιβλαβή και ευρέως διαδεδομένα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες (μέχρι και θάνατο) ακόμα και σε ελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση, την εμφάνιση, την μυρωδιά ή την υφή του φαγητού.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο σκεύος ή πηρούνι/μαχαίρι/λαβίδες για όλα

Πολλοί διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς μέσω του εξοπλισμού στην κουζίνα, όταν μεταχειρίζονται το ωμό κρέας, ή το μαγειρεμένο κρέας ή μερικές φορές ακόμη και τις σαλάτες με τα ίδια όργανα (πηρούνια, μαχαίρια, λαβίδες κλπ).

Το χειρότερο πιθανό λάθος φυσικά είναι να χρησιμοποιείτε το ίδιο πηρούνι για να μεταχειριστείτε τα ωμά πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο) και τα υπόλοιπα τρόφιμα στο τραπέζι σας.

Δεν διαχωρίζετε τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα

Οι ειδικοί για την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τους αυξημένους κινδύνους για δηλητηρίαση από τρόφιμα που έρχονται (ακόμα και με ελάχιστη) επαφή ωμού κρέατος με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Το καμπυλοβακτήριο (Campylobacter) βρίσκεται στην εξωτερική συσκευασία του 5,7% των κοτόπουλων σούπερ μάρκετ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαχωρισμού των τροφίμων από τη στιγμή που μπαίνουν ακόμα και στο καρότσι αγορών.

Το πώς πλένετε το ωμό κοτόπουλο

Το καμπυλοβακτήριο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν στο 60% των δειγμάτων κοτόπουλου που εξετάζονται τακτικά από την RSPH, θα σκοτωθεί με το προσεγμένο μαγείρεμα, αλλά θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις επιφάνειες της κουζίνας, όταν επιχειρείτε να το πλύνετε κάτω από τη βρύση.

Κατοικίδια στην κουζίνα

Αυτή είναι μια κοινή πρακτική στις οικιακές κουζίνες. Ακόμη και σε σπίτια όπου τα κατοικίδια ζώα δεν πλησιάζουν τους πάγκους της κουζίνας, μπορεί να εξαπλωθούν πάσης φύσεως παθογόνα. Το καλύτερο είναι να μην μπαίνουν ποτέ τα κατοικίδιά σας μέσα στην κουζίνα.

Πηγή: iatropedia

 
Οι επιστήμονες αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουν από την ανάλυση του DNA, κατάφεραν να εντοπίσουν τον κίνδυνο που έχει κάποιος να γίνει παχύσαρκος στην ενήλικη ζωή του και πώς αυτός ο κίνδυνος μπορεί να συσχετιστεί με καρδιομεταβολικά νοσήματα.
Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ανθρώπου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας Γιώργος Δεδούσης, αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει σε ένα παιδί 4 ετών απλά με τη λήψη σάλιου. «Με την εξέταση αυτή βλέπουμε το γενετικό φορτίο του ατόμου και μπορούμε με μεγάλη αξιοπιστία να προβλέψουμε πόσα κιλά επιπλέον κινδυνεύει να πάρει σε σχέση με την γενετική του προδιάθεση». Όπως λέει ο καθηγητής η εξέταση γίνεται προς το παρόν σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά πολύ σύντομα, μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα παρέχεται σαν υπηρεσία, σε συνδυασμό με μία spin off εταιρεία, η οποία θα ξεκινήσει από το Χαροκόπειο. Αναφορικά με το κόστος της εξέτασης ο κ. Δεδούσης είπε: «Το κόστος θα εξαρτάται από το ερώτημα που βάζει κανείς. Συνήθως για κάθε τέτοιο επιστημονικό ερώτημα όπως πχ, ποιος είναι ο γενετικός κίνδυνος για παχυσαρκία, θα είναι περίπου 250 ευρώ».
Το 40% της αιτιολογίας της παχυσαρκίας είναι γενετικό
Αναφορικά με το λόγο που θα πρέπει ένα 4χρονο να κάνει αυτή την εξέταση είπε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη κληρονομικότητα, δηλαδή το 40% της αιτιολογίας της παχυσαρκίας είναι γενετικό, άρα κάποιο παιδί που έχει παχύσαρκους γονείς, έχει πολλαπλάσιο κίνδυνο να γίνει παχύσαρκο, αλλά δεν ξέρουμε αν το έχει κληρονομήσει. Άρα είναι καλό να γνωρίζουμε από νωρίς, ειδικότερα στην εφηβεία, όπου ότι φαινότυπο έχουμε σε σχέση με την παχυσαρκία, συνήθως μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Επομένως είναι χρήσιμο να ξέρουμε από πριν σε ποια ομάδα κινδύνου βρισκόμαστε».
Η επιθυμητή απώλεια βάρους σε νοσογόνο παχυσαρκία εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση
Όσον αφορά τις βαριατρικές επεμβάσεις ο κ. Δεδούσης αναφέρει ότι η ομάδα του σε συνεργασία με το Φλέμινγκ, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και κέντρα του εξωτερικού, δημοσίευσαν πριν από λίγες εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity Surgery» μελέτη στην οποία φάνηκε ότι η επιθυμητή απώλεια βάρους σε νοσογόνο παχυσαρκία, εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση των ατόμων. «Και την οποία μπορούμε πλέον να προβλέψουμε. Γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι γενετικοί δείκτες και σύμφωνα με αυτούς, κάποια άτομα έχουν καλύτερη πρόγνωση για την απώλεια βάρους μετά το χειρουργείο, ενώ κάποια άλλα έχουν ανθεκτικότητα».
«Το dna δεν είναι ντετερμινιστικό. Το dna μας προδιαθέτει. Το θέμα είναι να γνωρίσουμε πόσο πολύ μας προδιαθέτει, έτσι ώστε να λάβουμε έγκαιρα μέτρα, γιατί μπορούμε να αλλάξουμε και να τροποποιήσουμε τη μοίρα με το σωστό τρόπο ζωής».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE