Οι τιμές για την αρτηριακή πίεση του αίματος εμπίπτουν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες και κυμαίνονται από φυσιολογική έως το στάδιο της υπέρτασης. Το επίπεδο στην πίεση του αίματος καθορίζει το είδος της θεραπείας που ενδεχομένως να χρειαστείτε. Για να πάρετε μια ακριβή μέτρηση της πίεσης του αίματος, ο γιατρός σας θα πρέπει να την αξιολογήσει με βάση τον μέσο όρο δύο ή περισσοτέρων μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης σε τρεις ή περισσότερες επισκέψεις στο ιατρείο. Αυτό που θα δείτε παρακάτω είναι οι τιμές που αντιστοιχούν στις τέσσερις κατηγορίες για την πίεση αίματος και τι σημαίνουν για εσάς. Oι μετρήσεις σας εμπίπτουν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Tότε ως σωστή πρέπει να εκληφθεί η τιμή που εμπίπτει στην υψηλότερη κατηγορία. Για παράδειγμα, εάν η τιμή της πίεσή σας είναι 125/95 mm Hg, έχετε υπέρταση στο στάδιο-1. Η “μεγάλη” πίεση αίματος είναι η συστολική και η “μικρή” πίεση είναι η διαστολική. Μετρώντας τες σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg), οι τιμές αυτές αναγράφονται συνήθως ως “Μεγάλη/Μικρή”. Για παράδειγμα το “125/95” σημαίνει ότι η συστολική πίεση είναι 125 mm Hg και η διαστολή πίεση είναι 95 mm Hg.

Δείτε τις 4 βασικές κατηγορίες μέτρησης της πίεσης του αίματος:

Συστολική: κάτω από 120 και Διαστολική: κάτω από 80

Έχετε κανονική πίεση αίματος. Συνεχίστε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Συστολική: μεταξύ 120-139 και Διαστολική: μεταξύ 80-89

Ανήκετε στην κατηγορία που οι γιατροί ονομάζουν “προϋπέρταση”. Δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Οι τιμές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές, αλλά είναι σώφρον να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή.

Συστολική: μεταξύ 140-159 και Διαστολική: μεταξύ 90-99

Ανήκετε στην κατηγορία της υπέρτασης στο στάδιο-1. Διατήρηση ή υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν δεν δείτε την πίεσή σας να πέφτει λίγο μετά από περίπου έναν μήνα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ίσως να χρειάζεστε κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση.

Συστολική: 160 και πάνω και Διαστολική: 100 και πάνω

Έχετε υπέρταση στο στάδιο-2, δηλαδή έχετε σαφώς πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Επικοινωνήστε σίγουρα με τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις, αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο.

Σημειώσεις

Αυτές οι τιμές μπορεί να είναι πιο μικρές για παιδιά και εφήβους.

Αυτές οι συστάσεις προϋποθέτουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μοναδική ασθένεια ή πάθηση που έχετε. Αν έχετε καρδιακή νόσο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την υπέρταση πιο “σφαιρικά” και πιο “επιθετικά”.

Γενικά

Αν είστε υγιείς ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών, ή αν πάσχετε από χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη ή στεφανιαία νόσο, στόχος της θεραπείας σας είναι να φτάσετε σε τιμές στο επίπεδο 140/90 mm Hg.

Αν είστε ένας υγιής άνθρωπος ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικας, τότε στόχος της θεραπείας σας είναι να φτάσετε στο επίπεδο 150/90 mm Hg.

Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, η διατήρηση ή η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την έναρξη της υπέρτασης ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Αν η αρτηριακή σας πίεση δεν είναι φυσιολογική, ένας υγιής τρόπος ζωής -πολλές φορές σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή- μπορεί να σας βοηθήσει την θέσετε υπό έλεγχο και να μειώσετε τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών υγείας.

Πηγή: http://www.mayoclinic.org

Το χαμηλό ύψος ενός ανθρώπου αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, ενώ αντίθετα οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων μελετών.Για κάθε δέκα εκατοστά μεγαλύτερου ύψους, ο κίνδυνος εκδήλωσης στο μέλλον διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά 41% στους άνδρες και κατά 33% στις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματίας Σούλτσε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 27.600 άτομα ηλικίας 35 έως 65 ετών, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η συσχέτιση ύψους και κινδύνου διαβήτη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους με κανονικό βάρος, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται κατά 86% στους άνδρες και κατά 67% στις γυναίκες για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά ύψους. Στους υπέρβαρους και παχύσαρκους τα αντίστοιχα ποσοστά για τα δύο φύλα είναι 36% και 30%.

Ο αυξημένος κίνδυνος των κοντών, πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουν αναλογικά περισσότερο λίπος στο ήπαρ και χειρότερο «προφίλ» των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου (αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος, φλεγμονή κ.α.), άρα και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι ψηλοί εμφανίζουν συνήθως καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και πιο υγιή λειτουργία των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ειδικότερα το μεγαλύτερο μήκος των ποδιών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ύψος πρέπει να θεωρηθεί πλέον ότι αποτελεί ένα χρήσιμο προγνωστικό δείκτη κινδύνου για διαβήτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πίνουν πιο πολύ αλκοόλ από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η Ευρώπη έχει ακόμη τη μεγαλύτερη ανά κεφαλή κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως, με το πρόβλημα να είναι μικρότερο στον ευρωπαϊκό Νότο από ό,τι στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα η μέση κατανάλωση εμφανίζει πτωτική τάση και παραμένει εδώ και χρόνια κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ για την περίοδο 2010-2016 σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, περισσότεροι από 290.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας αιτιών που σχετίζονται με το αλκοόλ, από προβλήματα υγείας έως τροχαία. Η μείωση των θανάτων αυτών κατά 3% μεταξύ 2010-16 κρίνεται ανεπαρκής.

Ελλάδα

Η μέση ετήσια κατανάλωση καθαρού αλκοόλ στην Ελλάδα από τους ανθρώπους άνω των 15 ετών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται σε 10,7 λίτρα το 2016, ποσότητα που είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης (11,3 λίτρα) και εμφανίζει διαχρονικά πτωτική τάση, καθώς το 1990 ήταν 12,5 λίτρα. Καθ' όλη την περίοδο 1990-2016 η μέση ετήσια κατανάλωση ανά κεφαλή στη χώρα μας ήταν χαμηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή. Αν ληφθεί υπόψη όχι ο γενικός πληθυσμός, αλλά μόνο οι πότες, τότε η μέση ετήσια κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας ήταν το 2016 18,3 λίτρα για τους άνδρες και 4,7 για τις γυναίκες, έναντι μέσου όρου 22 και 7,6 λίτρων στην Ευρώπη αντίστοιχα.

Στην παραδοσιακή ιατρική της Περσίας ο κρόκος χρησιμοποιούνταν κατά της κατάθλιψης. Σήμερα, έχοντας στα χέρια μας μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους, οι οποίες παρουσιάζουν ανάλογα δεδομένα, μπορούμε να μιλάμε για σημαντικές ενδείξεις του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο κρόκος ως θεραπευτικό μέσο κατά της κατάθλιψης.

Από το 2004 και μετά, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους σε μια προσπάθεια να δείξουν αν ο κρόκος, πότε ως εκχύλισμα στίγματος και πότε ως εκχύλισμα πετάλου (που έχει και πολύ μικρότερο κόστος) σε ποσότητα 30mg καθημερινά, μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, συγκρινόμενος είτε με ψευδοφάρμακο (placebo) είτε με κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο (λ.χ. φλουοξετίνη ή ιμιπραμίνη).

Τα αποτελέσματα είναι όντως εντυπωσιακά. Ο κρόκος, στις συγκεκριμένες μορφές που ελέγχθηκε, υπερτερεί σαφώς του placebo, ενώ παρουσιάζει επιδράσεις ανάλογες των γνωστών αντικαταθλιπτικών φαρμακευτικών ουσιών με τις οποίες συγκρίθηκε, χωρίς παράλληλα να εμφανίζει τις παρενέργειες των ουσιών.

Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, Κωνσταντίνος Ξένος & Αστερία Σταματάκη, εκδόσεις Διόπτρα

Τα χαλασμένα δόντια αυξάνονται εκθετικά στις μέρες μας, με τη διατροφή μας να αποτελείται από fast food και σνακ γεμάτα ζάχαρη. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κρύβει συχνά πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και τα σφραγίσματα δίνουν και παίρνουν. Μόνο που τώρα μια νέα ιατρική ανακάλυψη έρχεται να κάνει το πράγμα απείρως ευκολότερο, με ένα καινοτόμο τζελ που αναδημιουργεί ουσιαστικά το σμάλτο των δοντιών. Το σμάλτο είναι το λευκό και σκληρό εξωτερικό τοίχωμα των δοντιών, αυτό που τα προστατεύει από τη φθορά. Παραμένει η σκληρότερη βιολογική ύλη που γνωρίζουμε, μόνο που πλήττεται από τη συσσώρευση της ζάχαρης και την κακή υγιεινή του στόματος.

Κάθε φθορά στο σμάλτο πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από τον οδοντογιατρό, μιας και η ουσία δεν ξαναβγαίνει. Κι εκεί μπαίνει το σφράγισμα, το οποίο δεν είναι πάντα σταθερό και κάποιες φορές χρειάζεται αντικατάσταση. Σε αυτό απαντά αποφασιστικά η ανακάλυψη των κινέζων επιστημόνων, μια τεχνική που επιτρέπει στο σμάλτο να αναδημιουργείται μόνο του. Ένα τζελ δηλαδή που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια ασβεστίου και φωσφορικού άλατος, τα βασικά στοιχεία του σμάλτου. Το τζελ συγχωνεύεται με το δόντι μέσα σε 48 ώρες, δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα «επίστρωσης σμάλτου», όπως σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Advances», μια επίστρωση που είναι βέβαια εξίσου δυνατή και συμπαγής με το φυσικό σμάλτο.

Ο επικεφαλής επιστήμονας Ruikang Tang δήλωσε στο New Scientist ότι η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ώστε να χτιστεί το σμάλτο στην εντέλεια. Παρά το γεγονός ότι απέχει ακόμα αρκετά μέχρι να το δούμε στον οδοντίατρό μας, είναι μια μικρή επανάσταση που εγγυάται πως κάποτε τα σφραγίσματα θα είναι παρελθόν…

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE