Νέα έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά τρανς λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και ειδικότερα για Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας Τοσιχάρου Νινομίγια του Πανεπιστημίου Κιούσου, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 1.628 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας.

Στη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης οι 377 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι εξαρχής είχαν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών τρανς στο αίμα τους και τον μικρότερο όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα τρανς.

Υπολογίστηκε ότι για όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών τρανς στο σώμα τους, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 52% σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ για μερικούς η αύξηση του κινδύνου έφθανε το 74%.

Τα τρανς φαίνεται ότι προκαλούν τόσο φλεγμονή όσο και συσσώρευση της πρωτεΐνης του βήτα αμυλοειδούς, που και τα δύο έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα λιπαρά τρανς υπάρχουν εκ φύσεως σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ορισμένα τρόφιμα που παράγει η βιομηχανία τροφίμων και στα οποία γίνεται υδρογόνωση φυτικών ελαίων, προκειμένου να έχουν καλύτερη υφή και ανθεκτικότητα, περιέχουν πολλά περισσότερα τρανς. Τέτοιες περιπτώσεις είναι έτοιμα γλυκά, κέικ, ζαχαρωτά.

«Η νέα μελέτη μάς δίνει άλλο ένα λόγο για να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρανς», δήλωσε ο Νινομίγια και υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει την κατάργηση των τρανς παγκοσμίως έως το 2023. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορεύσει τα περισσότερα «τρανς» λόγω και της σύνδεσης τους με αύξηση της κακή» χοληστερίνης (LDL) και του κινδύνου διαβήτη, αλλά έχει δώσει παράταση στις εταιρείες τροφίμων για να προσαρμοστούν (λήγει στο τέλος του 2019).

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τη δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν και συνήθως δεν είναι σοβαρή, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι οδυνηρή και να προκαλεί απογοήτευση.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται όταν η κένωση του εντέρου καταστεί δύσκολη ή λιγότερο συχνή από το κανονικό. Η συχνότητα ή ο χρόνος μεταξύ των κενώσεων του εντέρου κυμαίνεται ευρέως από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν  εντερικές κενώσεις αρκετές φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μόνο μία με δύο φορές την εβδομάδα. Το χρονικό διάστημα πέρα των τριών ημερών χωρίς κένωση θεωρείται μεγάλο. Μετά από τρεις ημέρες, τα κόπρανα είναι όλο και πιο δύσκολο να κενωθούν.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται πιο συχνά  από ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή ή διακοπή της κανονικής διατροφής λόγω δίαιτας. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, αφυδάτωση, ορισμένα φάρμακα (όπως τα αντικαταθλιπτικά, ισχυρά παυσίπονα), το άγχος ή την πίεση  άλλων δραστηριοτήτων που σας αναγκάζουν να αγνοήσετε την ανάγκη να αδειάσει το έντερο.

Διάφορες παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την δυσκοιλιότητα. Μερικές από τις πιο κοινές ιατρικές παθήσεις που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι οι ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια άλλη ιατρική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αλλά συνήθως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα και απώλεια βάρους.

Στις κοινές αιτίες της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνονται :

Η δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού

Η έλλειψη άσκησης

Τα ταξίδια ή άλλη αλλαγή των συνηθειών της καθημερινότητας

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ή τυριών

Το στρες ή η αναστολή της κένωσης

Φάρμακα

ισχυρά παυσίπονα, όπως τα ναρκωτικά

αντικαταθλιπτικά

αντιόξινα που περιέχουν ασβέστιο ή αργίλιο

χάπια σιδήρου

φάρμακα αλλεργίας όπως αντιισταμινικά

ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

ψυχιατρικά φάρμακα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)

Εγκυμοσύνη

Νευρολογικές διαταραχές που περιλαμβάνουν βλάβη του νωτιαίου μυελού και η πολλαπλή σκλήρυνση

Αδράνεια του παχέος εντέρου

Πώς αξιολογείται η δυσκοιλιότητα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται πολυάριθμες εξετάσεις για την αξιολόγηση της δυσκοιλιότητας. Μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών με δυσκοιλιότητα έχει σοβαρές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις (όπως η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου).

Αν έχετε δυσκοιλιότητα που συνεχίζεται για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό για να καθορίσει εάν χρειάζεστε περαιτέρω αξιολόγηση. Για έναν ασθενή που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να είναι σωτήρια.

Το πρότυπο της αξιολόγησης για τη δυσκοιλιότητα περιλαμβάνει την εκτέλεση εξετάσεων αίματος και εξέταση του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση, ιδιαίτερα για ασθενείς άνω των 50 ετών . Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν την μελέτη του χρόνου διέλευσης παχέος εντέρου (χρόνος που απαιτείται για τα κόπρανα να κινηθούν μέσω του παχέος εντέρου) και η ορθοπρωκτική μανομετρία (μελέτη της πίεσης  και  λειτουργίας των μυών στο ορθό και στον πρωκτό).

Οι περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή δυσκοιλιότητα, και χωρίς καμία εμφανή ασθένεια, υποφέρουν από ένα εκ των δύο ακόλουθων προβλημάτων:

Αδράνεια παχέος εντέρου (ονομάζεται επίσης τεμπέλικο κόλον): μια κατάσταση στην οποία το παχύ έντερο συσπάται ελάχιστα και συγκρατεί τα κόπρανα. Αυτό μπορεί να προσδιορισθεί με μελέτη του χρόνου διέλευσης του παχέος εντέρου.

Αποφρακτική δυσχεσία: μια κατάσταση κατά την οποία το έντερο συσπάται κανονικά, αλλά ο ασθενής δεν είναι σε θέση να κενώσει τα κόπρανα από το ορθό. Η κατάτσαη αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξέτασεις όπως η ορθοπρωκτική μανομετρία, το ορθοπρωκτικό ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και το αφοδευόγραμμα.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την δυσκοιλιότητα;

Φάτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψωμιά ολικής αλέσεως και τα δημητριακά. Φυτικές ίνες και νερό βοηθούν τη διέλευση των κοπράνων εντός του παχέος εντέρου. Το μεγαλύτερο μέρος της ίνας σε φρούτα βρίσκεται στη φλούδα, όπως σε μήλα. Φρούτα με σπόρους μπορείτε να φάτε, όπως φράουλες, καθώς έχουν τις πιο πολλές ίνες. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών: τρώτε πίτουρο δημητριακών ή  προσθέστε πίτουρο δημητριακών σε άλλα τρόφιμα, όπως σούπα και το γιαούρτι.

Να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. (Σημείωση: Το γάλα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα σε κάποιους ανθρώπους). Υγρά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, έχουν μια επίδραση αφυδάτωσης και μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγονται μέχρι οι κενώσεις του εντέρου σας να επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Ασκήσου τακτικά.

Μην αναστέλλετε την κένωση όταν αισθάνεστε την ανάγκη.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;

Πιείτε τέσσερα επιπλέον ποτήρια νερό την ημέρα.

Δοκιμάστε ζεστό ροφήματα, ειδικά το πρωί.

Προσθέστε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας.

Φάτε δαμάσκηνα ή / και πίτουρο δημητριακών.

Προσθέστε συμπληρωματικά φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας;

Καλέστε τον γιατρό σας αν:

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα νέο πρόβλημα για σας.

Έχετε αίμα στα κόπρανα σας.

Έχετε χάσει βάρος ακούσια.

Έχετε έντονο πόνο με την κένωση του εντέρου.

Η δυσκοιλιότητά σας διήρκεσε περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Μπάκος Δημήτριος Σ., Γαστρεντερολόγος.

Η παγωνιά δοκιμάζει τις αντοχές του οργανισμού, ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία τι τρώμε, πως ντυνόμαστε και πως θερμαίνουμε τα σπίτια μας. Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι η παγωνιά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, γιατί καταπονεί την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας, ακόμα κι όταν βρίσκεται κανείς σε κλειστούς χώρους.

Τώρα λοιπόν που (ξανα)κτυπά χιονιάς τη χώρα μας, ας θυμηθούμε τις συστάσεις των ειδικών για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την παγωνιά.

Να ντύνεστε σε στοιβάδες

Να φοράτε πολλά, άνετα ρούχα, το ένα πάνω από το άλλο. Αυτό που ακουμπά το δέρμα σας πρέπει να «παγιδεύει» τη θερμότητα (όπως λ.χ. συμβαίνει με τα συνθετικά υφάσματα). Αν βγείτε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι το τελευταίο ρούχο που θα φορέσετε (μπουφάν, παλτό) είναι αντιανεμικό και αδιάβροχο.

Τα ρούχα πρέπει να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Αν βραχούν, πρέπει να τα αλλάξετε αμέσως. Να θυμάστε ότι τα βρεγμένα ρούχα αποβάλλουν θερμότητα από το σώμα, αντί να την κρατούν σε αυτό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησαν πριν από χρόνια πώς ντύνονται οι κάτοικοι της ανατολικής Σιβηρίας για να προστατευθούν από την παγωνιά. Όπως είχαν διαπιστώσει, στους υπαίθριους χώρους φορούσαν τουλάχιστον τέσσερις στοιβάδες ρούχων από χοντρά υφάσματα. Επιπλέον, όσο έπεφτε η θερμοκρασία, τόσο περισσότερα ρούχα χρησιμοποιούσαν.

Προστατεύστε τα άκρα του σώματος

Η ίδια μελέτη είχε δείξει πως όταν η θερμοκρασία έπεφτε πάρα πολύ, οι κάτοικοι της Σιβηρίας φρόντιζαν να προστατεύουν και το κεφάλι και τα χέρια τους από το κρύο. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με:

Σκούφο, που καλύπτει τα αυτιά και ιδανικά τα πλάγια του προσώπου. Ο σκούφος πρέπει να αποτελείται από χοντρό ύφασμα.

Χοντρά γάντια, με ζεστή επένδυση

Απαραίτητο είναι ακόμα να φοράτε αδιάβροχες μπότες (ιδανικά με επένδυση). Πρέπει να έχουν αντιολισθητικές σόλες για να μην γλιστρήσετε στον πάγο.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Να τρέφεστε καλά και να πίνετε πολλά υγρά (κατά προτίμηση νερό, αλλά όχι καφέ και αλκοόλ). Προσθέστε στη διατροφή σας:

Έξτρα πρωτεΐνες (π.χ. πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, όσπρια)

Έξτρα υδατάνθρακες (λ.χ. ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, δημητριακά)

Η πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων οδηγεί στην παραγωγή άφθονης θερμότητας. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές για τις μέρες με παγωνιά είναι η φασολάδα, η κοτόσουπα και η ψαρόσουπα. Προσθέστε μαύρο πιπέρι ή καυτερή πιπεριά που εντείνουν τη θερμογένεση.

Ζεστάνετε σωστά το σπίτι

Η ιδανική θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων τον χειμώνα είναι 18-20 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με επιστήμονες από το University College του Λονδίνου. Η μελέτη της Σιβηρίας είχε δείξει ότι η μέση θερμοκρασία στα σπίτια των κατοίκων της ήταν 18-19 βαθμούς, ακόμα κι όταν η θερμοκρασία εκτός σπιτιού έπεφτε στους -48 βαθμούς Κελσίου!

Αν δεν μπορείτε να θερμάνετε επαρκώς το σπίτι, να φοράτε περισσότερα και πιο ζεστά ρούχα. Φροντίστε να μην μένετε ακίνητοι σε μία καρέκλα (η κίνηση παράγει θερμότητα), καθώς και να φοράτε ζεστές πιτζάμες το βράδυ. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε φανελένια σεντόνια ή σεντόνια από ύφασμα ζέρσεϊ που είναι πιο ζεστά από τα βαμβακερά.

Προσοχή στα μέσα θέρμανσης

Η φωτιά είναι μία από τις μεγάλες απειλές του χειμώνα, αλλά μπορεί να αποφευχθεί. Ιδανικά, το σπίτι σας πρέπει να διαθέτει πυρανίχνευση και ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. Αν δεν διαθέτει, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον φούρνο της κουζίνας για θέρμανση. Μην κοιμάστε με αναμμένα τζάκια, ξυλόσομπες, κεριά, θερμάστρες γκαζιού κ.λπ. Να θυμάστε ότι μόνο οι ηλεκτρικές θερμάστρες και τα σώματα του καλοριφέρ είναι ασφαλή για χρήση σε μη αεριζόμενο χώρο. Όλα τα άλλα είδη θέρμανσης (συμπεριλαμβανομένου του καυστήρα του καλοριφέρ) πρέπει να λειτουργούν σε καλά αεριζόμενους χώρους και μόνο όσο είστε ξύπνιοι.

Αν δεν έχετε κεντρική θέρμανση, επενδύστε σε μια καλή, φορητή θερμάστρα χώρου. Πρέπει, όμως, να σβήνει αυτόματα σε περίπτωση ανατροπής, καθώς και να την σβήνετε πριν μπείτε για ύπνο. Να τοποθετείτε τη θερμάστρα σε λεία, σκληρή, οριζόντια  και άφλεκτη επιφάνεια (δηλαδή πάνω στο πλακάκια και όχι πάνω στα χαλιά).

Αν έχετε τζάκι, μην το χρησιμοποιείτε δίχως προστατευτικό. Μην χρησιμοποιείτε προεκτάσεις και πολύπριζα για τις ηλεκτρικές θερμάστρες. Αν είναι απαραίτητη η προέκταση, φροντίστε να είναι σύγχρονη και κατάλληλη για τη θερμάστρα που έχετε επιλέξει.

Προσέξτε πως φτυαρίζετε το χιόνι

Το φτυάρισμα του χιονιού είναι μία πολύ κοπιώδης δραστηριότητα, που καταπονεί την καρδιά και το αναπνευστικό. Γι' αυτό τον λόγο σχετίζεται ακόμα και με θανάτους, ιδίως όταν γίνεται από αγύμναστους ανθρώπους οι οποίοι δεν ξέρουν καν αν έχουν γερή καρδιά.

Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NFC) συνιστά:

Να μην φτυαρίζετε το χιόνι μετά από το φαγητό ή ενόσω καπνίζετε

Να κάνετε πρώτα διατάσεις (στρέτσινγκ) και ύστερα να αρχίσετε το φτυάρισμα με αργό ρυθμό

Να φτυαρίζετε το φρέσκο χιόνι (είναι πιο ελαφρύ)

Να σπρώχνετε το χιόνι όποτε μπορείτε, αντί να σηκώνετε το γεμάτο φτυάρι

Να ρίχνετε το βάρος στα πόδια σας και όχι στη μέση σας όταν είναι απαραίτητο να σηκώσετε το φτυάρι.

Να διακόπτετε το φτυάρισμα πριν νιώσετε εξάντληση

Αν νιώσετε ζάλη ή ενόχληση στο στήθος, σταματήστε επειγόντως το φτυάρισμα και συμβουλευθείτε έναν γιατρό

Αν έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας, δεν πρέπει να φτυαρίσετε το χιόνι δίχως τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη (cobalamin), είναι μια σημαντική υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA, καθώς και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Δυστυχώς, η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συνηθισμένη, ειδικά στους ηλικιωμένους. Υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας εάν δεν παίρνετε αρκετή Β12 από τη διατροφή σας. Το ίδιο ισχύει και αν δεν μπορείτε να την απορροφήσετε αποτελεσματικά από τις τροφές που καταναλώνετε.

 Η βιταμίνη Β12 υπάρχει με φυσικό τρόπο στις ζωικές τροφές. Τέτοιες είναι το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί και σε προϊόντα τεχνητώς εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, όπως μερικές ποικιλίες ψωμιού και το φυτικό γάλα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν από έλλειψη σε βιταμίνη Β12 είναι:

    Οι ηλικιωμένοι
    Εκείνοι που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος του εντέρου. Μεγάλο μέρος της απορρόφησης της Β12 γίνεται στο έντερο.
    Άτομα που παίρνουν το φάρμακο μετφορμίνη για τον διαβήτη
    Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα
    Εκείνοι που -μακροχρόνια- παίρνουν αντιόξινα φάρμακα για καούρα

Δυστυχώς, τα συμπτώματα στην έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εμφανιστούν και η διάγνωση μπορεί να είναι πολύπλοκη. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί ως ανεπάρκεια φυλλικού (ή φολικού) οξέος.

 Τα χαμηλά επίπεδα B12 προκαλούν πτώση των επιπέδων του φυλλικού οξέος. Ωστόσο, εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12, η διόρθωση των χαμηλών επιπέδων του φολικού οξέος μπορεί απλά να “καμουφλάρει” την ανεπάρκεια Β12 και να αποτύχει να επιδιορθώσει το υποκείμενο πρόβλημα.
 
Έλλειψη σε βιταμίνη Β12: Τα 9 βασικά συμπτώματα

Χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα: Εάν έχετε ανεπάρκεια Β12, το δέρμα σας μπορεί να εμφανιστεί χλωμό ή με κίτρινη απόχρωση.

Αδυναμία και κόπωση: Όταν είστε ανεπαρκείς στην Β12, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, για να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι.

Αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες”: Η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μυελίνης. Είναι η ουσία, που απομονώνει τα νεύρα και είναι κρίσιμη για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ένα κοινό σημάδι πιθανής βλάβης των νεύρων από έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι η αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες” στο δέρμα.

Μεταβολές στην κινητικότητα: Οι βλάβες που προκαλούνται από μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία σας και να προκαλέσουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο περπατάτε και μετακινείστε.

Γλωσσίτιδα και στοματικά έλκη: Ένα πρώιμο σημάδι έλλειψης Β12 μπορεί να είναι μια κόκκινη και πρησμένη γλώσσα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως γλωσσίτιδα. Μπορεί, επίσης, να έχετε συχνά στοματικά έλκη, δηλαδή άφθες στο στόμα.

Ζαλάδα και αίσθηση σαν να σας κόβεται η ανάσα: Η αναιμία που προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο σε όλα του τα κύτταρα.

Προβλήματα όρασης: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη του νευρικού συστήματος που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει το οπτικό νεύρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή ή διαταραγμένη όραση.

Αλλαγές στη διάθεση: Μερικοί άνθρωποι με ανεπάρκεια Β12 μπορεί να παρουσιάσουν ενδείξεις καταθλιπτικής διάθεσης. Μπορεί, επίσης να αναπτύξουν μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως άνοια.

Πυρετός: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό.

Συμπέρασμα

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι κάτι αρκετά συχνό. Μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους, καθιστώντας δύσκολη την ταυτοποίησή της.

Εάν κινδυνεύετε και έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι εύκολο να αποφευχθεί, απλά εξασφαλίζοντας ότι παίρνουν αρκετή Β12 στη διατροφή τους.

 www.healthline.com

Τι είναι η ζαχαρίνη;

H ζαχαρίνη είναι γλυκαντική ουσία, η οποία παρέχει ελάχιστες θερμίδες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημά της είναι ότι δεν ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας, όπως η ζάχαρη. Σύμφωνα με οδηγία της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η ζαχαρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα τρόφιμα, ενώ η αποδεκτή ημερήσια δόση είναι 5 mg ανά κιλό βάρους. Σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Είναι ασφαλής;

Οι περισσότεροι υγειονομικές αρχές θεωρούν την σακχαρίνη ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση σακχαρίνης, σουκραλόζης και ασπαρτάμης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι σχετικά νέα και περιορισμένη. Ωστόσο, υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι ορισμένες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου-2, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο καρκίνος.

Η μελέτη

Σε μια μελέτη, ποντίκια που τρέφονταν με ημερήσια δόση ασπαρτάμης, σουκραλόζης, ή σακχαρίνης, μετά από 11 εβδομάδες, έδειξαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό δείχνει δυσανεξία στην γλυκόζη και, επομένως, μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Ωστόσο, όταν τα ίδια ποντίκια υποβλήθηκαν σε αγωγή με αντιβιοτικά που κατέστρεψαν τα βακτήρια του εντέρου, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους επανήλθαν στο φυσιολογικό.

Το ίδιο πείραμα έγινε και σε ομάδα υγιών ατόμων, που κατανάλωναν τη μέγιστη συνιστώμενη δόση σακχαρίνης ημερησίως για πέντε ημέρες. Τέσσερα από τα επτά άτομα είχαν αφύσικα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, καθώς και αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου. Οι υπόλοιποι δεν παρουσίασαν αλλαγές στα βακτήρια του εντέρουτους.

Γενικά

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η σακχαρίνη, μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηρίων που είναι πιο αποτελεσματικός στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να εκμεταλλεύεται περισσότερες θερμίδες από τις τροφές. Αν αυτές, ωστόσο, δεν “καούν” επαρκώς (δηλαδή αν το άτομο δεν ασκείται για να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές), αποθηκεύονται ως λίπος, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι έρευνες επάνω σε αυτό τον τομέα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Γενικά, απαιτούνται περισσότερες μελέτες επάνω στην σχέση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και των αλλαγών στα βακτήρια του εντέρου, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Tι να ελέγξετε πριν αγοράσετε:

1. Kοιτάξτε να αναγράφονται στη συσκευασία η διεύθυνση και τα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρείας, ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν ή γι’ απορίες σας.

2. Διαβάστε προσεκτικά τον πίνακα όπου αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος, για να διαπιστώσετε αν περιέχει συνθετικές ουσίες ή είναι καθαρά φυτικής προέλευσης.

3. Mην αγοράζετε προϊόντα που δεν έχουν ετικέτες ή δεν αναγράφουν σε αυτές τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

4. Nα κάνετε τις αγορές σας από γνωστά καταστήματα, που μπορούν να σας εγγυηθούν την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζετε.

5. Πριν τις αγορές σας, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας.

6. Aναζητήστε στις ετικέτες πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής του προϊόντος (π.χ., αποξηραμένο).

7. Προτιμήστε προϊόντα που είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιες ελληνικές αρχές, τον EΛ.O.T. (Eλληνικός Oργανισμός Tυποποίησης) ή τον Eυρωπαϊκό Oργανισμό Tροφίμων.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE