Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να μεταδώσουν σε πολλούς άλλους τον κορωνοϊό, αλλά οι λιγοστοί που βρίσκονται στο λάθος σημείο στη λάθος στιγμή της λοίμωξης, είναι αρκετοί για να κάνουν ευρύτερη «ζημιά», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όλες οι εκτιμήσεις από διάφορες χώρες συνηγορούν ότι μόνο το 10% έως 20% των κρουσμάτων ευθύνονται για το 80% περίπου των νέων λοιμώξεων.

Μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον ειδικό στη μαθηματική-επιδημιολογική μοντελοποίηση δρα Τζόσουα Σίφερ του Αντικαρκινικού Κέντρου Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αναφέρει ότι ένα περιστατικό υπερμετάδοσης πιθανότατα θα συμβεί όταν συνδυαστούν δύο πράγματα: ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε τέτοια φάση κορύφωσης της λοίμωξης Covid-19, ώστε ο οργανισμός του διαθέτει μεγάλο ιικό φορτίο που διαχέει στο περιβάλλον, βρεθεί σε ένα χώρο όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, ιδίως χωρίς μάσκα.

Ο κορωνοϊός, ο οποίος εκχέεται από το στόμα και από τη μύτη του φορέα (από όπου επίσης εισδύει στους άλλους ανθρώπους), μπορεί να εκτοξευθεί σε αρκετά μέτρα απόσταση και επίσης να αιωρείται στον αέρα για ώρες. Ένας άνθρωπος μπορεί έτσι να κολλήσει δεκάδες -ή και εκατοντάδες- άλλους μέσα σε μερικές ώρες που θα περάσει σε ένα γάμο, ένα πάρτι, ένα πανηγύρι κ.α.

«Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων φαίνεται πως μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους», τόνισε ο δρ Σίφερ, σύμφωνα με το μοντέλο του οποίου το πιο επικίνδυνο «παράθυρο» για υπερμετάδοση είναι πολύ σύντομο χρονικά, μια περίοδος μίας έως δύο ημερών μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την αρχική λοίμωξη ενός ατόμου, όταν δηλαδή η παρουσία του ιού SARS-CoV-2 βρεθεί στο «φόρτε» της μέσα στο σώμα του.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και πέρα από αυτό το χρονικό «παράθυρο», συνεπώς είναι αναγκαίο να τηρούνται σχολαστικά μέτρα όπως η τήρηση των φυσικών αποστάσεων και η χρήση μάσκας. Όσο περισσότερο πάντως παρατείνεται η διάρκεια της λοίμωξης Covid-19, τόσο μειώνεται η πιθανότητα ο ασθενής να κολλήσει άλλους γύρω του.

Η δυσκολία είναι να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται στην πιο μολυσματική χρονική φάση τους, ώστε να απομονωθούν ή να αυτοαπομονωθούν, ιδίως από τη στιγμή που μερικοί άνθρωποι αργούν πολλές μέρες -ακόμη και εβδομάδες- να εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με τον Σίφερ, είναι συχνό να κορυφώνεται το ιικό φορτίο σε έναν άνθρωπο και, παρόλα αυτά, αυτός να μην εμφανίζει ακόμη κανένα σύμπτωμα.

Αλλά και στους συμπτωματικούς, η περίοδος επώασης του ιού -από την αρχική λοίμωξη έως τα πρώτα συμπτώματα- διαφέρει αρκετά από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε τέτοιο σημείο που μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πριν καν αρρωστήσει αυτός που τους μετέδωσε τον ιό. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια με την πιο προβλέψιμη γρίπη, η οποία σχεδόν πάντα προκαλεί συμπτώματα μέσα σε λίγες μέρες.

Πέρα από την κακή συγκυρία, ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν -για άγνωστο λόγο- μεγαλύτερη βιολογική προδιάθεση να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, κάτι που «αποτελεί μυστήριο», κατά τον δρα Σίφερ. Όπως είπε, από τις τρεις παραμέτρους της υπερμετάδοσης (φάση κορύφωσης του ιικού φορτίου, συνωστισμός σε χώρους και βιολογική προδιάθεση), τελικά οι υγειονομικές αρχές μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τη δεύτερη παράμετρο, δηλαδή να μειώσουν την πιθανότητα συνωστισμού μέσω απαγορεύσεων και περιορισμών.

Υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους αναγκαίους πόρους για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια.

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για την αναχαίτιση» της επιδημίας δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το μήνυμα είναι «καταστολή, καταστολή,καταστολή».

Περισσότερα από 19,92 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβληθεί από τον νέο κορωνοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο και 729.883 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Η επιδημία δεν έχει δείξει εποχική ανάπαυλα και, εάν οι υγειονομικές αρχές αμβλύνουν την πίεση στην καταπολέμησή της, θα επιστρέψει, προειδοποίησε ο επικεφαλής των προγραμμάτων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν, τονίζοντας ότι η δυτική Ευρώπη και άλλες περιοχές θα πρέπει να αντιδράσουν με ταχύτητα στις αναζωπυρώσεις.

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι οι ισχυρές χώρες, όπως αυτές της Ομάδας των 7 (G7), θα επιτύχουν συναίνεση ως προς την προσέγγιση των υγειονομικών κρίσεων όπως η επιδημία του κορωνοϊού, πρόσθεσε ο Μάικ Ράιαν.

«Είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στους κινδύνους, χρειάζεται να βρούμε παγκόσμιες λύσεις… Πιστεύουμε ότι η G7 θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό τους επόμενους μήνες ή χρόνια».

Η Γαλλία και η Γερμανία αποχώρησαν από τις συνομιλίες για την μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, εξαιτίας των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθούν των συζητήσεων αυτών, παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η εξέλιξη αποτελεί πισωγύρισμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ουάσινγκτον, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της G7, ήλπιζε στην έκδοση κοινού οδικού χάρτη για την ριζική αναδιαμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Το κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊό και τον ρυθμό μετάδοσής του κρούει η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο» ανέφερε η κ. Παγώνη στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι δείκτης μεταδοτικότητας είναι στο ένα κι έχει ανοδική πορεία.

«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε. Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. «Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών» σημείωσε.

«Σε εσωτερικούς χώρους χρειάζεται μάσκα όλοι και μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός» δήλωσε η γιατρός. «Όσο περισσότερος πληθυσμός υπάρχει, τόσο περισσότερα τα κρούσματα εξήγησε για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Για τον Πόρο ανέφερε ότι γίνεται εύκολα ιχνηλάτηση, γιατί είναι περιορισμένος ο χώρος. «Χρειάζεται μάσκα μέσα και έξω όλοι, δεν ξέρουμε ποσά είναι τα κρούσματα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας. Ειδικά στον Πόρο οπουδήποτε και στο καφέ μάσκα, μέχρι να γίνει ιχνηλατήσει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» σχολίασε.

«Το εμβόλιο το ξεχνάμε για φέτος. Τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένες φάσεις και πρέπει να είναι ασφαλή από το 2021 το εμβόλιο» πρόσθεσε η γιατρός.

 

Η κατάθλιψη συρρικνώνει την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση, σε συνδυασμό με το άγχος, όμως, αυξάνει την περιοχή που συνδέεται με τα συναισθήματα - Οι επιστήμονες εξηγούν τις επιπτώσεις της διαδικασίας αυτής

Σε νέα επιστημονική μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με τη μείωση του μεγέθους περιοχών του εγκεφάλου, όταν, όμως, συνδυάζεται και με άγχος, τότε μία περιοχή του εγκεφάλου γίνεται σημαντικά μεγαλύτερη.

Πιο αναλυτικά, και όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Journal of Psychiatry and Neuroscience, η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους για να βρει τις επιδράσεις της κατάθλιψης και του άγχους στον όγκο του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατάθλιψη έχει μια σημαντική επίδραση στον ιππόκαμπο, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση, μειώνοντάς τον. Αντιθέτως, όταν η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζονται μαζί, οδηγούν σε αύξηση του μεγέθους του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, δηλαδή την αμυγδαλή.

«Πολλές μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις της κατάθλιψης στον εγκέφαλο δεν λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι οι πάσχοντες από την ψυχική αυτή ασθένεια συχνά βιώνουν ταυτόχρονα και άγχος. Εμείς βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μικρότερο εγκεφαλικό όγκο σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου και ειδικότερα στον ιππόκαμπο. Αυτό γίνεται όλο και πιο σχετικό αργότερα στη ζωή, αφού ο μικρότερος ιππόκαμπος είναι παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της άνοιας», σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια, Daniela Espinoza Oyarce.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας είναι ότι πολλοί άνθρωποι που βιώνουν τόσο κατάθλιψη όσο και άγχος παρουσίασαν μικρότερη συρρίκνωση σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, αλλά και μια αύξηση στην αμυγδαλή. Το στοιχείο αυτό υποδεικνύει ότι η πραγματική επίδραση της κατάθλιψης στον εγκέφαλο έχει υποτιμηθεί λόγω της αντίθετης επίδρασης της αμυγδαλής.

«Το άγχος μειώνει την επίδραση της κατάθλιψης στο μέγεθος του εγκεφαλικού όγκου κατά 3% κατά μέσο όρο, κρύβοντας κατά κάποιο τρόπο την πραγματική επίδραση συρρίκνωσης από την κατάθλιψη. Είναι αναγκαίες περαιτέρω έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο το άγχος μειώνει τις επιδράσεις της κατάθλιψης, αλλά όσον αφορά την αμυγδαλή, ίσως το άγχος να οδηγεί τελικά σε υπερδραστηριότητα», καταλήγει η Δρ. Ms Espinoza Oyarce.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ πιθανόν να μας αφυδατώσει και πράγματι μπορεί εξαιτίας της διουρητικής του δράσης. Αναγκάζει το σώμα συγκεκριμένα να απομακρύνει υγρά από το αίμα μέσω του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό συγκριτικά με άλλα υγρά. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, όση ώρα πίνετε αλκοόλ, είναι πράγματι πιθανό να αφυδατωθείτε. Ωστόσο, οι λόγοι που «κρύβονται» πίσω από το συχνό φαινόμενο της αφυδάτωσης δεν είναι μόνο αυτοί.

 
Λόγοι και επιδράσεις

Οι πιο συνηθισμένες επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στο σώμα και ορισμένοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση ταχύτερα, περιλαμβάνουν:

 
*Πίνετε με άδειο στομάχι

Αφού πιείτε ένα ποτό, αυτό περνά από το στομάχι σας και το λεπτό έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν πίνετε με άδειο στομάχι, το αλκοόλ μπορεί να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε λίγα λεπτά. Αλλά εάν πίνετε νερό ή τρώτε ενώ καταναλώνετε αλκοόλ, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

*Συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος

Αφού εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας, το αλκοόλ μπορεί να «ταξιδέψει» οπουδήποτε στο σώμα, ακόμα και τον εγκέφαλο, για αυτό και μπορεί να αισθανθούμε νωχελικότητα ή την κρίση μας εξασθενημένη μετά την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Αφυδατώνονται δέρμα και μυς

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αναφορικά με την αφυδάτωση από το αλκοόλ, όπως και τις επιδράσεις της στην επιδερμίδα αλλά και τους μυς. Οι συνήθεις επιδράσεις περιλαμβάνουν:

Το δέρμα σας μπορεί να αναπτύξει ακμή ή μικρά εξανθήματα από τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών και το οξειδωτικό στρες λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.
Οι μυς σας μπορεί να γίνουν δύσκαμπτοι ή και να έχετε περιορισμένο εύρος. Μπορεί ακόμη και να χάσετε μάζα μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου.

Τι να κάνετε εάν αφυδατωθείτε

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση που αφυδατωθείτε, περιλαμβάνουν:

Φάτε: Όχι μόνο η τροφή μπορεί να διατηρήσει υψηλά το σάκχαρο στο αίμα σας, αλλά μπορεί να σας ανακουφίσει από τον ενοχλητικό πονοκέφαλο της αφυδάτωσης. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως τα αυγά, οι ξηρούς καρπούς και το σπανάκι.
Γυμναστείτε: Η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία του μεταβολισμού σας και να βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από το αλκοόλ πιο γρήγορα.
Κοιμηθείτε: Είναι σημαντικό να κοιμηθείτε καλά, προκειμένου να αφήσετε το σώμα σας να ανακάμψει για να ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από το αίσθημα κόπωσης ή και από το πονοκέφαλο, ενοχλητικά συμπτώματα του hangover.
Πιείτε πολλά υγρά: Θα ήταν καλό μόλις ξυπνήσετε να πιείτε ένα ποτήρι δροσερό νερό, καθώς όχι μόνο θα συμβάλλει στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων του hangover αλλά θα σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε.

Πηγή: vita.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE