Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τι το διαχωρίζει από Pfizer, Moderna και AstraZeneca

Την Τετάρτη αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson, ενώ οι εμβολιασμοί ξεκινούν από τις 19 Απριλίου.

Το πρώτο και εμφανές πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ότι αρκεί μόνο μία δόση για να επιτευχθεί ανοσία σε όποιον εμβολιάζεται, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που μέχρι στιγμής απαιτούσαν δύο δόσεις.

Άρα πιο γρήγορα αποτελέσματα και μικρότερη ταλαιπωρία για πολίτες και κρατικό μηχανισμό αφού οι 36.000 δόσεις προορίζονται για…36.000 ανθρώπους.

Επίσης το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 είναι συμβατό με τα συνήθη κανάλια φύλαξης και διανομής των εμβολίων, γεγονός που καθιστά δυνατή την παράδοσή του σε απομακρυσμένες περιοχές.

Δηλαδή δεν απαιτεί τις «δύσκολες» συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς που είχαμε δει σε άλλα εμβόλια των οποίων κάποιες παρτίδες αντί στα εμβολιαστικά κέντρα κατέληξαν στα… σκουπίδια.

Πάντως συνολικά η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατομμύρια από τις δόσεις αυτές – 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο.

Τι έδειξαν οι μελέτες

 Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε στις 12/03/2021 ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση για το μονοδοσικό εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen της Johnson & Johnson (Janssen), για την πρόληψη της COVID-19 σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

 Τα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 3 ENSEMBLE έδειξαν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 ήταν καλά ανεκτό και είχε αποτελεσματικότητα 67% στη μείωση της συμπτωματικής νόσου COVID-19 στους συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο έναντι των συμμετεχόντων που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο.

Η έναρξη της προστασίας παρατηρήθηκε από την 14η ημέρα και διατηρήθηκε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 85% στην πρόληψη της σοβαρής νόσου σε όλες τις περιοχές που μελετήθηκαν και παρείχε προστασία κατά των νοσηλειών και των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, η οποία ξεκινούσε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

 Εκτιμάται ότι το εμβόλιο παραμένει σταθερό για διάστημα δύο ετών σε θερμοκρασίες -25°C έως -15°C, εκ των οποίων το μέγιστο έως και τρεις μήνες μπορεί να είναι στην απλή ψύξη, σε θερμοκρασίες 2°C έως 8°C.

Για την αποστολή του εμβολίου η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες τεχνολογίες ψυκτικής αλυσίδας που χρησιμοποιεί και σήμερα για τη μεταφορά άλλων φαρμάκων.

 topontiki

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE