Σουρβίνος: Το εμβόλιο θα το έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι

«Οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα του έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι. [...] Θεωρώ ότι τώρα θα έχουμε το εμβόλιο γιατί το χρειαζόμαστε».

Αυτό ανέφερε για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού ο καθηγητής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, τονίζοντας παράλληλα πως τα μέτρα πρόληψης θα υπάρχουν μέχρι να έχουμε καποια αντιική θεραπεία.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε σε τελικό στάδιο, με τους προηγούμενους κορονοϊούς, επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός εμβολίου καθώς οι προηγούμενες πανδημίες μπήκαν από μόνες τους σε ένα βαθμό ύφεσης.

Αναφορικά με τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα εξήγησε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες αναζωπυρώσεις που είχαν εξήγηση: ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μέτρα και γι αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα. Μέτα από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση.

«Χτες είδαμε την αναφορά 13 νέων κρουσμάτων τα οποία είναι σποραδικά κατανεμημένα π.χ. ένα Ξάνθη ένα Ροδόπη. Έχουμε όντως την επανεμφάνιση ενός κρούσματος στην Καστοριά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όμως είναι σποραδική και δεν σημαίνει ότι έχουμε την δημιουργία νέων εστιών».

Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορα της. Από 1η Ιουλίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

«Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο που στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του τουρισμού» είπε.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE