Κάποιες χώρες έχουν παρατηρήσει «αύξηση» των κρουσμάτων της covid-19 καθώς χαλαρώνουν το lockdown και οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται απέναντι στον κορωνοϊό, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Σχετικά με τις αυξήσεις (των κρουσμάτων): ναι έχουμε δει σε κάποιες χώρες του κόσμου, δεν μιλώ συγκεκριμένα για την Ευρώπη, όταν χαλαρώνει το lockdown, όταν χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οι άνθρωποι καμιά φορά το ερμηνεύουν αυτό ως ''εντάξει, τελείωσε''», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

«Δεν έχει τελειώσει. Δεν θα τελειώσει μέχρι να μην υπάρχει ιός πουθενά στον κόσμο», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές στις ΗΠΑ για τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά τις συναθροίσεις τους.

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν στους ασθενείς τους να δοκιμάσουν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για πολλούς λόγους.

Η περιορισμένη κατανάλωση τροφών με πολλούς υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά να χρησιμοποιηθεί και ως μια μέθοδος για τη διαχείριση ορισμένων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη).

Ανάλογα με τους συγκεκριμένους στόχους υγείας ενός ασθενούς, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να περιορίσει την ημερήσια πρόσληψη έως και 100 γραμμάρια, ή και μόνο 20 γραμμάρια υδατανθράκων. Όταν προσπαθείτε να περιορίσετε την κατανάλωση υδατανθράκων, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ώστε να τις αποφεύγετε.

Υδατάνθρακες: Κατηγορίες

Ανάλογα με τον τρόπο και την δυσκολία που αφομοιώνονται από τον οργανισμό (πέψη και απορρόφηση) διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Στους υδατάνθρακες που μεταβολίζονται και απορροφώνται στο λεπτό έντερο και στις εδώδιμες ίνες που δεν μπορούν να διασπαστούν και περνούν απευθείας στο παχύ έντερο.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, οι υδατάνθρακες ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων που έχουν διακρίνονται σε:

Απλούς (μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες)

Σύνθετους (ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες)

Τα κύρια είδη αυτών των δύο κατηγοριών είναι οι ακόλουθες ουσίες:

Απλοί

Μονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη

Δισακχαρίτες: σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), λακτόζη, μαλτόζη

Σύνθετοι

Ολιγοσακχαρίτες: μαλτοδεξτρίνες

Πολυόλες: μαλτιτόλη, σορβιτόλη

Πολυσακχαρίτες: Άμυλο (αμυλόζη, αμυλοπηκτίνη) και μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, πηκτίνη, β-γλυκάνη)

Ποιες τροφές περιέχουν την κάθε μορφή υδατανθράκων

Φρούτα, λαχανικά και μέλι είναι καλές πηγές γλυκόζης, φρουκτόζης και σακχαρόζης

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν γαλακτόζη και λακτόζη

Προϊόντα υδρόλυσης αμύλου και μέλι περιέχουν μαλτόζη

Όσπρια, δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, βολβοί και ρίζες είναι πλούσια σε άμυλο

Τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών αποτελούν φυσική πηγή κυτταρίνης

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συστήνει για τους υδατάνθρακες, οι τιμές αναφοράς πρόσληψης (RI) τόσο για τους ενήλικες όσο και τα παιδιά (> 1oς έτους) να κυμαίνονται από 45% έως 60% της συνολικής ενεργειακής τους πρόσληψης. Επιπλέον συστήνεται η κατανάλωση περισσότερων σύνθετων υδατανθράκων έναντι των απλών.

www.iatropedia.gr

Το σώμα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο φλεβών και αρτηριών στις οποίες γίνεται συνεχής ροή αίματος.

Πάνω από πέντε λίτρα αίματος πρέπει να μεταφέρονται και να διανέμονται σε ολόκληρο το σώμα σας μέσω του συγκεκριμένου δικτύου.

Το αίμα μεταφέρει επίσης θρεπτικές ουσίες, ορμόνες και άλλα συστατικά που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του σώματος.

Η κακή κυκλοφορία του αίματος δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τους ηλικιωμένους. Αν μάλιστα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, την καρδιά, το ήπαρ, τους νεφρούς και τα άκρα.

Δείτε τρία βασικά συμπτώματα κακής κυκλοφορίας του αίματος, τα οποία είναι εμφανή στο σώμα:

Έλκη κάτω άκρων: Τα έλκη είναι ορισμένα σημεία του δέρματος όπου προκαλείται φλεγμονή και δημιουργείται ένα εξάνθημα, το οποίο δεν φεύγει εύκολα. Κάποιος με κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να παρατηρήσει τέτοια σημάδια να αρχίζουν να αναπτύσσονται στα πόδια του. Ψάξτε για ξηρές, κόκκινες κηλίδες διαφόρων μεγεθών στο δέρμα.

Φλεβίτιδα: Αν οι βαλβίδες που εργάζονται για να αντλείται το αίμα δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα συσσωρεύεται στα κάτω άκρα και αυξάνει την πίεση στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Αυτό προκαλεί διόγκωση των φλεβών ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο μετά από μακρά περίοδο καθισιού ή ορθοστασίας ή τυχαία φαγούρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κιρσοί από τη φλεβίτιδα εμφανίζονται πιο συχνά χαμηλά στα πόδια και τους αστραγάλους.

Τριχόπτωση και αδύναμα νύχια: Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια ότι το σώμα δεν παίρνει τη σωστή ποσότητα των θρεπτικών ουσιών, είναι οι επιπτώσεις στα μαλλιά και τα νύχια. Τα μαλλιά μπορεί να γίνουν ξηρά, να λεπταίνει η τρίχα και να δημιουργηθούν σημεία στο τριχωτό της κεφαλής με αυξημένη αραίωση των μαλλιών. Το δέρμα σας μπορεί να γίνει πολύ πιο ξηρό και να έχετε φαγούρα και τα νύχια τείνουν να γίνονται εύθραυστα.

Σοβαρές ελπίδες είχαν εναποθέσει οι επιστήμονες στην αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει σημαντικά τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων παραγόντων και η χρήση των κλιματιστικών δεν θα αφήσει κάτι τέτοιο να συμβεί, λένε τώρα.

Νέες έρευνες σχετικά με τη επίπτωση της αύξησης της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν να δουν τι συμβαίνει, καθώς το καλοκαίρι έρχεται στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Επιστημονικά δεδομένα από διάφορες χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 εξαπλώνεται πιο γρήγορα με χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρό καιρό, κάτι που δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες, ότι ενδεχομένως οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και η υγρασία να λειτουργήσουν αντίστροφα. Στην πράξη, όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Κι αυτό αποδεικνύεται από την ταχεία εξάπλωση του COVID-19 στη Βραζιλία, τον Ισημερινό και σε πολλές άλλες τροπικές περιοχές.

Κορωνοϊός: “Τα κλιματιστικά συμβάλουν στην κατάργηση της εποχικότητας”

“Δεν πρόκειται να περιορίσει πολύ τη μετάδοση του κορωνοϊού η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία. Μειώνει τη μετάδοση αλλά δεν την εξαφανίζει”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr o καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και συνεχίζει, δίνοντας μια νέα παράμετρο στην υπόθεση:

“Να σας πω και κάτι; Εάν επικρατήσει η αυξημένη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο η εξάπλωση του κορωνοϊού. Αν κλεινόμαστε συνέχεια στο σπίτι ή στα γραφεία, δηλαδή, σε κλειστούς χώρους που κλιματίζονται δεν υπάρχει εποχικότητα”.

Χώρες με θερμοκρασία, που αυτή τη στιγμή μπορεί να αγγίζει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, μετρούν χιλιάδες κρούσματα της νόσου COVID-19 και δεκάδες νέες μολύνσεις καθημερινά. Δεν είναι περίεργο, που χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ, από το οποίο είχαμε 12 εισερχόμενα κρούσματα σε μία και μόνη πτήση πριν από λίγες ημέρες, μετρά αυτή τη στιγμή 62.160 κρούσματα και βρίσκεται στη 19η θέση σε μολύνσεις, στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδουλου, αναφέρει: “Το Κατάρ αυτή τη στιγμή έχει 41 βαθμούς και είναι στο πικ από κρούσματα. Γιατί; Γιατί οι κάτοικοι εκεί ξεκινούν το πρωί από το σπίτι όπου έχουν κλιματισμό, μπαίνουν στο αυτοκίνητο και έχουν κλιματισμό, πάνε στη δουλειά κι έχουν κλιματισμό. Και δεν μπορείς να σταθείς έξω στο Κατάρ γιατί έχει 42 βαθμούς. Όταν, όμως, είναι κλειστό το σπίτι και ο χώρος δουλειάς κλπ και δεν αερίζεται και υπάρχει συγχρωτισμός δεν αλλάζει κάτι. Δεν υπάρχει εποχικότητα. Το Κατάρ έχει τεράστια αύξηση κρουσμάτων, είχαμε πρόσφατα θετικούς ταξιδιώτες από εκεί. Άν κοιτάξετε σε χώρες που έχουν πολλά κρούσματα, σε κάποιες υπάρχουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Κι ο λόγος είναι ότι έχουν τεχνητό κλιματισμό”.

Καθώς, ωστόσο, ο κλιματισμός ενοχοποιείται και για την διασπορά του κορωνοϊού, μέσω της ανακύκλωσης του αέρα, από τους επιστήμονες προωθείται η μη χρήση τους, όταν αυτο είναι εφικτό, ενώ όταν δεν είναι καλό θα είναι να μην γίνεται εσωτερική ανακύκλωση του αέρα, αλλά χρήση του φρέσκου αέρα. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται συχνή και σωστή τεχνική συντήρηση.

H καλοκαιρινή ζέστη δεν θα εξουδετερώσει τον κορωνοϊό, λέει ο διευθυντής του αμερικανικού NIH

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη (03-06-20) ο Διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, Dr. Francis Collins, ανέφερε ότι οριστικά δεδομένα για επίδραση του καιρού στην εξάπλωση του κορωνοϊού θα έχουμε σε αρκετούς μήνες από σήμερα, όμως, πρόσφατες μελέτες δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την δραστική μείωση του κορωνοϊού, λόγω της άφιξης του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με προσομοιώσεις και μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο κύριος λόγος οποιασδήποτε αύξησης ή μείωσης της μεταδοτικότητας έχει να κάνει περισσότερο με την ανοσία των ανθρώπων, ή συγκεκριμένα με την έλλειψη αυτής, από οποιοδήποτε άλλες καιρικές συνθήκες. Χωρίς ανοσία, ακόμη και οι πιο ιδανικές καιρικές συνθήκες μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβραδύνουν τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της νόσου.

Ο επικεφαλής του ΝΙΗ καταλήγει ότι τα μέτρα απόστασης παραμείνουν το καλύτερο όπλο μας το καλοκαίρι για να επιβραδύνουμε ή να αποτρέψουμε την εξάπλωση του COVID-19. “Συνεπώς, συνεχίστε να φοράτε τις μάσκες και μείνετε σε απόσταση 1,5 μέτρου ή περισσότερο!”, καταλήγει ο Francis Collins.

Μια μεγάλη διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, που εξέτασε κατά πόσο η υδροξυχλωροκίνη αποτρέπει την Covid-19 (όχι αν θεραπεύει τους ήδη ασθενείς), δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι προφυλάσσει τους ανθρώπους από το να εμφανίσουν τη λοίμωξη.

 

Οι Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπούλγουερ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", έκαναν τη δοκιμή σε 821 ασυμπτωματικά άτομα με μέση ηλικία 40 ετών, που είχαν εκτεθεί στον ιό, είτε επειδή ήσαν μέλη υγειονομικού προσωπικού, είτε επειδή είχαν διαγνωσμένο κρούσμα στην οικογένεια τους.

 

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία να πάρουν είτε το συγκεκριμένο φάρμακο επί πέντε μέρες είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), ξεκινώντας τη χορήγηση σε διάστημα έως τεσσάρων ημερών από την έκθεση στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

 

Το 12% όσων πήραν υδροξυχλωροκίνη, εμφάνισαν Covid-19 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έναντι 14% όσων είχαν πάρει ψευδοφάρμακο, μια διαφορά που θεωρείται στατιστικά μη σημαντική. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι που πήραν το φάρμακο (το 40%), ανέφεραν παρενέργειες, όπως ναυτία, στομαχική διαταραχή και διάρροια, σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο (16%). Δεν αναφέρθηκαν πάντως πιο σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιολογικές.

 

«Τα στοιχεία μας είναι σαφή ότι, μετά την έκθεση στον ιό, το φάρμακο πραγματικά δεν έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο δρ Μπούλγουερ. Σε εξέλιξη σε διάφορες χώρες βρίσκονται και άλλες μελέτες για τη χλωροκίνη και τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE