Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα ακούσετε πολλές συμβουλές που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από διαδεδομένοι μύθοι. Για να μην υποφέρετε, λοιπόν, προκειμένου να αδυνατίσετε, μάθετε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

 

Μύθος 1ος: Για να αδυνατίσετε πρέπει να κόψετε τους υδατάνθρακες

 

 

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γίνονται ολοένα και πιο διάσημες τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα άρχισε να διαδίδεται η δίαιτα που αποκλείει τελείως τους υδατάνθρακες. Δεδομένου ότι τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες αποκλείει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

 

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί παλαιότερα και με τις δίαιτες χωρίς λίπος. Τώρα φαίνεται ότι είναι η σειρά των υδατανθράκων να δαιμονοποιηθούν. Όπως και στην περίπτωση των λιπαρών έτσι και στην περίπτωση των υδατανθράκων, ο κανόνας είναι να επιλέγετε τις τροφές που καταναλώνετε βάση της ποιότητάς τους και όχι να τις αποκλείετε συνολικά και αδιακρίτως.

 

Η απώλεια κιλών και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό των υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και της υγείας σας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μια δίαιτα με ελάχιστους υδατάνθρακες δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

 

 

 

Μύθος 2ος: Οι light εκδοχές τροφών ενισχύουν το αδυνάτισμα

 

 

Αν τόσο καιρό νομίζατε ότι επιλέγοντας τη light εκδοχή ενός τροφίμου, έχετε κάνει μια υγιεινή επιλογή που θα ενισχύσει την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα, τότε κάνατε λάθος. Ακόμη και αν ένα τρόφιμο περιέχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με ένα άλλο αντίστοιχο, δε σημαίνει ότι είναι και καλύτερο για εσάς.

 

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με σκοπό να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες, κατέληγαν να τρώνε 28,4% περισσότερες θερμίδες από όσους έτρωγαν την πλήρη εκδοχή των τροφίμων.

 

Επίσης, τα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε μια ουσία, όπως η ζάχαρη ή το λίπος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάποιο άλλο πρόσθετο συστατικό, εξίσου επιβλαβές.

 

Επομένως, το κλειδί για μία υγιεινή διατροφή δεν κρύβεται μόνο στο τι τρώτε, αλλά και στο πόσο τρώτε. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στις μερίδες σας και ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή.

 

 

 

Μύθος 3ος: Ορισμένες τροφές καίνε το λίπος

 

 

Ο μόνος τρόπος να κάψετε λίπος είναι καίγοντας θερμίδες και αυτό γίνεται α) απλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίμε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να μας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά μας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), β) χωνεύοντας την τροφή και γ) μέσω της κίνησης και της άσκησης.

 

Οι τροφές που λέγεται ότι καίνε λίπος (όπως η καφεΐνη και οι πιπεριές τσίλι) μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας λίγο, αλλά όχι σε σημείο να δείτε σημαντική διαφορά στην ικανότητά σας να χάνετε βάρος ή λίπος.

 

Οι πιπεριές τσίλι, για παράδειγμα, περιέχουν μια ουσία που λέγεται καψαϊκίνη. Η ιδέα είναι ότι η θερμότητα από αυτή την ουσία αυξάνει την αδρεναλίνη σας, προκαλώντας το σώμα σας να αυξήσει το κάψιμο θερμίδων. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι, αν και ακούγεται λογική, τίποτα που τρώμε δεν αυξάνει τον μεταβολισμό μας αρκετά έντονα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να προκαλέσει οποιαδήποτε αισθητή απώλεια βάρους.

 

Μύθος 4ος: Δεν πρέπει να τρώτε αργά τη νύχτα

 

 

Πιθανότατα ανησυχείτε ότι θα παχύνετε επειδή τρώτε αργά το βράδυ. Σίγουρα έχετε ακούσει την κλασική συμβουλή να μην τρώτε μετά τις 8μ.μ., αλλά συχνά τέτοιες προτάσεις είναι μύθοι.

 

Στην πραγματικότητα, το τι τρώτε παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ώρα που το τρώτε.

 

Πράγματι, μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει την κατανάλωση φαγητού το βράδυ με αυξημένο βάρος, οι μελέτες σε ανθρώπους όμως δείχνουν ότι η διατροφή που σας δίνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε για τις καθημερινές σας ανάγκες, είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που τρώτε.

 

Με λίγα λόγια, αν τρώτε χωρίς να υπερβαίνετε τις καθημερινές σας θερμιδικές ανάγκες, δε θα παχύνετε επειδή τρώτε τη νύχτα.

 

Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε υγιεινά τρόφιμα που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Μερικά σνακ που μπορείτε να καταναλώσετε όταν νιώθετε πεινασμένη μετά το δείπνο σας είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δύο φέτες γαλοπούλας, μια φέτα τυρί ή ένα γιαούρτι.

 

Κάτι το οποίο πρέπει να προσέξετε είναι να μην επιλέγετε ανθυγιεινά ή/και λιπαρά τρόφιμα αργά τη νύχτα, αφού εκτός από το να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες, θα υποβαθμίσουν και την ποιότητα του ύπνου σας.

 

 

 

Μύθος 5ος: Αν θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να αποφεύγετε το τσιμπολόγημα

 

 

Πράγματι, ένας από τους πιο κοινούς λόγους αύξησης βάρους είναι το συχνό τσιμπολόγημα. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα ανθυγιεινών, οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και κατ’ επέκταση σε αύξηση του βάρους. Μάλιστα, η συνήθεια αυτή πιθανότατα δεν οφείλεται στο ότι πεινάτε, αλλά μπορεί να έχει συναισθηματικά αίτια.

 

Όταν όμως οι τροφές που επιλέγετε ως σνακ είναι υγιεινές και ολιγοθερμιδικές, όχι μόνο δε σαμποτάρετε το αδυνάτισμά σας αλλά το ενισχύετε, μειώνοντας την πείνα σας και αποφεύγοντας την υπερφαγία σε επόμενο γεύμα. Οι ξηροί καρποί χωρίς αλάτι, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, συνιστούν ιδανικές επιλογές για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

 

Προσέξτε όμως! Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αποτελούν εξαιρετικά σνακ, όμως είναι πολύ εύκολο να οδηγηθείτε στην υπερφαγία. Πολλές φορές, βασιζόμενη στο ότι τρώτε κάτι υγιεινό, υποτιμάτε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Επομένως, αποφεύγετε να τρώτε κατευθείαν από το σακουλάκι και οργανώστε σωστά τις μερίδες σας. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς αρκεί.

Εγκύκλιο με οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις σχολικές μονάδες απέστειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος προς το υπουργείο Παιδείας.

Αναφέρεται πως με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται εκ νέου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Σημειώνεται ότι κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.

Κλινική συμπτωματολογία της γρίπης

Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Βήχα

Πονόλαιμο

Μυαλγίες

Συνάχι

Πονοκέφαλο

Ρίγος

Αίσθημα κόπωσης

Διάρροια και εμέτους

* Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Περιγραφή προληπτικών δράσεων

Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.

Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.

Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κα).

Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης από παιδί ή εργαζόμενο στην εκπαιδευτική μονάδα:

Παιδιά που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά.

Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (πχ καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης

Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.

Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (πχ πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.

Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους. Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

 

ant1news

Νέα έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά τρανς λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και ειδικότερα για Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας Τοσιχάρου Νινομίγια του Πανεπιστημίου Κιούσου, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 1.628 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας.

Στη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης οι 377 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι εξαρχής είχαν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών τρανς στο αίμα τους και τον μικρότερο όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα τρανς.

Υπολογίστηκε ότι για όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών τρανς στο σώμα τους, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 52% σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ για μερικούς η αύξηση του κινδύνου έφθανε το 74%.

Τα τρανς φαίνεται ότι προκαλούν τόσο φλεγμονή όσο και συσσώρευση της πρωτεΐνης του βήτα αμυλοειδούς, που και τα δύο έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα λιπαρά τρανς υπάρχουν εκ φύσεως σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ορισμένα τρόφιμα που παράγει η βιομηχανία τροφίμων και στα οποία γίνεται υδρογόνωση φυτικών ελαίων, προκειμένου να έχουν καλύτερη υφή και ανθεκτικότητα, περιέχουν πολλά περισσότερα τρανς. Τέτοιες περιπτώσεις είναι έτοιμα γλυκά, κέικ, ζαχαρωτά.

«Η νέα μελέτη μάς δίνει άλλο ένα λόγο για να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρανς», δήλωσε ο Νινομίγια και υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει την κατάργηση των τρανς παγκοσμίως έως το 2023. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορεύσει τα περισσότερα «τρανς» λόγω και της σύνδεσης τους με αύξηση της κακή» χοληστερίνης (LDL) και του κινδύνου διαβήτη, αλλά έχει δώσει παράταση στις εταιρείες τροφίμων για να προσαρμοστούν (λήγει στο τέλος του 2019).

Πληθαίνουν σταδιακά τα κρούσματα λοίμωξης των πνευμόνων από το νέο κοροναϊό, ο οποίος στη σημερινή του μορφή εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan στην Κινεζική επαρχία Hubei. Αν και οι αρχές υποστήριζαν μέχρι και χθες ότι το ενδεχόμενο μετάδωσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν ήταν πιθανό, το τελευταίο κρούσμα ανατρέπει πλέον την εκτίμηση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θεραπεία για τους ιούς αυτούς δεν υπάρχει και γι’ αυτό οι συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφορούν την πρόληψη. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν για τον νέο ιό σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τι είναι ο κοροναϊός

1.Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS

2.Ο νέος κοροναϊός (MERS-CoV) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.

3.Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις ο νέος κοροναϊός φαίνεται ότι μεταδίδεται και μέσω της ανθρώπινης επαφής. Συγκεκριμένα:

1.Με την επαφή μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν

2.Με την παραμονή ενός ανθρώπου στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης.

Τι προκαλεί

1.Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.

2.Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου, βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

3.Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.

Συστάσεις προς ταξιδιώτες

Με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, αναφέρει ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

1. Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή μη), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).

2.Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

3.Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από περιοχή όπου έχει αναφερθεί κρούσμα και δη την Κίνα και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:

1.Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

2.Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

3.Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

4.Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Προφύλαξη

1.Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου.

2.Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

 

news247

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τη δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν και συνήθως δεν είναι σοβαρή, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι οδυνηρή και να προκαλεί απογοήτευση.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται όταν η κένωση του εντέρου καταστεί δύσκολη ή λιγότερο συχνή από το κανονικό. Η συχνότητα ή ο χρόνος μεταξύ των κενώσεων του εντέρου κυμαίνεται ευρέως από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν  εντερικές κενώσεις αρκετές φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μόνο μία με δύο φορές την εβδομάδα. Το χρονικό διάστημα πέρα των τριών ημερών χωρίς κένωση θεωρείται μεγάλο. Μετά από τρεις ημέρες, τα κόπρανα είναι όλο και πιο δύσκολο να κενωθούν.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται πιο συχνά  από ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή ή διακοπή της κανονικής διατροφής λόγω δίαιτας. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, αφυδάτωση, ορισμένα φάρμακα (όπως τα αντικαταθλιπτικά, ισχυρά παυσίπονα), το άγχος ή την πίεση  άλλων δραστηριοτήτων που σας αναγκάζουν να αγνοήσετε την ανάγκη να αδειάσει το έντερο.

Διάφορες παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την δυσκοιλιότητα. Μερικές από τις πιο κοινές ιατρικές παθήσεις που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι οι ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια άλλη ιατρική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αλλά συνήθως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα και απώλεια βάρους.

Στις κοινές αιτίες της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνονται :

Η δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού

Η έλλειψη άσκησης

Τα ταξίδια ή άλλη αλλαγή των συνηθειών της καθημερινότητας

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ή τυριών

Το στρες ή η αναστολή της κένωσης

Φάρμακα

ισχυρά παυσίπονα, όπως τα ναρκωτικά

αντικαταθλιπτικά

αντιόξινα που περιέχουν ασβέστιο ή αργίλιο

χάπια σιδήρου

φάρμακα αλλεργίας όπως αντιισταμινικά

ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

ψυχιατρικά φάρμακα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)

Εγκυμοσύνη

Νευρολογικές διαταραχές που περιλαμβάνουν βλάβη του νωτιαίου μυελού και η πολλαπλή σκλήρυνση

Αδράνεια του παχέος εντέρου

Πώς αξιολογείται η δυσκοιλιότητα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται πολυάριθμες εξετάσεις για την αξιολόγηση της δυσκοιλιότητας. Μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών με δυσκοιλιότητα έχει σοβαρές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις (όπως η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου).

Αν έχετε δυσκοιλιότητα που συνεχίζεται για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό για να καθορίσει εάν χρειάζεστε περαιτέρω αξιολόγηση. Για έναν ασθενή που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να είναι σωτήρια.

Το πρότυπο της αξιολόγησης για τη δυσκοιλιότητα περιλαμβάνει την εκτέλεση εξετάσεων αίματος και εξέταση του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση, ιδιαίτερα για ασθενείς άνω των 50 ετών . Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν την μελέτη του χρόνου διέλευσης παχέος εντέρου (χρόνος που απαιτείται για τα κόπρανα να κινηθούν μέσω του παχέος εντέρου) και η ορθοπρωκτική μανομετρία (μελέτη της πίεσης  και  λειτουργίας των μυών στο ορθό και στον πρωκτό).

Οι περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή δυσκοιλιότητα, και χωρίς καμία εμφανή ασθένεια, υποφέρουν από ένα εκ των δύο ακόλουθων προβλημάτων:

Αδράνεια παχέος εντέρου (ονομάζεται επίσης τεμπέλικο κόλον): μια κατάσταση στην οποία το παχύ έντερο συσπάται ελάχιστα και συγκρατεί τα κόπρανα. Αυτό μπορεί να προσδιορισθεί με μελέτη του χρόνου διέλευσης του παχέος εντέρου.

Αποφρακτική δυσχεσία: μια κατάσταση κατά την οποία το έντερο συσπάται κανονικά, αλλά ο ασθενής δεν είναι σε θέση να κενώσει τα κόπρανα από το ορθό. Η κατάτσαη αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξέτασεις όπως η ορθοπρωκτική μανομετρία, το ορθοπρωκτικό ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και το αφοδευόγραμμα.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την δυσκοιλιότητα;

Φάτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψωμιά ολικής αλέσεως και τα δημητριακά. Φυτικές ίνες και νερό βοηθούν τη διέλευση των κοπράνων εντός του παχέος εντέρου. Το μεγαλύτερο μέρος της ίνας σε φρούτα βρίσκεται στη φλούδα, όπως σε μήλα. Φρούτα με σπόρους μπορείτε να φάτε, όπως φράουλες, καθώς έχουν τις πιο πολλές ίνες. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών: τρώτε πίτουρο δημητριακών ή  προσθέστε πίτουρο δημητριακών σε άλλα τρόφιμα, όπως σούπα και το γιαούρτι.

Να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. (Σημείωση: Το γάλα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα σε κάποιους ανθρώπους). Υγρά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, έχουν μια επίδραση αφυδάτωσης και μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγονται μέχρι οι κενώσεις του εντέρου σας να επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Ασκήσου τακτικά.

Μην αναστέλλετε την κένωση όταν αισθάνεστε την ανάγκη.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;

Πιείτε τέσσερα επιπλέον ποτήρια νερό την ημέρα.

Δοκιμάστε ζεστό ροφήματα, ειδικά το πρωί.

Προσθέστε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας.

Φάτε δαμάσκηνα ή / και πίτουρο δημητριακών.

Προσθέστε συμπληρωματικά φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας;

Καλέστε τον γιατρό σας αν:

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα νέο πρόβλημα για σας.

Έχετε αίμα στα κόπρανα σας.

Έχετε χάσει βάρος ακούσια.

Έχετε έντονο πόνο με την κένωση του εντέρου.

Η δυσκοιλιότητά σας διήρκεσε περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Μπάκος Δημήτριος Σ., Γαστρεντερολόγος.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE