Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ορισμένους ανθρώπους, να αμυνθούν καλύτερα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 και της λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες.

Η μελέτη τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολλανδικών νοσοκομείων βρήκε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον προηγούμενο χειμώνα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον νέο ιό. Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα, στα οποία φάνηκε ότι το περυσινό τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο ενισχύει την άμυνα των υγιών κυττάρων, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την αντίδραση των κυτταροκινών, ώστε να τα κύτταρα ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά όχι μόνο κατά των ιών της γρίπης, αλλά και κατά του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ρουμανικής καταγωγής καθηγητή λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας Μιχάι Νετέα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσαν ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει πως το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να προσφέρει μερική προστασία έναντι και των δύο λοιμώξεων, τόσο της γρίπης όσο και της Covid-19, φέτος το χειμώνα».

Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους παγκοσμίως και ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ' εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Και άλλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορονοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη. Παραμένει άγνωστος ακόμη ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να παρέχει αυτή την αυξημένη προστασία.

Τη μεγάλη σημασία της βιταμίνης Ε στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος αναδεικνύει πρόσφατη αμερικανική έρευνα με τη συμμετοχή της Δρ Χρύσας Κιούση από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον

Πρόσφατη μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον των ΗΠΑ κατέληξε στη μεγάλη σημασία της βιταμίνης Ε για την υγεία του νευρικού συστήματος. Η Maret Traber, καθηγήτρια στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της έρευνας σχετικά με το πώς η έλλειψη του παραπάνω θρεπτικού στοιχείου επηρεάζει τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, σημείωσε τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης έπειτα από τριάντα χρόνια έρευνας επί της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Scientific Reports, τα έμβρυα ψαριών-ζέβρα με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης Ε παρουσίαζαν δυσμορφίες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, η βλάβη από την έλλειψη της βιταμίνης παρατηρήθηκε στον εμβρυϊκό νευρικό σωλήνα, ο οποίος ευθύνεται για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. (Τα ψάρια-ζέβρα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα πειράματα λόγω της ομοιότητάς τους με τον άνθρωπο σε μοριακό, γενετικό και κυτταρικό επίπεδο.)

Την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν επιπλέον οι Δρ Jane La Du και Robyn Tanguay από το Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών και η Δρ Χρύσα Κιούση από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, υποστήριξε υλικοτεχνικά το Διαγνωστικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο του Όρεγκον, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας ανέλαβαν σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησής της.

Η δράση της βιταμίνης Ε στο νευρικό σύστημα:

Η έλλειψη της βιταμίνης Ε βλάπτει τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων της νευρικής ακρολοφίας, τα οποία μετά τη δημιουργία τους διαχέονται στο έμβρυο μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές, συμβάλλοντας στη δημιουργία του σκελετού του κρανίου και του προσώπου και, κατ’ επέκταση, του περιφερικού νευρικού συστήματος. «Ήταν σαν ο ελαττωματικός νευρικός σωλήνας να οφείλεται σε έλλειψη φυλλικού οξέος», σχολίασε η Δρ Traber για τις επιπτώσεις της ανεπάρκειας της βιταμίνης στα κύτταρα τα οποία επίσης σχηματίζουν δέκα διαφορετικά όργανα  συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του ήπατος

Ωστόσο, αξιοσημείωτη ήταν η διαπίστωση πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης οδήγησε στον θάνατο των ψαριών-εμβρύων στις 24 ώρες, με τις επιπτώσεις να διαφαίνονται κατόπιν των πρώτων έξι ωρών ζωής. «Στην παρούσα φάση γνωρίζουμε τι προκαλεί η έλλειψη της βιταμίνης Ε, όμως η συνολική γνώση μας παραμένει ακόμη περιορισμένη, καθώς δεν έχουμε εξακριβώσει τα συγκεκριμένα γονίδια που μεταβάλλονται εξαιτίας της», σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας.

Η σημασία και η πρόσληψή της:

Η βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), επηρεάζει πολλαπλά την ανθρώπινη βιολογία. Η πρόσληψή της γίνεται συνήθως από έλαια, όπως το ελαιόλαδο ενώ τρόφιμα τα φουντούκια, ο ηλιόσπορος και το αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες του στοιχείου.

Η βιταμίνη Ε αποτελείται από οκτώ ενώσεις- τέσσερις τοκοφερόλες και τέσσερις τοκοτριενόλες – που διακρίνονται βάσει της χημικής τους δομή. Η α-τοκοφερόλη βρίσκεται σε συμπληρώματα και σε τρόφιμα που σχετίζονται με μια ευρωπαϊκή διατροφή, ενώ η γ-τοκοφερόλη ανιχνεύεται κυρίως στην τυπική αμερικανική.

«Τα φυτά παράγουν οκτώ διαφορετικές μορφές βιταμίνης Ε τις οποίες απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός, ωστόσο το ήπαρ επιστρέφει μόνο την α-τοκοφερόλη πίσω στην κυκλοφορία του αίματος ενώ οι άλλες μεταβολίζονται και απεκκρίνονται», δήλωσε η Δρ Traber, αναφέροντας επιπλέον την έντονη ανησυχία της για τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε στο πλάσμα των εγκύων με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

“Επείγουσα Έγκριση Χρήσης” χορηγήθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε νέο τεστ για τον κορονοϊό, που γίνεται στο σπίτι με δείγμα που λαμβάνεται από τη μύτη, της εταιρείας εργαστηριακών εξετάσεων και διαγνώσεων Eurofins, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας.

Η Eurofins προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι το νέο αυτό τεστ, στο οποίο χορηγήθηκε “Επείγουσα Έγκριση Χρήσης” από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, προσφέρει μια βολική και γρήγορη επιλογή όσον αφορά την εξέταση για τον νέο κορονοϊό, καθώς μπορεί να γίνεται στο σπίτι, ενώ τα αποτελέσματα του τεστ θα εξετάζονται από εγκεκριμένο γιατρό και θα δίδονται μέσω email εντός 24 ωρών από τη λήψη του δείγματος.

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τα 40 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καθώς η έλευση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο πυροδοτεί νέα αναζωπύρωση της εξάπλωσης του ιού και της νόσου που προκαλεί.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα μπιμπερό που περιέχουν πολυπροπυλένιο, συχνά απελευθερώνουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού (μικροπλαστικά) κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλατος, σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιρλανδία, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να μελετηθούν περαιτέρω οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επιστήμης των τροφίμων «Nature Food», μελέτησαν δέκα διαφορετικά είδη μπιμπερό, που αποτελούν την πλειονότητα των σχετικών προϊόντων στη διεθνή αγορά. Τα μπιμπερό είτε ήταν φτιαγμένα από πολυπροπυλένιο, είτε περιείχαν τμήματα από αυτό το υλικό.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι, κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλατος («φόρμουλα»), τα μπιμπερό απελευθερώνουν μικροπλαστικά σε ποσότητα που κυμαίνεται -ανάλογα με το μπουκάλι- από 1,3 έως 16,2 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο, καθώς επίσης τρισεκατομμύρια μικρότερα νανοπλαστικά. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη μέση ετήσια κατανάλωση μικροπλαστικών της τάξης των 100.000 σωματιδίων για τους ενήλικες.

Τα μπιμπερό συνέχιζαν να απελευθερώνουν μικροπλαστικά για το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων, που κράτησε η μελέτη. Η ποσότητα διέφερε επίσης ανάλογα και με άλλους παράγοντες, ιδίως η θερμοκρασία της φόρμουλα ή του νερού για αποστείρωση του μπιμπερό (όσο πιο ζεστό είναι το υγρό, τόσο αυξάνονται τα μικροπλαστικά). Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία αυξάνει από τους 25 στους 95 βαθμούς Κελσίου, αυξάνει και η ποσότητα των μικροπλαστικών από 0,6 σε 55 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει την αποστείρωση του μπιμπερό σε βραστό νερό και την ανάμιξη της «φόρμουλα» με ζεστό νερό σε ελάχιστη θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου, ώστε να μειώνεται η ποσότητα βακτηρίων. Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι συχνές μεταβολές στη θερμοκρασία και το μηχανικό στρες κατά το δυνατό κούνημα του μπιμπερό, μπορεί να οδηγήσουν σε απελευθέρωση μικροπλαστικών.

Τα μικροπλαστικά είναι στην πλειονότητα τους μικρότερα των 20 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Όταν όλο το μπιμπερό είναι φτιαγμένο από πολυπροπυλένιο και όχι μόνο κάποια μέρη του, τότε απελευθερώνει περισσότερα μικροπλαστικά.

Η μελέτη εκτιμά ότι κατά μέσο όρο ένα μωρό εκτίθεται σε 1,5 εκατομμύρια σωματίδια μικροπλαστικού τη μέρα στη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών διατροφής του με τη χρήση μπιμπερό από πολυπροπυλένιο. Τα μωρά στην Αφρική και στην Ασία εκτίθενται λιγότερο στα μικροπλαστικά, ενώ εκείνα στην Ευρώπη (2,6 εκατομμύρια ανά λίτρο), Βόρεια Αμερική (2,28 εκατ./λίτρο) και Αυστραλία (2,1 εκατ./λίτρο) περισσότερο.

Η ετήσια παραγωγή πολυπροπυλένιου αποτελεί το 20% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών, καθώς είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο πλαστικό στην προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων. Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ατελή κατανόηση για το αν και πόσο τοξικά επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία τα μικροπλαστικά και τα -ακόμη μικρότερα- νανοπλαστικά (και τα δύο προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά είδη), τα οποία εισχωρούν στο σώμα μέσω της μύτης και του στόματος. Μικροπλαστικά έχουν μέχρι στιγμής ανιχνευθεί σε θαλασσινά, λαχανικά, αλάτι, καθώς και ποτά-αναψυκτικά μέσα σε πλαστικό μπουκάλι.

Ο καθηγητής Τζον Μπόλαντ της Σχολής Χημείας του Κολλεγίου Τρίνιτι δήλωσε: «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι να ανησυχήσουμε άνευ λόγου τους γονείς, ιδίως από τη στιγμή που δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για τις πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών στην υγεία των βρεφών. Όμως καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επαναξιολογήσουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την προετοιμασία του γάλατος φόρμουλα, όταν γίνεται χρήση πλαστικών μπιμπερό. Είναι σημαντικό ότι βρήκαμε πως είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος κατάποσης των μικροπλαστικών, αλλάζοντας τις πρακτικές της αποστείρωσης και της προετοιμασίας της φόρμουλα».

Οι ερευνητές, μεταξύ άλλων, προτείνουν η αποστείρωση του μπιμπερό με βραστό νερό να γίνεται σε μη πλαστικό σκεύος (π.χ. γυάλινο ή από ανοξείδωτο χάλυβα), το ίδιο και η προετοιμασία του ζεστού νερού και του βρεφικού γάλατος. Επίσης να μη γίνεται δυνατό κούνημα του μπιμπερό, το οποίο πρέπει να αποτελείται από υψηλής ποιότητας υλικό.

Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος μετακίνησης μέσα στο ανθρώπινο έντερο; Με συνεχείς κωλοτούμπες, απαντούν οι ερευνητές που ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό ρομπότ για βιοψίες και τοπική χορήγηση φαρμάκων.

 

Η μελέτη για το πειραματικό ρομποτάκι, ένα μεταλλικό παραλληλόγραμμο με μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό, «αποτελεί την πρώτη επίδειξη ενός μικρορομπότ που κατρακυλά εντός ενός βιολογικού συστήματος in vivo» καμαρώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Micromachines.

 

 

Υπερβολικά μικρό για να κινείται με μπαταρία, το ρομπότ τροφοδοτείται με ενέργεια και κατευθύνεται ασύρματα, με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων που εφαρμόζονται εξωτερικά στο σώμα.

 

«Όταν εφαρμόζουμε ένα εξωτερικό, περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, τα ρομπότ περιστρέφονται όπως θα περιστρεφόταν ένα λάστιχο αυτοκινήτου» εξηγεί ο μηχανικός Ντέιβιντ Καπελέρι, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Περντιού της Ιντιάνα.

 

«Τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν με ασφάλεια διάφορα υλικά μέσα, κάτι που έχει σημασία για τη χρήση αυτών των ρομπότ στο ανθρώπινο σώμα» επισημαίνει.

 

Ανάποδη κυκλοφορία

Τα πειράματα έχουν ήδη δείξει ότι το ρομπότ μπορεί να κινείται με τούμπες μέσα στο παχύ έντερο αναισθητοποιημένων ποντικών, καθώς και στο παχύ έντερο νεκρών χοίρων, το οποίο μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο.

 

«Μέσα στο παχύ έντερο υπάρχει όλο αυτό το υγρό και το υλικό που ρέει προς τα κάτω, ενώ το ρομπότ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Επομένως δεν είναι εύκολο ταξίδι» παραδέχεται ο Λούις Σολόριο, καθηγητής Εμβιομηχανικής και επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το ρομπότ μπορεί να διοχετεύει φαρμακευτικές θεραπείες σε συγκεκριμένα σημεία, οι ερευνητές επικάλυψαν τη συσκευή με μια φθορίζουσα χρωστική σε ρόλο φαρμάκου, η οποία απελευθερώθηκε σε διάστημα μιας ώρας όταν το ρομπότ έφτασε στην κατάλληλη θέση μέσα σε ένα δοχείο με ορό.

 

«Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε θεωρητικά να κατευθύνουμε το μικρορομπότ σε ένα σημείο του σώματος, να το ακινητοποιήσουμε εκεί και να αφήσουμε το φάρμακο να απελευθερωθεί σταδιακά. Και, επειδή το ρομπότ φέρει μια επίστρωση πολυμερούς, το φάρμακο δεν θα απελευθερωνόταν πριν φτάσει στη θέση-στόχο» λέει ο Σολόριο.

 

Εφόσον το μαγνητικό ρομπότ δοκιμαστεί με επιτυχία και σε ανθρώπους, λένε οι ερευνητές, η τεχνολογία θα μπορούσε να υποκαταστήσει την κολονοσκόπηση για βιοψία

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE