Μητσοτάκης: Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον Τσίπρα -Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».Σημεία από τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη

Σημεία από τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη

Για την έξοδο από τα μνημόνια

«Στις 21 Αυγούστου τελείωσε το 3ο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Βασικός σκοπός του ήταν η χώρα να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και ο κ.Τσίπρας είπε ότι περίπου δεν τον νοιάζει. Οταν τελειώσει το μαξιλάρι ρευστότητας, η Ελλάδα θα είναι εκτεθειμένη στις αγορές και αυτό δεν θα το επιτρέψω»

Για την ψήφιση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τις διαφορές πολιτικής με την κυβέρνηση

«Εμείς έχουμε συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στις υγιείς δυνάμεις. Ο κ. Τσίπρας μας είπε τώρα ότι θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους. Αλλά δεν μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των σχεδίων μας. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία, δεν πάμε πουθενά. Είναι ένας φαύλος κύκλος που θέλω να σπάσω.

Ως προς τα μέτρα, θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα έρθουν. Κρατάτε μικρό καλάθι. Μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική, και που ο κ.Τσίπρας αντιγράφει από εμάς, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Ακόμη και σε μέτρα που φαίνεται να υπάρχει μια συμφωνία, όπως ο ΕΝΦΙΑ, υπάρχει διαφορετική αντίληψη».

Για την είσπραξη ΕΝΦΙΑ από τους δήμους

«Η πρωτοβουλία που εξήγγειλα ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι θα καθορίζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα θα περικοπούν οι κρατικοί πόροι προς τους δήμους. Πρέπει να περάσουν περισσότεροι πόροι και αρμοδιότητες στους δήμους. Θα χρειαστούμε μια 2ετή μεταβατική περίοδο ώστε το σύστημα να εφαρμοστεί το 2021».

Για τη μείωση των συντάξεων

«Είναι ένα ψηφισμένο μέτρο, αχρείαστο πιστεύουμε, γι'αυτό δεν το ψηφίσαμε. Μακάρι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων να μην εφαρμοστεί. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πρέπει να είναι 9%, για απαλύνουμε τον πόνο από τη μείωση του αφορολόγητου. Δεν έχω συναντήσει νέο που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη σε 50 χρόνια. Ο νέος δεν έχει κίνητρο να μπει σε ένα σύστημα ασφαλιστικής αποταμίευσης, γι'αυτό επιμένουμε στο μέτρο του ασφαλιστικού κουμπαρά».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον χαρακτηρισμό του ως λαϊκιστή από τον κ. Τσίπρα

«Φαντάζομαι ότι στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη "λαϊκιστής" είναι το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά στηρίζει την κυβέρνηση που την φέρνει. Προειδοποίησα ότι η Συμφωνία φέρνει αποτελέσματά από τη στιγμή της υπογραφής της. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αυτή όταν τη φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές, δεν θα την ψηφίσουμε την επόμενη μέρα. Δυστυχώς, η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι δύσκολο να αποτρέψουμε. Η ΝΔ ζητάει προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό».

Για τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης

«Η σημερινή κατάσταση είναι τραγική, χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν αποκλείεται το σύστημα να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες. Δεν μπορώ να φανταστώ λύση στο μεταφορικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών (ΚΤΕΛ)».

Μητσοτάκης για συμφωνία Πρεσπών: Τσάμπα μάγκας είναι ο Καμμένος

«Φαντάζομαι ότι στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη "λαϊκιστής" είναι το όνομα του κ.Τσίπρα, όχι το δικό μου», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και τον χαρακτηρισμό του ως «λαϊκιστή» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά στηρίζει την κυβέρνηση που την φέρνει. Προειδοποίησα ότι η Συμφωνία φέρνει αποτελέσματά από τη στιγμή της υπογραφής της», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ

«Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αυτή όταν τη φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές, δεν θα την ψηφίσουμε την επόμενη μέρα. Δυστυχώς, η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι δύσκολο να αποτρέψουμε», ξεκαθάρισε.

 

 


  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE